Egypt


Informace

koření kořeníRecepty egyptské kuchyně nesou stopy tureckých a arabských vlivů. Většinou vyžadují náročnou přípravu, která trvá několik hodin.
Díky kombinaci exotického koření a čerstvých bylin se stává i ten nejjednodušší pokrm skutečným požitkem. Nejoblíbenějším kořením je koriandr, kmín, chilli, pepř, kurkuma, hřebíček, zázvor a sezamová semínka. Z bylin je to petržel, máta a kopr. Většinou je jídlo bezmasé, přesto však vydatné. Používají se také hojně hnědě fazole fúl, z nichž se vaří fazolová polévka fúl mudammas (prodává se v malých pouličních kuchyňkách, kde se od rána do večera vaří na malém plameni v objemných cínových nádobách). Pro zlepšení chuti se přidává olej, česnek, citrón, natvrdo uvařené vejce, jako příloha se podává arabský chléb aish (aish znamená život). Aish se podává ve všech restauracích.
Stejně jako v Evropě se zde jídlo rozděluje na několik chodů. Rozdíl je pouze v tom, že zde jsou všechny chody podávány současně.

egyptský prodavač egyptský prodavačEgyptským předkrmům se říká mázza. Pravý egyptský salát nemá s evropským nic společného. První chod tvoří polévky nebo rýžové a zeleninové pokrmy. Jako hlavní jídlo se servíruje maso, drůbež nebo ryby. Většinou je to maso skopové. Na pobřeží Rudého moře a v Alexandrii naleznou ráj milovníci rybích pochoutek. Přichází dezert. Egyptské dezerty jsou většinou velmi sladké a zasytí. Obsahují oříšky, rozinky a med.
A závěr tvoří káva. Je to pravá silná turecká káva, připravovaná v džezvě. Někde se do ní podle beduínské tradice přidává kardamon a muškát. Do černého čaje se přidávají lístky máty peprné. Lahodný je i čaj slézový „kardake“ slazený tamarindovou šťávou (vyrábí se z dřeně lusků stromu Tamarind indický, dřeň je bohatá na vitamín C). Muslimové pijí ke všem pokrmům vodu, která se zde jmenuje baraka a neobsahuje kysličník uhličitý. Pro turisty se najde v restauracích i alkohol. Anýzový nápoj rakie se zde nazývá Zibab. Jediné domácí pivo Stela je lehké. Lahodná vína se pěstují ve vinicích v deltě Nilu. Například Omar Chajjám – suché, těžké červené víno, Rubis d´Egypte – osvěžující růžové suché víno, Village Gianaclis – trpké, suché bílé víno, Cru de Ptolemées – polosuché, bílé víno. Velmi oblíbeným nápojem je čerstvě lisovaná šťáva z pomerančů, citrónů, nebo z cukrové třtiny.

V Orientu si lidé popřejí dobrou chuť teprve po jídle : haní an!


Zajímavé odkazy

Informace o možnostech stravování