Barma / Myanmar


Informace

Barmská kuchyně je zajímavou směsí barmských, monských, indických a čínských vlivů. Základem každého barmského jídla je rýže, ke které se podávají různá karí, nejčastěji z ryb, drůbeže, krevet a skopového. Barmánci jedí velmi málo hovězího a vepřového masa, neboť jídla z hovězího jsou nepřípustná pro většinu hinduistů a barmských buddhistů a konzumaci vepřového zapovídají natové. Mnoho barmských buddhistů ve skutečnosti nejí maso žádných čtyřnohých živočichů a v průběhu buddhistického půstu v období dešťů jedí pouze syrovou zeleninu a ovoce. Téměř všichni řezníci v Myanmě jsou buď muslimové nebo Číňané.
Barmská jídla je na rozdíl od mnoha čínských pokrmů třeba dlouho připravovat a nejlepší jsou v době oběda, kdy jsou čerstvě uvařená.

Barmská karí jsou v Asii nejmírnější co se týče použití čili a mnoho kuchařů čili vůbec nepoužívá. Karí se obvykle připravují tak dlouho, dokud se z jednotlivých přísad oddělí olej a plave na povrchu. V některých restauracích ještě olej přidávají, protože jídlo stojící v hrncích i po několik hodin je pod vrstvou oleje chráněno před znečištěním hmyzem a bakteriemi.
Oblíbeným zakončením barmských jídel jsou lisované naložené zelené čajové lístky doplněné směsí sezamových semínek, opražených fazolek, sušených garnátů, smaženého česneku, arašídů, naloženého kokosu a zázvoru a jiných křupavých přísad. Tato mazlavě vypadající hmota lístků nemusí na některé cizince působit lákavě, ale pokud se nedáte odradit vzhledem pokrmu, zjistíte, že chutná velmi dobře.
Nudlové pokrmy jsou nejčastěji podávány ke snídani nebo jako lehké občerstvení mezi hlavními jídly. Nejoblíbenější je mohinga z rýžových nudlí s kuřetem nebo rybou, která se jí lžící a pomocí jídelních hůlek.
V Mandalaji a v Šanském státě lze ochutnat šanskou kuchyni, která je velmi podobná kuchyni severního Thajska. Oblíbeným jídlem jsou široké šanské rýžové nudle s karí a různé rybí a masové saláty, v celém Šanském státě jsou také běžné rýžové krekry.
Šanská nudlová polévka z tenkých pšeničných nudlí ve slabém vývaru s kousky kuřete marinovaného v čili je velmi oblíbená v celé Myanmě, ale nejčastěji se podává v Mandalaji a v Šanském státě.
Ve velkých i menších městech po celé Myanmě je velké množství čínských restaurací, které mnohdy podávají regionální speciality velmi odlišné od čínských jídel nabízených v západních zemích.
Běžné jsou také indické restaurace, které ale mnohem častěji najdete v Yangonu než v jiných místech, a většinu z nich provozují indičtí muslimové, některé i hinduisté. V hlavním městě si můžete dát výborný kuřecí pokrm dan bauk (biryani) a také vegetariánské thali podávané na banánovém listu, kdy za neomezenou konzumaci zaplatíte jednotnou cenu. Indické restaurace mimo Yangon bývají velmi jednoduché.