Dominikánská republika


Informace

V první řadě je nutné dávat si pozor na vodu, a to i používanou např. v restauracích k výrobě ledu do nápojů. Nápoje byste měli každopádně pít raději bez ledu. Voda z kohoutku se v Dominikánské republice nehodí ani k čištění zubů. Jinak se vyplatí dávat si pozor u stánků s rychlým občerstvením, nejprve si prohlédnout majitele a způsob přípravy a prodeje pokrmů a pak teprve nakupovat. Dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu potravin, zejména masa a ryb. Vyvarujte se pojídání syrových ústřic, mušlí a jiných lahůdek, pokud nejste dostatečně přesvědčeni o jejich kvalitě. Nejde jen o to, že by vše muselo být závadné, ale přeci jen, zdejší kuchyně a suroviny na vaření jsou odlišné od kuchyně evropské a to, co místním nepůsobí žádné problémy, by Váš žaludek mohl snášet velmi špatně. Jídla mastná nebo příliš kořeněná mohou vyvolat žaludeční nevolnost nebo střevní potíže. Ryby mohou ve vzácných případech vyvolávat nemoc zvanou ciguatera, která způsobuje svalové křeče, které vedou k srdečním problémům. Podle lékařů je však možnost nákazy minimální. Dávejte proto raději přednost malým druhům ryb, v tom případě bude koncentrace jedu v těle alespoň menší. Ovoce je lépe před konzumací oloupat. V Dominikánské republice platí stejná bezpečností pravidla, jako kdekoliv jinde na světě. Pokud budete dodržovat základní pravidla hygieny a nebudete zbytečně hazardovat, budete zde moci hodovat až do prasknutí.

Zajímavé odkazy

Odkaz na info o místní kuchyni
Odkaz na kapitolu Kde se najist a napít