Tunisko


Informace

Přestože rozsáhlé oblasti Tuniska pokrývá poušť, 50% tuniské půdy se obdělává. Nyní je v zemědělství zaměstnáno přibližně 20% práceschopných obyvatel. Mezi hlavní plodiny, které se zde pěstují, patří především pšenice, kukuřice, ječmen, čirok, datle, olivy a pomeranče. Nejvyšší tržní hodnotu má produkce oleje z oliv. Olivy se v Tunisku pěstují od nepaměti a lány olivovníků dodávají krajině typický ráz. 40% potravin je však do země dováženo. V živočišné výrobě hraje významnou roli chov ovcí a hovězího dobytka. K práci a tahu se chovají velbloudi, osli a koně. Z náboženských důvodů je omezen chov vepřového dobytka a z ekologických důvodů (intenzivní spásání zeleně) také chov koz. Značně rozšířen je chov drůbeže. V lesích mezi Tabarkou a Bizertou se v hojném množství vyskytuje černá zvěř, a proto je také tato oblast rájem lovců. V Tunisku má mnohaletou tradici sokolnictví. Cap Bon je známý knížecími hony s cvičenými sokoly a krahujci. Lesy také skýtají značné množství korkové kůry, eukalyptového oleje a dalších aromatických olejů. Důležitou součástí tuniského potravinářského průmyslu je zpracování ryb a výroba rybích konzerv. Tunisko je největším výrobcem datlí na světě, ale celá polovina je konzumována v samotném státě a az zbytek je vyvážen.