Francouzská Polynésie


Informace

Všeobecné informace
Tradiční polynéská kuchyně se nazývá maaa tahiti na Společenských ostrovech a Tuamotu a kaikai enana na Markézách, přičemž maaa tahiti se často pojídá rukama. Místní úrodná půda, tropické klima a čistá průzračná voda umožňují pěstování plodin jako jsou banány, manioky, guávy, papája, taro, ananasy, melouny, manga, vanilka, citrusy a další rozličné tropické plodiny, ale i nám známá rajčata a rýže. Mělké a teplé vody tyrkysových lagun jsou domovem mnoha chutných ryb, mušlí a krabů, kteří též tvoří nedílnou součást místních jídel.
Kromě polynéské kuchyně se na ostrovech můžete setkat s čínskými a francouzskými specialitami, které se různě kombinují s těmi místními.

Ovoce a zelenina
Velmi oblíbeným šťavnatým jídlem je upečená papája, stejně pověstný je i ovocný pokrm poe, který tvoří nastrouhaná papája či banán smíchaný se škrobem a zabalený do listu banánovníku. Doprostřed poe se pro zvýraznění chuti zapíchne voňavý vanilkový lusk. Než se do něj pustíte, musí se upéct v tradiční peci zvané ahimaa – je to v podstatě otvor v zemi, na jehož dně jsou drobné dřevěné větvičky a kameny. Dřevo se následně zapálí, a rozehřívá tak kameny, na kterých se jídlo peče. Když je poe upečené, zalije se ještě kokosovým mlékem. Clebovník (uru nebo maiore) je dalším základem místní kuchyně. Jí se pouze uvařený a na Markézách z něj vyrábí popoi, sladkokyselý pokrm, který vypadá jako žlutá kaše. Chlebovník se musí roztlouct v tradičním hmoždíři, smíchá se s kokosovým mlékem a nechá se kvasit. Podává se zabalený do listu purau. Určitě nevynechejte příležitost ochutnat velmi sytý banánový či papájový puding zvaný popoi. V místních horkých dnech určitě oceníte velké množství osvěžujících ovocných džusů, které nabízí každý bar, restaurace či pojízdné občerstvení. Ananasový, grepový a guávový džus patří mezi nejoblíbenější. Domorodci říkají že na žízeň je nejlepší nahořklá kokosová šťáva. Přímo pod palmou vám mačetou otevřou kokosový ořech, ze kterého se rovnou můžete napít. Pozor, nepleťte si kokosovou šťávu (juice) s kokosovým mlékem. Mléko se přes kousek látky vymačká z nastrouhané kokosové dužniny a používá se jako zálivka k mnoha polynéským pokrmům. Taro (kolokasie jedlá), batata (v angličtině známá jako sweet potato) či manioky (kasávy) jsou v místní kuchyni také často používané, ale nejprve se musí tepelně upravit.
Zelenina všeho druhu pěstovaná zejména na Australech se jí jako příloha k rybám a masu.

Ryby a maso
Nejoblíbenější místní rybou je tuňák a různé druhy makrel. Z živočichů žijících v lagunách je nevíce oceňován humr, mořský ježek, okoun či parmice. Také sladkovodní rak je v místní kuchyni známým pojmem a servíruje se často s kari. Proslulým polynéským pokrmem je poisson cru, syrový tuňák či jiná ryba ochucená kořením a zeleninou a politá kokosovým mlékem. Dalším trochu zvláštním pokrmem je fafaru, syrová ryba namáčená v mořské vodě, pověstná svou velmi silnou „vůní“. Ryby se však nejí jen syrové, známé jsou i místní grilované či uzené speciality.
Dále na ostrovech můžete ochutnat hovězí maso a drůbež. Velmi chutné je pečené sele pua, které se také připravuje v tradiční zemní peci ahimaa. Kozí maso tvoří součást jídelníčku Markézanů, zatímco psi se ještě pojídají v zapadlých vesničkách souostroví Tuamoty. Želvy (honu) jsou ve Francouzské Polynésii přísně chráněny a nesmí se jíst, ale místní gurmáni tento zákaz rádi porušují.

Co tam nesmím jíst a pít
Francouzská Polynésie je z hlediska jídla a pití zemí bezpečnou, dosahující západních hygienických standardů. Ovoce i zelenina a další potraviny, včetně občerstvení nabízeného u pouličních občerstvení, by nemělo být nijak zdravotně závadné. Samozřejmě je nutné dodržovat základní hygienické návyky, a pokud se vám pokrm jeví podezřelý, neriskujte zbytečné zažívací potíže. Oblíbenou součástí polynéské kuchyně jsou syrové ryby, které ač čerstvé, mohou způsobit nepříjemnosti zejména u lidí, jež na tuto stravu nejsou zvyklí.
Voda z kohoutku je pitná na Tahiti a ostrově Bora Bora, pokud jí nedůvěřujete, není problém zakoupit si rozhodně nezávadnou balenou vodu v kterémkoli obchodě či supermarketu.

Recepty
SYROVÁ RYBA PO TAHITSKU

(pro ty, kterým vadí slovo syrový, by se dalo také říci „marinovaná ryba po tahitsku“)

Pro 4 osoby- doba přípravy asi 30 minut, marináda 15 až 30 minut
500 g čerstvého tuňáka (nejlépe bílý tuňák)
5 žlutých citronů
1 dobře zralé rajské jablíčko
1/2 okurky (dle chuti)
1/2 papriky (dle chuti)
kokosové mléko (rada: kupte malou konzervu značky Suzi-Wan)
sůl a pepř
pažitka

Nakrájíme filety z ryby na kostky (1cm na 2cm), opláchneme je dle potřeby a vložíme do salátové mísy.
Osolíme. Vymačkáme šťávu z citronů a nalijeme jí na rybu. Necháme marinovat za studena, dokud kousky ryby nebudou bílé. Z mísy vylijeme polovinu citrónové šťávy a přidáme zeleninu nakrájenou na kostky nebo na kolečka. Přilijeme kokosové mléko a dochutíme. Ozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Ceny jídel a potravin
bageta: 50 CFP káva: 200 - 300 CFP
chléb plněný čokoládou: 120 CFP pivo: 350 CFP
sendviče: 100 - 300 CFP láhev vína: 1.000 CFP

hlavní jídlo u pojízdných stánků: 800 - 1.000 CFP
sladké dezerty u pojízdných stánků: 250 - 600 CFP
hlavní jídlo v restauracích: 1.500 CFP
bufet v restauraci: 4.000 - 6.500 CFP/osoba/večer

Ceny odpovídají roku 2000 a jsou pouze orientační.