Spojené arabské emiráty


Informace

Restaurace
Pokud jde restaurace evropského stylu, tedy dražší, jsou rozšířeny zejména v emirátech Abu Dhabi a Dubai, v ostatních emirátech spíše ve větších hotelech. Pokud jde o levnější jídlo – fast food nejrůznějšího typu (např. libanonská nebo filipínská či pakistánská kuchyně), jsou zde bohatě zastoupeny po celém území.

Především v Dubaji díky velké různorodosti obyvatel a prolínání jejich kultur a národních kuchyní najdete nepředstavitelně široký výběr restauracím bister a kaváren. Od prostých podniků pro indické a pákistánské dělníky po luxusní restaurace, kde proslulí šéfkuchaři chystají vybrané speciality pro smetánku z celého světa.
Restaurace jsou tu otevřeny obvykle od poledne do 15.00 a od 19.30 do půlnoci, ty levné zásadně od 9.00 do půlnoci. Většina je jich otevřena 7 dní v týdnu, výjimkou může být pouze v některých menších podnicích pátek.
Vybrat si můžete z celé řady kuchyní. Dominuje typická středovýchodní kuchyně, pocházející z Libanonu, Sýrie či Íránu. Strava původních obyvatel míst, kde dnes leží Dubaj, by se dala nazvat spíše dietou, protože se skládala z čerstvých nabo sušených ryb, velbloudího masa a mléka a datlí. Dnešní kuchyně emirátů se od ní dost liší, i když tyto suroviny rovněž využívá. Asi nejoblíbenější je libanonská kuchyně, takže na libanonské restaurace narazíte na každém kroku. Ke každému jídlu se zde podává nakládaná a čerstvá zelenina a arabský chleba. Íránská kuchyně je velmi kořeněná a vyniká přípravou jídel z rýže a různých přísad. Obvykle se k jídlu podává hlávkový salát či zelí, cibule a rajčata s kořeněným jogurtovým dresingem.

Vepřové maso byste jen těžko hledali na jídelníčku většiny restaurací, Není divu, jedná se o nečisté zakázané maso, které podle zásad koránu nevezme do úst žádný pravověrný muslim. Také jeho příprava spolu s „čistými“ jídly není možná. Vzhledem ke snaze vyhovět cizincům v rámci rozvoje turistického ruchu jej najdete jen v nejdražších a nejluxusnějších restauracích.V jídelníčku je takové jídlo vždy výrazně označeno, aby nemohlo dojít k omylu. To se týká i jídel, na jejichž přípravu se používá alkohol (omáčky atd.).


Bary
Po celé zemi jsou k dostání nealkoholické nápoje (limonády, džusy a minerálky). Pokud jde o alkohol, je na vyhrazených místech k dostání ve všech emirátech s výjimkou Sharji, kde platí striktní prohibice.
Alkohol smí být prodáván pouze v restauracích a barech. Bary, jsou většinou vázány k některému z větších hotelů a jsou otevřeny většinou do 23 hodin či do půlnoci, v Dubaji do 1 či do 2 hodin ráno. Alkoholické nápoje prodávané v SAE jsou většinou poměrně drahé. Nenajdete zde také příliš široký sortiment vín a dalších alkoholických nápojů, protože počet dodavatelských firem čítá skutečně pouze pár společností.

Místní obyvatelé hledají rozptýlení především v tzv. sheesa café, což jsou tradiční arabské kavárny, jejichž název pochází od označení vodní dýmky. Ta se zde také hojně kouří a vybírat si můžete mezi mnoha příchutěmi tabáku – od jahody, jablka či vanilky až po kávu nebo anýz. Většina opravdu dobrých sheesha si na výběru tabáků zakládá, různě je míchá a nabízí na jakémsi „tabákovém lístku“. Tyto podniky jsou skutečně velmi populární i mezi mladými Araby. Není divu, v podstatě se jedná o jediný „nešvar“, který je součástí této kultury a je díky tomu oficiálně povolen. V kavárnách se podává většinou libanonská a egyptská kuchyně a skvělá káva.
V Dubaji, která je ze všech emirátu nejvíce kosmopolitní, najdete největší výběr barů a hospůdek různých typů.
Počítejte s cenou okolo 20 – 50 dirhamů za sklenici vína a 18 – 30 dirhamů za pivo.

Kluby
Noční kluby a diskotéky jsou soustředěny zejména v emirátu Dubai, ale zastoupeny jsou i v Abu Dhabi, Fujaiře, Al-Ainu a Ras Al-Khaimah. podobně jako bary jsou vázány k některému ze 4 – 5 hvězdičkových hotelů. Mají svého DJ, některé dokonce svojí kapelu. Největší návštěvnost v klubech je ve středu, čtvrtek a pátek, otevřeny bývají v těchto dnech třeba i do 3 hodin do rána. Najdete zde i typicky arabské, indické nebo třeba filipínské kluby s tradiční výzdobou a tradiční hudbou.

Co tam nesmím jíst a pít
I když je úroveň hygieny v SAE poměrně vysoká, vyplatí se věnovat pozornost některým nebezpečím a vyhnout se konzumaci určitých pokrmů. Patří se mimo jiné např. shwarma prodávaná na ulici (maso nemusí být čerstvé a uchovávané v chladu) nebo saláty prodávané v malých libanonských, pákistánských či indických restauracích. U těchto pokrmů hrozí nebezpečí infekce zanesené hmyzem či nečistotou. Rovněž se doporučuje vyvarovat se nákupu masa na trzích, vhodnější je použít maso balené na základě západních standardů a zakoupené v supermarketech.
Jezte pouze v čistých restauracích, kde je na první pohled znát přístup k hygieně. Pokud chcete poznat některý z podniků, které se neorientují na klientelu z řad cizinců, vybírejte takové restaurace, kde je velká návštěvnost a tudíž suroviny nemají čas se kazit.
Voda tekoucí z vodovodu je například v Dubaji i dalších městech emirátů pitná, avšak nevalné chuti, protože bývá silně chlorovaná. Lépe je dát přednost vodě balené, která je nejenom bezpečná, ale i mnohem chutnější.