Turecko


Informace

Turecká kuchyně je známa především svou bohatostí. Turecko má dostatek úrodné půdy, teplé podnebí a suché oblasti jsou od nepaměti zavlažovány. Ze čtyř stran je omýváno mořem, které dává hojnost ryb. Na loukách se pasou krávy a v sušších oblastech ovce a kozy.Bazary překypují množstvím ovoce, zeleniny a všech možných druhů koření.
Vaření je zde radost - a konzumace také. Nedílnou součástí teplých i studených jídel jsou nejrůznější saláty v daleko větším množství, než jsem zvyklí u nás.Časté jsou saláty ze syrového nebo kompotovaného ovoce.
Turecká kuchyně je velmi zdravá, jídla jsou často vařená nebo dušená, pokud se smaží, tak na kvalitním oleji, nejčastěji olivovém. Maso se často upravuje na otevřeném ohni, na dřevěném uhlí nebo na plynových grilech.
Z nápojů se těší velké oblibě ayran, což je směs jogurtu a vody v poměru 2:1. Někdy se přidává i česnek nebo trochu pepře. Je to zdravý a nesmírně osvěžující nápoj. Pokud jde o přílohy, kraluje mezi nimi rýže upravená nejrůznějšími způsoby: s kořením, mandlemi, těstovinami, anebo s kousky masa. V Istanbulu potkáváte pouliční prodavače s pojízdným "akváriem", ze kterého si můžete koupit výtečnou teplou rýži.
Mezi typická jídla turecké kuchyně patří z hlavních jídel kebab což jsou plátky masa prokořeněné nabodnuté na rožeň a pečené. Maso se odkrajuje postupně z otáčejícího se rožně, takže se neustále dopéká nové. Dalším typickým jídlem je kefte. Jsou to vlastně mleté masové placičky. Můžeme také doporučit plněné papriky zvané dolmates s rajskou omáčkou. Dalším, výborným typickým tureckým jídle jsou vinné listy plněné masovou nádivkou.
Oblíbený je i baklažán s masem a bramborami zapékaný v kameninových miskách. Typickými nápoji jsou především ayran, což je jogurt s vodou smíchaný v poměru 2:1a mírně okořeněný, z teplých nápojů káva a vynikající čaj podávaný v malých 10 cl skleničkách je velice silný a velice dobrý.