Fidži


Informace

Fidžijská kuchyně
Fidži Díky své poloze na křižovatce cest Pacifikem kuchyni na Fidži ovlivnily i okolní země a prolínáním fidžijské, polynéské, indické a čínské kuchyně vznikla nesmírně pestrá paleta místních exotických jídel, z nichž některé speciality jsou skutečně nezapomenutelné.
Chuť lolo, což je snad nejpoužívanější ingredience na Fidži, si vás získá již při prvním soustu. Jedná se o kokosovou smetanu, připravenou vymačkáním dužniny kokosových ořechů, která jemně ochucuje celou řadu pokrmů.
Samozřejmě se tady používají ryby a jiní mořští živočichové. Jejich chuť je díky tomu, že se na váš stůl dostanou zcela čerstvé, naprosto vynikající. Ryba se vaří, peče, ale snad nejchutnější je kokoda - syrová ryba marinovaná v citronové šťávě a lolo. Vynikající je také uvařená ryba s lolo. Pakapaka je specialita připravená z ryby žijící v hlubokých vodách Pacifiku. Místní humři, krabi, krevety nebo chobotnice se připravují na mnoho způsobů.
Zážitkem je tradiční fidžijská hostina, kdy se připravuje lovo. Tento téměř obřad vás seznámí s tradiční úpravou jídla, které se zabalené do banánových listů pomalu připravuje na rozžhavených kamenech umístěných ve speciálním podzemním ohništi.
Jídla z vepřového nebo hovězího masa bývají hodně kořeněná, oblíbené je především kari.
Pro vegetariány je tu duruka, vynikající místní zelenina připomínající chřest. Také nama - druh mořské chaluhy připomínající malé zelené hrozny – je považován za delikatesu zalitý lolo. Ovšem na své si tu přijdou hlavně milovníci ovoce. Po celý rok tady mohou konzumovat šťavnatý ananas, papáju kokos a sladké banány. Sezónně je k dispozici i mango, citrusy, chlebovník, guáve, melouny a mnoho dalších druhů tropického ovoce.
Jako moučník je dokonalý čerstvý kokosový koláč nebo tenká palačinka s tropickým ovocem


Nápoje
Fidži Voda na Fidži se ve velkých městech, v hotelích atd. dá bez problémů pít. Jiná situace je ovšem na venkově a v oblastech mimo turistický ruch. Voda v lahvích opatřených originálním uzávěrem patří k jistotám, které můžete kdekoliv bez problémů využívat.
Na Fidži ochutnejte vynikající ovocné džusy připravované z čerstvého ovoce. Dávejte však pozor, aby nebyly ředěné vodou!
Osvěžujícím nápojem je také šťáva z chlazeného zeleného kokosového ořechu, které však ne každý Evropan přijde na chuť. Někomu velmi chutná a někdo ji není schopen pozřít. Zkuste a uvidíte.
Minerální vody zde nabízejí domácí provenience i z dovozu, stejně jako pivo. Z místních značek pivař rád ochutná Fiji Bitter nebo Fiji Gold, které patří k oblíbeným druhům tohoto moku.
Vína servírovaná a prodávaná na Fidži pocházejí většinou z Nového Zélandu a Austrálie a jsou vynikající. Pokud jste příznivci něčeho tvrdšího, můžete kromě dovozové „klasiky“ zkusit třeba fidžijský rum.
Ovšem co musíte zcela určitě ochutnat, to je yagona - národní nápoj, známý také jako kava-kava.


Restaurace
Fidži Na Fidži se setkáte s restauracemi, které servírují fidžijskou, indickou a čínskou kuchyni, ale najdete tu i restaurace japonské, italské nebo servírující evropskou kuchyni. Oblíbené jsou tu i pizzérie a v roce 1996 sem dorazila i síť rychlého občerstvení McDonald’s. Výběr tedy záleží jen na vás. Ovšem byla by velká škoda neochutnat místní speciality!
Levné restaurace nabízejí jídla cca od 6 do 10 F$. Většinou se jedná o restaurace, které nabízejí směs fidžijské, čínské a evropské kuchyně.
Pokud však hledáte restauraci, kde se podává tradiční fidžijské jídlo lovo, nebudete to mít lehké. Faktem je, že většina resortů organizuje své vlastní lovo večery, kde se s touto úžasnou tradiční přípravou pokrmů můžete seznámit.


Bary, kluby
Na Fidži najdete i bohatý noční život, ale samozřejmě pouze v centrech, jako jsou Suva, Nadi nebo jiná větší města. Noční kluby s tancem a živou hudbou, bary, sportovní bary, reggae kluby, kluby s prezentací folklórní hudby a tanců... Vybere si opravdu každý. Informujte se o otevírací době v jednotlivých podnicích, protože řada z nich končí již ve 22.00.
Jednotlivé resorty také pořádají zajímavé kulturní akce spojené s ukázkami tradičních jídel, hudby i tance.


Co tam nesmím jíst a pít
Vzhledem k tomu, že žaludeční problémy jsou nejčastějšími zdravotními problémy turistů kdekoliv v zahraničí, je třeba věnovat pozornost tomu, co jíte. Byla by ovšem obrovská chyba neochutnat všechny ty úžasné exotické speciality! Proto se řiďte těmito zásadami:

Staré, ale stále aktuální pravidlo zní: „Co můžeš uvařit nebo oloupat, můžeš jíst, na ostatní zapomeň“.

Informujte se, jestli v místě, kde pobýváte, je pitná voda. Ve velkých městech a turistických oblastech to není problém. Horší je to na venkově a mimo turistická centra. Pokud chcete mít jistotu, dejte přednost balené vodě s neporušeným originálním uzávěrem. Nezapomínejte na pitný režim a zásobuje organizmus dostatečným množstvím vody.

Led do nápojů žádejte pouze tam, kde jste si jisti, že je vyroben z pitné vody. Rovněž džus z čerstvého ovoce by mohl být ředěný vodou a je třeba zvýšené opatrnosti.

Nikdy nejezte v restauraci, která se vám nezdá čistá a kde je na první pohled jasné, že to s hygienou nepřehánějí.

Ryby a plody moře musí být bezpodmínečně čerstvé.
Vyhněte se konzumaci mořských štik, barakud a dalších velkých dravců požírajících malé obyvatele mořských útesů. Některé druhy řas totiž obsahují jedovatý toxin ciguatera, který ve větším množství může způsobit otravu. Proto se může stát, že se tímto toxinem přiotrávíte při konzumaci některého z dravců, kteří žijí v korálových útesech a živí se malými korálovými rybkami. Během svého života jich totiž pozřou velké množství a toxin se tak hromadí v jejich organizmu.

Pokud budete chtít konzumovat některou rostlinu nebo její plody, nejprve si ověřte, zda je poživatelná. Na Fidži se jedí například některé druhy řas žijících na korálových útesech, ale je třeba vědět, jak přesně vypadají. To platí i o rybách a dalších mořských zvířatech, Řada z nich je jedovatá, takže pokud si nejste jisti a nemáte po ruce místního rybáře, nikdy úlovek nekonzumujte!