Turecko


Informace

Turecká kuchyně je znamenitou směsicí arabských, řeckých, východoevropských i západoevropských vlivů. Turecká snídaně je velmi jednoduchá, v horkých letních měsících je to však to pravé. Sestává z čaje, bílého chleba, másla, medu, oliv, rajských jablíček a ovčího sýra. Jako hlavní jídla se podávají pokrmy z ryb nebo masa. Slavnou specialitou je šiš kebab. Jsou to malé, křehké kousky jehněčího, grilované na jehle, okořeněné pepřem, paprikou a tymiánem. Jsou servírovány se známým, lívancům podobným bílým chlebem pide, právě vytaženým z pece, a s jogurtem. Tureckým národním nápojem je cay, černý čaj, který se všude podává v malých sklenicích, a právě v letních měsících úspěšně zahání žízeň. U malých stánků s občerstvením bývají často nabízeny čerstvě vymačkané, velmi chutné ovocné šťávy. U alkoholických nápojů je na vrcholku stupnice oblíbenosti raki. V restauraci je zvykem, že platí jen jedna osoba, a ty ostatní pozve. Běžné je spropitné ve výši 10 %. V Alanyi je mnoho krásných a dobrých restaurací poblíž přístavu. Za zdejší nejlepší restauraci je považován Mahperi Sultan Restoran (Gazi Pasa Cad.). Vynikající rybí restaurací s terasou a vyhlídkou na přístav je Yönet Restoran, který se rovněž nachází na Gazi Pasa Cad. Nejlepší rybí restaurací v Side je Afrodite, která leží přímo u starého přístavu. Tady se také nachází Agora Restoran, který nabízí vynikající tradiční tureckou kuchyni. Zajímavostí Bodrumu je Anglická hospoda v anglické věži ve Svatopetrské pevnosti, která je zařízena jako pravý britský pub – vychází tak vstříc početné klientele z Velké Británie, která tvoří v Bodrumu převážnou většinu návštěvníků.