Turecko


Informace

e zvykem dát spropitné portýrovi v hotelu, který pomáhá se zavazadly. Turci jsou v tomto směru až přeochotní a snaží se pomáhat, jak se dá. Většinou ale očekávají svoji odměnu. Při útratě v restauraci je dobré vždy zkontrolovat účtenku, spropitné v ní totiž může být již zahrnuto. Pokud tomu tak není, je zvykem, stejně jako u nás, nechat číšníkovi 10% z ceny.

Některé turecké hotely mají také svůj originální systém vybírání spropitného. V různých částech hotelu jsou umístěné kasičky, takže si můžete vybrat, který servis chcete ocenit, např. kuchaře v restauraci, recepční, apod. Je zvykem alespoň na konci pobytu v každé z kasiček nějakou korunku nechat. Stejně tak můžete nechat spropitné a drobné pozornosti přímo na pokoji v případě, že jste byli spokojeni s úklidem. Pokud si dokoupíte některý z bohaté nabídky výletů, může se stát, že bude vybíráno spropitné pro řidiče.