Fidži


Informace

Vzhledem k tomu, že žaludeční problémy jsou nejčastějšími zdravotními problémy turistů kdekoliv v zahraničí, je třeba věnovat pozornost tomu, co jíte. Byla by ovšem obrovská chyba neochutnat všechny ty úžasné exotické speciality! Proto se řiďte těmito zásadami:

Staré, ale stále aktuální pravidlo zní: „Co můžeš uvařit nebo oloupat, můžeš jíst, na ostatní zapomeň“.

Informujte se, jestli v místě, kde pobýváte, je pitná voda. Ve velkých městech a turistických oblastech to není problém. Horší je to na venkově a mimo turistická centra. Pokud chcete mít jistotu, dejte přednost balené vodě s neporušeným originálním uzávěrem. Nezapomínejte na pitný režim a zásobuje organizmus dostatečným množstvím vody.

Led do nápojů žádejte pouze tam, kde jste si jisti, že je vyroben z pitné vody. Rovněž džus z čerstvého ovoce by mohl být ředěný vodou a je třeba zvýšené opatrnosti.

Nikdy nejezte v restauraci, která se vám nezdá čistá a kde je na první pohled jasné, že to s hygienou nepřehánějí.

Ryby a plody moře musí být bezpodmínečně čerstvé.
Vyhněte se konzumaci mořských štik, barakud a dalších velkých dravců požírajících malé obyvatele mořských útesů. Některé druhy řas totiž obsahují jedovatý toxin ciguatera, který ve větším množství může způsobit otravu. Proto se může stát, že se tímto toxinem přiotrávíte při konzumaci některého z dravců, kteří žijí v korálových útesech a živí se malými korálovými rybkami. Během svého života jich totiž pozřou velké množství a toxin se tak hromadí v jejich organizmu.

Pokud budete chtít konzumovat některou rostlinu nebo její plody, nejprve si ověřte, zda je poživatelná. Na Fidži se jedí například některé druhy řas žijících na korálových útesech, ale je třeba vědět, jak přesně vypadají. To platí i o rybách a dalších mořských zvířatech, Řada z nich je jedovatá, takže pokud si nejste jisti a nemáte po ruce místního rybáře, nikdy úlovek nekonzumujte!