Fidži


Informace

Uvařte si fidžijskou specialitu - Kokoda
½ kg syrové čerstvé ryby (nejlépe makrely), ¼ šálku kokosové smetany (lolo), 1 šálek vymačkané šťávy z citrónu, 2-3 polévkové lžíce nasekané jarní cibulky a oloupaných a nadrobno nakrájených rajčat, chilli papričky (nejlépe čerstvé, nasekané), sůl

Rybu nakrájejte na kostky a marinujte je nejlépe přes noc v citrónové šťávě, kterou pak slejte.
Přidejte cibulku, rajčata, sůl, chilli a lolo, můžete přidat i trochu citronové nebo limetkové šťávy. Podávejte chlazené, nejlépe jako předkrm.

Kanaka Vinaka! (Dobrou chuť!)



Vše o nápoji kava-kava
Kava-kava je uklidňující a posilující nápoj připravovaný z kořene pepřovníku druhu Piper methysticum . Tato rostlina se vyskytuje v Jižním Pacifiku a domorodci ji déle než 3000 let využívají k přípravě oblíbeného nápoje. Ačkoliv návštěvníkům Fidži připomíná spíše špinavou vodu, těší se tento nápoj mezi místními obyvateli obrovské oblibě a jeho pití je zvláště na venkově obřadem.

Kava-kava jsou vlastně kořeny mladé rostliny pepřovníku a název drogy je odvozen z polynéského slova „awa“. Awa-awa znamená „velmi hořký“ nebo „velmi ostrý“, protože droga i nápoj z ní připravený, mají hořkou chuť. Pod názvem awa-awa je droga známa na Havajských ostrovech. Název kava-kava, který je používán i v Evropě, pochází zřejmě z Tonga. Na ostrovech Fidži je droga a zejména nápoj z ní připravený nazýván „yangona“ nebo „yagona“.

Pepřovník opojný, patří do čeledi rostlin pepřovníkovitých, která zahrnuje téměř 700 druhů rostoucích po celém světě v tropickém a subtropickém pásmu. Jeho příbuzným je tedy i nám dobře známý pepřovník černý, jehož plody často jako koření používáme. Pepřovník opojný je keř o výšce 2–5 m. Jako kava-kava jsou označovány kořeny mladých rostlin i opojný nápoj, který se z nich připravuje. Jeho příprava se liší u různých etnik, protože kava-kava je rozšířena a užívána v celém Tichomoří. Někde se čerstvé kořeny drogy nejprve oloupou, nakrájejí na malé kousky a potom se žvýkají. Vznikne kašovitá hmota, která se ředí vodou několik dní kvasí a pak se filtruje přes speciální tkaninu vyrobenou z vlákna ibišku. Účinek nápoje se prý výrazně zvýší, pokud rostlinu žvýkají mladé dívky. Metoda, která je rozšířená na Fidži, spočívá v tom, že kořen se nežvýká, ale mechanicky zpracovává - drtí se mezi kameny nebo se strouhá. Další postup je stejný.

V minulosti bylo pití nápoje kava-kava vždy spojováno s rituálními obřady a podléhalo řadě přísných pravidel, která se předávaly z generace na generaci a staly se součástí kulturního dědictví Fidžijců. Přefiltrovaný nápoj se dodnes při obřadech připravuje ve speciálních dřevěných nádobách a rozlévá se do pohárků, vyrobených ze skořápek kokosové palmy.

Farmakologické vlastnosti kava-kava jsou podmíněny přítomností několika látek, známých jako kavapyron. Nápoj působí relaxačně, zlepšuje náladu, snižuje bolestivost, zvyšuje odolnost proti stresu a úzkosti a umožňuje také lépe snášet fyzické vypětí. Větší dávky nápoje mají silně zklidňující až narkotizující účinek. Po několika hodinách následuje útlumová fáze. Provází ji pocit vyčerpání a únavy, který navozuje spánek. Spánek trvá 8–10 hodin, kdy účinky nápoje z organizmu zcela zmizí. Kromě náboženských účelů se kava-kava používá jako lék proti nespavosti, ke snížení teploty při horečkách, při bolestech hlavy, menstruačních a porodních bolestech, při nemocech dýchacího ústrojí spojených s dušností, revmatu atd. Dlouhodobé užívání velkých dávek nápoje má však i negativní účinky, vede k výrazné ztrátě tělesné hmotnosti a poškození jater.