Tunisko


Informace

Zde uvádíme stručný seznam některých národních pokrmů a specialit:
méchouia - salát z rajčat, zeleného a červeného pepře, natvrdo uvařených vajec, tuňáka a kapary se zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy
brik - placka z tenkého těsta plněná vejcem, kapary, petrželí popř. mletým masem či tuňákem
tounsya – směs rajčat a papriky s tuňákem nebo sardinkami, okořeněná paprikou a ochucená
octem
caponata – hrubě sekané studené ragú
chorba – nudlová polévka se skopovým masem nebo velmi kořeněnou rybou
tajine – ragú ze skopového masa nebo kuřete s vejci a zeleninou
kuskus - zrnitá hmota z pšeničné krupice vařená nad párou, smíchaná s rajskou omáčkou, zeleninou a masem
kammounia – dušené maso připravované s velkým množstvím kmínu.
mloukhia – dušené maso velmi podobné kammounia, připravuje se však s rozdrcenými lístky místní rostliny mloukhia. Plátky hovězího nebo jehněčího se vaří až do té doby, dokud se téměř nerozpadnou v hustou zelenou omáčku.
Shakshuka – hustá zeleninová polévka, masový vývar s cibulí a zeleným pepřem.
šorba - hustá polévka z masa, petržele, celeru, rajčat a drobných těstovin
harisa - rozemleté feferonky.
Oblíbené jsou tuniské sladkosti, vyráběné hlavně z oříšků, mandlí a medu, nezapomeňte je ochutnat.
assida – koláč z krupice s ořechy a vejci, tuniské ženy jej připravují na svátek Mouled, výročí
Prorokových narozenin.
bukhu - brandy z fíků. Místní lidé ho míchají s Coca-Colou.
tibarin - jemný likér z datlí
tajine – tuniská verze tajine nemá nic společného s marockou, je podobná spíše italské fritata, podává se studená s brambory a salátem.
celtia - lehké a osvěžující pivo.
Výborná jsou tuniská vína – červená Haut Mornag, Magon a Sidi Saad, bílá Thibar, Koudiat, Muscat de Kelibia a lahodná růžová Gris de Tunisie, Sidi Rais a Koudiat.