Bulharsko


Informace

Podobně jako v jižních zemích je v Bulharsku oproti našim zvyklostem posunutý čas stolování. Snídaně se málokdy podávají před osmou hodinou ranní a na večeře Bulhaři chodí zpravidla po osmé hodině večerní. Proto pokud se budete obávat, že na vás nezbude místo, stačí, když do restaurace přijdete před 19.30.
Pro bulharské stolování je typické, že dostanete jeden příbor na všechno. Když tedy dojíte předkrm, musíte si příbor položit na ubrousek, abyste měli čím jíst hlavní jídlo.
Určité je důležité vám sdělit, že jestliže si objednáte grilované pokrmy (kuřecí řízky a vepřový kebab), je to všechno, co vám přinesou. Pokud k tomu chcete přílohu – hranolky, saláty, rýži a zeleninu – musíte si ji doobjednat zvlášť za další poplatek. Saláty se většinou servírují před hlavním jídlem, ale samozřejmě můžete salát přehlédnout a počkat si na misku s vybraným jídlem. Chleba vám nikdy nedají zadarmo, zřídka kdy je čerstvý a nikdy vám ho nepřinesou s máslem ani marmeládou.
Obnos, který máte zaplatit, vám určí číšníci nebo číšnice, kteří vám na stůl přinesou lístek z pokladny. Celkovou sumu zaplatíte před vaším odchodem. Někteří číšníci cizincům přidražují, obzvláště kolem pláží a lyžařských objektů, a tak si před placením účtenku ověřte.

Některé restaurace ve velkoměstech a rozlehlejších městech (v oblasti s turistickými atrakcemi, kolem lyžařských a plážových resortů) často nabízí jídelní lístky překládané do angličtiny, občas do němčiny a francouzštiny. Ale dejte si pozor: ceny na jídelních lístcích napsaných pouze v angličtině, němčině nebo francouzštině budou obvykle značně vyšší než ty ceny zaznamenané v dvojjazyčném menu (psaném v bulharštině a jiné cizím jazyce). V tomto případě si prostě dvojjazyčné menu vyžádejte.

Mnohé restaurace jsou otevřené denně od 11.00 do 15.00, a pak znovu od 18.00 do 23.00, ale rychlá občerstvení jsou většinou otevřená po celý den i večer.
Co tam nesmím jíst a pít?
Jídlo:
Restaurace jsou sice na dobré hygienické úrovni, ale stejně než sníte ovoce nebo zeleninu, určitě si ji nezapomeňte omýt v čisté vodě, anebo pokud to jde, tak oloupat. Dejte si pozor na zmrzlinu prodávanou na ulici. Je totiž docela možné, že se jim v tom horku rozteče a oni ji znovu zmrazují. S mlékem by mělo být nakládáno s nedůvěrou, jelikož často není pasterizované, ačkoliv převařené mléko, pokud jsou dodržovaná hygienická pravidla, je také dobré. Kromě toho čaj a káva by měly být v pořádku, poněvadž voda by měla být vždy ošetřena varem.

Voda
Ve velkých městech je k pití vhodná i voda z kohoutku. Možná nebude mít skvělou chuť, ale určitě nezpůsobí žádné bolesti. Nicméně zřetel by měl být brán na menší vesnice a na vzdálená místa, jako jsou kláštery, kde je vodovodní potrubí možná tak staré, jako budova sama. Ideálním zdrojem pitné vody jsou fontány v městských parcích a před kostely i kláštery. Můžete si z nich i znovu naplnit láhev. Vodní trysky známé jako cheshma často najdete podél hlavních ulic. Ty rovněž nabízí stále dodávanou čistou, lahodnou a bezpečnou vodu.
Jestliže jste na pochybách, tak si vodu důkladně převařte nebo přefiltrujte. Ovšem musíte počítat s tím, že ve vyšších nadmořských výškách se voda vaří už při nižších teplotách, a tak může hrozit, že se bakterie nezničí všechny. Jinak plastové láhve s minerální vodou zakoupíte všude.
Pokuste se opravdu vyvarovat jiné vodě než pitné, protože s požitím špatné vody se mohou přinejlepším dostavit střevní potíže.