Tanzanie


Informace

Nepřehlédnutelné jsou baobaby (Adansonia sp.), poskytující kapok a chlebovníky (Artocarpus sp., jack-fruit), ale ekonomicky důležitější jsou palma rafie (Raphia regalis) se zpeřenými listy dlouhými až 20 metrů a palma cukrová (Borassus flabellifer), z níž se získává palmový cukr (Yaggey) a palmové víno (Toddy). Zanzibar však vešel do dějin jako „Ostrovy koření“. Výlet „Spice tour“ (Cesta za kořením) nabízí poznat ta nejdůležitější, která se tu pěstují. Hřebíčkovec (Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata) poskytuje „hřebíček“, což je sušený kalich s poupětem. Do Evropy ho dovezli arabští obchodníci už v 8. století z Moluk, dnes se ale 60 % světové produkce hřebíčku sklidí na Zanzibaru. Rovněž muškátovník (Myristica fragrans), vždyzelený tropický strom, pochází z Moluk. Jeho 2 cm velké oválné světle hnědé semeno známe jako „muškátový oříšek“, usušením jeho červeného vláknitého pouzdra získáme žlutooranžový "muškátový květ" (macis). Skořicovníky (Cinnamomum sp., ceylonský ze Srí Lanky a čínský z Barmy) jsou stálezelené tropické stromy, poskytující aromatickou kůru, která je navíc léčivá (silice, tinktury a oleje). Skořice jako koření se používá zejména při přípravě sladkých pokrmů, do pečiva, v likérnictví, ale i v parfumérii. Pepřovník (Piper nigrum), původem ze západního pobřeží jižní Indie, je popínavý vždyzelený keř, jehož plody - pepř - jsou kuličky (bobulky obsahující semínko). Přírodních je pět druhů - zelený, žlutý a červený: černý pepř se získá sušením bobulek zeleného pepře na slunci, bílý jejich ponořením do horké vody a oloupáním. Kardamon jsou semena keře Elettaria cardamomum, rostoucího v tropických deštných pralesích. Mají pronikavou kafrovou vůni, mírně pálivou chuť a patří k nejdražším kořením světa. Používají se k ochucování pokrmů (též jako součást karí) a slouží i jako léčivo proti malárii. Na Zanzibaru se přidávají do kávy zvané "spicecoffee", spolu s hřebíčkem a zázvorem. Zázvor jsou oddenky rostliny zázvorovníku pravého (Zingiber officinale), používá se nejen do pokrmů, pečiva, ale i piva nebo limonád. Orchidej vanilovník (Vanilla sp.) připomíná ovíjivou liánu. Pochází z Mexika a poskytuje tobolky, jejichž fermentováním se získá vanilka. Toto koření příjemné vůně i chuti znali již Toltékové a Aztékové, kteří je používali mj. k celkovému vzpružení organismu. Na plantážích se množí řízkováním, provádí se samoopylení a tobolky se sklízejí nedozrálé.