Barma / Myanmar


Informace

Medvěd malajský
 Tento medvěd je plaché zvíře, k člověku se chová poměrně přátelsky. Domorodí obyvatelé ho dokonce chovají jako domácího mazlíčka, ale zároveň byl dříve také hojně loven. Nyní je na celém svém území chráněn. I přesto ale jeho početní stavy klesají, jelikož dochází k ničení deštných lesů. Medvěd Malajský totiž těžce snáší změny životního prostředí.
Medvěd malajský má velmi pestrý jídelníček všežravce, ale ze všeho nejraději má včelí med, za kterým je ochoten vylézt na strom. Dále se živí ovocem a termity, které vylizuje svým neobvykle dlouhým jazykem z otvoru vytvořeném rozerváním termitiště tlapami.




Panda červená


Délka těla pandy červené je 50 až 60 cm, délka ocasu 30 až 50 cm a dosahuje hmotnosti okolo 3 až 4,5 kg. Má dlouhou, hustou srst, svrchu krásně rudohnědou nebo kaštanovou, na spodu těla a na končetinách leskle černou jen okraje uší, čenich a skvrny nad ušima jsou bělavé. V obličejové části je žlutobílá s hnědými obličejovými tvářemi a skvrnami pod očima . Celkový vzhled pand doplňuje ještě dlouhý huňatý a široký ocas, který je na červeném podkladě tmavě kroužkován. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu a skrývá i pachové žlázy. Panda červená připomíná menší postavou na krátkých nohách a dlouhým ocasem spíše mývala než medvěda. Prsty jsou krátké, opatřené polozatažitelnými drápy a stejně jako panda velká našlapuje, na rozdíl od ostatních medvědů- na celá chodidla. U pandy červené se vyvinul palec navíc, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti. Tento prst umožňuje lepší uchopování větví, hlavně bambusu a větší stisk. Panda červená se dožívá se až 14 let.