Srí Lanka


Informace

Koření KořeníSrílanská kuchyně nabízí pokrmy výborné chuti. Základem pokrmů je rýže a kari. Najdete tu poměrně často i restaurace se západní kuchyní – čínskou, německou, italskou a britskou. Velmi častou nabídkou v jídelníčku jsou palačinky, omelety, pečená rýže, nudle, saláty, jogurt a podobně. Pokud chcete poznat opravdový srílanský pokrm, nesmí v něm chybět ovoce a nebo zelenina.

Rýže a kari
Pokrmy na Srí Lance mají úzký vztah k indické kuchyni. Proto je tu velmi oblíbená rýže a mnoho variací kari, které pochází právě z Indie. Kari na Srí Lance vás může překvapit ostrostí a mnozí turisté ho proto odmítají pojídat tak ostrý pokrm. Pozor, pálivost neodstraníte požitím vody, ale pojídáním rýže, jogurtu nebo okurky.
Do mnohých pokrmů se přidává pro zvýšení pálivosti „pol sambol“ – pálivá červená pasta z chilli a kokosu.
Sambol samotný je název pro pálivý pokrm.
Srílanská rýže a kari obsahuje zeleninu, maso nebo rybu. Místní obyvatelé tvrdí, že jídlo si vychutnáte jen v tom případě, že ho budete jíst rukou. Do pravé ruky nejdříve vezmete rýži a pak trochu vámi vybrané omáčky, a to smícháte. Na váš talíř si můžete nandat rýže a omáček kolik se vám bude chtít. Malý šálek s vodou slouží k umývání prstů v průběhu jídla. Možná vám tento způsob jídla bude připadat poněkud zvláštní, v tom případě můžete navštívit restaurace, ve kterých si jídlo vychutnáte po našem způsobu – pomocí příboru.
Thali – vegetariánské kari z jižní Indie
Biriyani – kari ze severní Indie
Kool – ze severní oblasti pocházejí pokrm, vařená, pečená a poté vysušená zelenina na slunci.
Srí Lanka Protože Srí Lanka je ostrovem, milovníci ryb a darů moře si tu přijdou na své.
Hojnost krevet a krabů naleznete v Hikkaduwě, Unawatuně a Trincomalee. Na jihu ostrova je populární Ambul Thiyal – pokrm z tuňáka.

Hoppers je specialita ostrova. Podává se ke snídani nebo k večeři. Je to něco jako palačinka, uprostřed které je mistička s medem a jogurtem.
Pitta je směs mouky a kokosu upečená v bambusové formě.
Lamprai je oblíbené sinhálské jídlo, vařená rýže s masovými kousky a se zeleninou pomalu upečené v banánových listech.

K obědu se většinou podává něco lehkého jako různé paštiky, masové kuličky, závitky a podobně.

Dezerty a svačina
bite - zákusek, který se obvykle jí k alkoholickému nápoji
Watlalappam – vajíčkový pudink s karamelem, s tvarohem a medem.

Curd je tvaroh vyrobený z buvolího mléka.
Kitul – je palmový syrup.
bonda - smažená kulička brambor a čočky obalená v těstíčku z čočkové mouky
curd vandai - smažená čočková taštička s jogurtem
dhal - hustá polévka připravená z loupané a půlené čočky, v sinhálštině se označuje parripu
hodhi - kari s řídkou omáčkou
iddli - jihoindický rýžový nok
kavun - placka připravená z kořeněného těsta z mouky a melasy a smažená v kokosovém oleji
kitul - šťáva z kitulové palmy stáčená ze stromu ( v tekuté formě je známá jako melasa a když se svaří, vznikne jagárový cukr)
kul - kořeněná hustá směs z masa, ryb, zeleniny, mléka
lamprai - rýže a karí zabalené a vařené v listu banánovníku
mallung - orestovaná směs vzniklá z rozdrcené listnaté zeleniny a strouhané kokosu, podává se jako příloha k rýži a karí
masala - směs
masala dosa - směs zeleniny a karí - náplň do placky
paddy - neloupaná rýže
parripu - dhal z červené čočky
plantain - banán, kterých na Srí Lance existuje mnoho druhů
rotty - napůl syrová placka nebo také porce zeleniny nebo masa v placce
thali - jídlo z rýže a zeleninového karí a pappadamy
vadai - smažená taštička z čočky nebo z mouky


Sladkosti = rasa-kavili
Kavun – kořeněný koláč s kokosovým olejem
Aluva – koláč z rýžové mouky s kešu oříšky a se sirupem
Kalu dodol – kokosové mléko, oříšky kešu a jagarové oříšky
wattalappam - oblíbený dezert, jehož původ je v Malajsii, skládá se z jaggárového cukru, vajec, kokosového mléka a kardamonu
Ayurveda - pokrm Ayurveda - pokrm
Srí Lanka Nápoje
Na Srí Lance je velmi oblíbeným nápojem světově proslavený srílanský čaj, který umí místní obyvatelé velmi dobře připravit. Většinou se podává s teplým mlékem a cukrem. To vás může příjemně zahřát. Káva tu není příliš častá a ani její kvalita tomu neodpovídá.
Z dalších nápojů si můžete objednat citrónovou limonádu – lime juice nebo coca-colu. Nejznámější studený nápoj na ostrově je Elephant House, který má různé chutě.
Z alkoholických nápojů tu najdete pivo Lion Pilsner a Royal Pilsner vyráběné v místním pivovaru Nuwara Eliya Breweries nebo Three Coins z pivovaru McCallums v Negombu. V roce 1996 začal pivovar Ceylon Brewery vyrábět pivo Buiness. Žádný alkohol nesmí být prodáván na svátek úplňku poya.
V současnosti začíná být oblíbené palmové víno - toddy, které připomíná punč. Je vyráběné v různé kvalitě a s různým obsahem alkoholu. Pozor, někdy může být tento nápoj opravdu silný. Hlavní výrobna tohoto nápoje se nachází jižně od Colomba na cestě mezi Bentotou a Hikkaduwou. V současnosti produkuje Srí Lanka 5 miliónů galonů toddy ročně.
Kari
Název kari má více významů. Spojujeme si ho s Indií, označuje pokrmy z masa, ryb a zeleniny nebo ostrou omáčku. Směsi používané do těchto pokrmů se nazývají masalas a neexistuje pro ně žádný recept. Základem všech těchto směsí je koření z Indie kurkuma, zázvor, pepř, koriandr, kmín a čili. Do některých zemí se přidává muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček. Před mletím se koření musí lehce opražit. Kari koření může být práškové nebo pastové.

Základní kari koření: 6 suchých čili papriček, 30 g semen koriandru, ˝ lžičky semen hořčice, 1 lžičku celého černého pepře
1 lžičku pískavice. Opražte směs dohněda, ale pozor, nesmí se připálit. Po zchladnutí směs rozdrťte v hmoždíři a vmíchejte ˝ lžičky mletého zázvoru a ˝ lžičky mleté kurkumy. Směs by měla vydržet 3 měsíce.

Kurkuma
Kurkuma se pěstovala již před více než 2 000 lety v Indii, Číně a na Středním východě. Je to pradávné perské koření a jeho význam se spojovaly s uctíváním slunce.
Kurkuma je rostlina, která má velké, podlouhlé listy a žluté květy. Patří do čeledi zázvorovitých. Do pokrmů se používají podzemní oddenky. V současnosti se pěstuje ve všech tropických oblastech světa. Kurkuma se používá sušená a mletá, můžete ji koupit i čerstvou. Kurkuma je hlavní součástí kari koření, užívá se i ke kořenění indických vegetariánských pokrmů.
V Indii a v Číně se používá k barvení látek, v Indii se používá i jako prostředek, který podporuje trávení a při léčení nemocných jater.