Fidži


Informace

Fidži Zemědělství rozhodně představuje nejdůležitější ekonomické odvětví. Pěstování cukrové třtiny patří již od 19. století k rozhodujícím zemědělským aktivitám na Fidži. Vzhledem k členitosti ostrovů, lesním porostům atd. je pouze necelých 20 % půdy na Fidži vhodné k obdělávání a pěstování plodin. Jedná se hlavně o úrodné oblasti v deltách řek na hlavních ostrovech a pobřežní planiny. Nejdůležitější oblasti pěstování třtiny leží v západních částech obou hlavních ostrovů – Viti Levu a Vanua Levu.
Dalšími důležitými zemědělskými produkty kromě cukru je melasa, kopra, kokosový olej, zázvor, vanilka, rýže, kakao, zelenina a ovoce.

Živočišná výroba se orientuje na výrobu mléka i masa, především v oblasti delty řeky Rewa poblíž hlavního města.

Velkým problémem zemědělství je skutečnost, že přes 80 % z veškerého, již samo o sobě nevelkého, množství půdy vlastní etničtí Fidžijci, od kterých ji mají farmáři indického původu pouze pronajatou. To samozřejmě vyúsťuje v nejistotu mezi farmáři, kteří do pozemků nemohou investovat ani plánovat dopředu, což je u zemědělských prací důležité. Tato situace nejen že vyostřuje spory mezi těmito dvěma skupinami, ale brzdí i rozvoj zemědělství.