Kypr


Informace

kyperské víno - Olympus wineries limited kyperské víno - Olympus wineries limitedRecepty kyperské kuchyně jsou ovlivněny řeckými vlivy. Velmi důležitou úlohu hraje čerstvé koření, bylinky, zelenina a ovoce. Nejoblíbenějším kořením je oregáno, tymián, rozmarýna, bazalka, česnek, olivy, oříšky. Ze zeleniny jsou nejoblíbenější lilky, rajčata, artyčoky, z ovoce jsou to pomeranče, citróny, grepy, melouny, meruňky, hrušky, jablka, banány a různé druhy hroznového vína, třešní a fíků. Všechny tyto suroviny jsou lehce k dostání kdekoli na tržišti nebo v obchodech.

Meze je souhrn jídel, který obsahuje tři nebo čtyři chody, salát, hlavní jídlo vegetariánské nebo jídlo s masem, ovoce..Začíná se předkrmem, který zahrnuje zvláštní omáčky jako je hummus s česnekem, rybí salát, tahini s olivami, chléb a čerstvý salát. Dejte pozor na omáčky, většinou velmi dobře zasytí. Mezi specialitky v předkrmech patří chobotnice na víně, hlemýždi v rajčatové omáčce, květák a sýr haloumi. Hlavní chod tvoří masové kuličky, párky a různé upravené maso – kebab, grilované kuře. Deserty se většinou skládají z čerstvého ovoce namáčeného v různých sirupech či omáčkách. Meze je opravdu kulinářským zážitkem. Vychutnejte si všechny chody, jezte pomalu a nechvátejte k dalším lákavě vyhlížejícím pochoutkám.
Tava je velmi oblíbený pokrm - dušené jehněčí s velkým množstvím cibule a rajčat.
Stifado - dušené zaječí maso na víně, vinném octu s cibulí a bylinkami.

Linis Winery Omadhas Linis Winery OmadhasMnoho historických památek nám dává nahlédnout do historie svými malbami a ukazuje, jak velkou roli hrálo v historii Kypru dobré víno. Už z roku 2000 před naším letopočtem máme dochované důkazy o výrobě vína. Kyperská vína jsou jedna z nejstarších na světě. Velmi oblíbené šampaňské známé po celém světě pochází právě z Kypru, kde bylo vyráběno u hory Olympos. Mezi nejlepší značku vín patří v současnosti Commandaria – sladké víno, o kterém se říká, že je to nejstarší víno, které mělo svůj název. Hrozny vína na výrobu tohoto druhu se pěstují na svazích hor Troodos. Celkově se na Kypru pěstuje přes 100 druhů vinné révy.
Za lahev kyperského vína 0.75 litru zaplatíte v restauraci okolo 3 - 6 liber.
Pivo se na Kypru vaří v pivovarech KEo v Limassolu a Carlsberg v Nikósii.
Oblíbený je tu také gin s tonikem, kyperské brandy...atd.