Tanzanie


Informace

Staré zlaté pravidlo pro africké země praví: Pokud to můžeš uvařit, opéct nebo oloupat, pak to můžeš také sníst – na zbytek zapomeň. Ovoce a zeleninu je třeba mýt v převařené vodě nebo oloupat, pokud je to možné. Vyvarujte se zmrzliny. Krátce povařené maso, hlavně hamburgery apod., a stejně tak ústřice a mlži (pokud nejsou servírovány v důvěryhodné restauraci), jsou nebezpečné a raději zvolte jiný pokrm. Dušení též nezbaví pokrm všech bacilů a nebezpečných zárodků.

V restauracích nehrozí nebezpečí konzumace závadných pokrmů. Pečlivě však vybírejte z jídelních lístků. Některé druhy ryb nebo jiných mořských živočichů mohou být nebezpečné. Vyvarujte se pojídání syrových ústřic, mušlí a jiných lahůdek, pokud nejste dostatečně přesvědčeni o jejich kvalitě.
Buďte také pozorní, pokud si budete kupovat jídlo na ulici. Ve stáncích s rychlým občerstvením můžete rychle poobědvat, ale zvolte jen takové, kde je vidět na první pohled, že obsluha dodržuje základní hygienické návyky a kde i okolí stánku vypadá upraveně. Dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu potravin, zejména masa a ryb. Ochutnat smažené termity je sice úžasný zážitek, ale zhodnoťte nejprve, jakou pozornost věnuje jejich prodejce hygieně.