Spojené arabské emiráty


Informace

Všeobecně lze říci, že regionální kuchyně není ničím výjimečná a zajímavá. Většina restaurací pod pojmem arabské pokrmy nabízí jídla libanonského původu. Pokud jde o tradiční jídla oblasti SAE, bývá k jejich přípravě jako základní ingredience používáno maso z čerstvých ryb, dále sušené ryby,datle, velbloudí maso a velbloudí mléko. Jako doplněk je samozřejmě používáno koření. V SAE je hojně zastoupena již zmíněná libanonská kuchyně, dále indická a pakistánská a v neposlední řadě íránská. Strach nemusí mít ani vegetariáni, neboť kromě nemasitých pokrmů prodávaných formou fast foodu působí v Dubaji několik specializovaných restaurací, libanonská kuchyně navíc nabízí také několik druhů nemasitých pokrmů (falafel, labneh – jogurtový pokrm, hommos – cizrnová kaše či tabouleh – salát z petržele).

Zajímavostí je přístup k masu z hlediska islámu. Maso konzumované muslimy musí splňovat určitá kriteria, nejdůležitější je požadavek na usmrcení zvířete, které musí být provedeno proříznutím hrdla a vykrvácením. Maso pocházející ze zvířete usmrceného ranou do hlavy je nepřijatelné. Poměrně známá je skutečnost, že islám zakazuje konzumaci vepřového masa v jakékoliv podobě. S ohledem na podporu cestovního ruchu bývá výjimečně zařazeno do jídelníčku nejdražších restaurací, kde je v menu příslušný pokrm zřetelně označen.