Barma / Myanmar


Informace

Barmská polévka

feferonka
3 kloboučky houby shitake
300 g žampiónů
kurkuma
1 stroužek česneku
jedna nožička zázvoru
petrželová nať
sójová omáčka
kari koření
kostka čínských nudlí
asi 0,6l vody

POSTUP:
Do vody dáme vařit 1 feferonku, česnek, houby shitake, povaříme, pak přidáme nastrouhaný zázvor, lžičku kurkumy, lžičku kari, dochutíme sójovou omáčkou a petrželovou natí vcelku. Necháme krátce povařit, přidáme čínské nudle a povaříme asi 2 minuty. Pak vyndáme houby shitake, nakrájíme na nudle a dáme nazpět do polévky, přidáme nakrájené žampióny, zamícháme, ale už nevaříme.
BARMSKÉ KRŮTÍ PLÁTKY
SUROVINY

krůtí prsa, velké jablko, 2 žloutky, čirné mleté kořeni, červená mletá paprika, kečup, olej, sůl

PŘÍPRAVA

Krůtí maso rozklepte na plátky, které mírně osolte, opepřete a na oleji zprudka opečte z obou stran. Jablko oloupejte, zvolte jádřinců a nakrájejte na kolečka (2). Tyto z jedné strany opaprikujte a touto stranou je dejte na pánev s olejem.

Po chvíli jejich otočte a do prostředku jablek (do otvora po jaderníků) dejte celý žloutek. Pánev zakryjte a pečte dokud se nespečú žloutky.

Jablka vyberte a do výpeku dejte kečup. Přílohou jsou hrubé nudle, které polejte výpeku, na ně položte plátek masa a na něj kolečko jablka se žloutkem navrchu. Případně můžete podávat s jablečnou kaší.
Barmské vepřové curry
600 g vepřové kýty nebo pečeně, 1 střední cibule, 8 stroužků česneku, 5 cm kusu čerstvého zázvoru, 8 šalotek, 3 rajčata, 1 lžičky kurkumy, 1 lžička garnátové pasty, 1 červená paprika, 1 lžička mletého chilli, 1 lžička práškového tamarindu, 3 šálku vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli Maso nakrájíme na větší kostky a osolíme. Cibuli a česnek drobně nakrájíme, zázvor oloupeme a nastrouháme a vše smícháme dohromady. Kurkumu, mleté chilli a garnátovou pastu smícháme s trochou vlažné vody. Takto vzniklou směsí potřeme maso a necháme v chladu asi 10 minut zaležet. Šalotku a 1 rajče nakrájíme na tenké plátky, papriku na menší kostky. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme maso obalené pastou, rychle za stálého míchání opečeme, zmírníme oheň a přidáme směs cibule, česneku, zázvoru, šalotku, rajče, papriku, tamarind. Promícháme a podlijeme trochou vývaru. Přikryjeme pokličkou a za občasného jmíchání a případného podlévání dusíme doměkka. Maso by mělo absorbovat téměř všechnu tekutinu. Servírujeme plátky obložené nakrájenými rajčaty. Jako příloha se hodí rýže.