Tanzanie


Informace

Smísení mnoha kultur (britské, perské, arabské, indické, portugalské a africké) se odráží ve skladbě jídel, přičemž základem tanzanské kuchyně je maso s brambory nebo rýží (wali) nebo kukuřičná kaše (ugali). Maso je obvykle hovězí, kozí nebo skopové, dušené společně s brambory a zeleninou, okořeněné hřebíčkem a kardamonem. Podobně jako v Keni, je oblíbenou pochoutkou „nyama choma", kozí maso na grilu. Na Zanzibaru samozřejmě převládají veškeré dary moře (tresky, krabi, krevety, langusty, chobotnice - podle toho, co rybáři zrovna uloví - připravené na nejrůznější způsoby, chobotnice například často uzená. Ale tradiční svahilskou úpravou, zanzibarskou specialitou, je jejich vaření v kokosovém mléce. K oblíbeným jídlům patří biryani (kořeněná rýže), curry a sambudaa (masové nebo zeleninové pastries). Pilav je tradiční pokrm podávaný při všech svatbách a svátcích, vždy se ho připravuje velké množství na obří pánvi, z níž pak všichni jedí společně. Moučníky se připravují z banánů, ananasu nebo manga (mango se nakrájí na plátky, pokape citrónovou šťávou, posype kešu oříšky a skořicí a zapeče v troubě, aby se na povrchu vytvořila kůrka, podává se se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou).
Určitě ochutnejte výborné džusy z čerstvě vylisovaného exotického ovoce (ananas, papája, rambutan, mango), šťávu z čerstvě vylisované cukrové třtiny, ochucenou limetkou a čaj z citronové trávy (citronely). Masala je čajová směs z vanilky, hřebíčku, zázvoru a kardamonu. Místní pivo je např. Safari Lager, oblíbené dovážené je např. Löwenbräu. Vynikající je místní čaj a káva (kahawa).