Thajsko


Informace

Kokosová polévka s garnáty
Suroviny:
Doba přípravy 20 minut, doba vaření 10 minut, pro 4 osoby
1,2 l rybího vývaru
1 stvol citrónové trávy
225 g syrových obřích garnátů
1 lžíce rybí omáčky
140 ml hustého kokosového mléka
225 g bílého rybího filé bez kůže nakrájeného na proužky
4 plátky galangy
4 lístky citronovníku rozkrájeného na proužky
2 červené nebo zelené chilli papričky nakrájené nadrobno

Příprava:
Citrónovou trávu nakrájíme na proužky o délce 5 cm. Garnáty oloupeme, odstraníme hlavy a skořápky, ocásky ponecháme. Odstraníme tmavý střevní kanálek. Vývar v hrnci přivedeme k varu, vmícháme galangu, lístky citronovníku, citrónovou trávu, chilli papričky a rybí omáčku. Udržujeme při mírném varu 2 minuty. Přidáme proužky filé, garnáty a udržujeme ve varu na mírném ohni 2 minuty. Vmícháme kokosové mléko a prohřejeme, již nevaříme. Poté můžeme servírovat. Hotovou polévku můžeme posypat nakrájenou červenou nebo zelenou chilli papričkou bez semínek.
Tip:
Pokud neseženete galangu, můžete použít zázvor. Galanga je však mnohem jemnější a aromatičtější.


Míchaná zelenina z pánve Wok
Doba přípravy 15 minut, doba vaření 4 – 6 minut, pro 4 osoby

Suroviny:
1 malá červená paprika (na proužky)
115 g mladých lusků hrášků
115 g malých lusků kukuřice
115 g dlouhých zelených fazolí nakrájených na 5 cm kousky
2 mrkve (na kolečka)
85 g malých žampionů
2 lžičky palmového cukru
1 lžíce lehké sojové omáčky
85 g růžiček květáku
85 g růžiček brokolice
1 šalotka (nakrájená)
3 stroužky česneku (prolisovaný)
2 lžíce oleje

Na studenou omáčku (Prik Dong):
1 malá červená paprika (proužky)
4 lžíce bílého vinného octa
6 červených nebo zelených chilli papriček

Příprava:
Chilli papričky rozkrájíme šikmým řezem, vložíme do misky a zakapeme octem. Do pánve dáme veškerou připravenou zeleninu, včetně žampionů. Opékáme asi 4 minuty, dokud zelenina nezměkne. Sojovou omáčku rozmícháme s cukrem a smícháme se zeleninou. Promícháme a podáváme se studenou omáčkou.


Ryba v banánovém listu vařená v páře
Příprava 15 minut, doba vaření 20 minut, pro 4 osoby

Suroviny:
450 g rybího filé
banánové listy, lze nahradit alobalem nebo papírem na pečení, přijdeme však o typickou chuť pokrmu
2 mrkve nakrájené na nudličky
1 červená paprika nakrájená na proužky
115 g fazolových lusků nakrájených na kousky
2 cukety nakrájené na nudličky
1,5 dcl hustého kokosového mléka
1 – 2 lžíce červené kari pasty
2 lístky citronovníku
1 lžíce rybí omáčky

Příprava:
Filé rozkrájíme na kousky o velikosti 1,5 cm. Do pečící nádoby vložíme banánové listy, nebo alobal. Ve vařící vodě spaříme 2 minuty mrkev, papriku a zelené fazolky. Na posledních 30 vteřin přidáme cuketu. Spařenou zeleninu naklademe na banánové listy. Na zeleninu položíme kousky filé. Zbylé ingredience smícháme a vzniklou omáčkou rybu zalijeme. Zakryjeme pokličkou a vše vaříme nad párou ve větším hrnci 15 – 20 minut, dokud se ryba nerozpadá. Podáváme s thajskou rýží.
Tip:
Nezaměňujte kokosové mléko se šťávou uvnitř plodu kokosu. Kokosové mléko v plechovkách lze zakoupit ve specializovaných prodejnách. Mléko v plechovce má dvě vrstvy, hustou na povrchu a řidší mléko dole. Husté kokosové mléko vytvoříme smícháním obou vrstev.


Vepřové kari s baklažány
Příprava 20 minut, vaření 30 minut, pro 6 osob

Suroviny:
900 g plátků krkovičky
2 lžíce oleje
6 dcl vody
115 g nakrájených bambusových výhonků
3 lžíce červené kari pasty
6 malých bílých baklažánů rozkrájených na čtvrtky
85 g zelených fazolek nakrájených na kousky
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce šťávy z citrónu
3 zelené chilli papričky rozkrájené na proužky
1 lžička palmového cukru
čerstvá bazalka

Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na kousky. V pánvi osmahneme kari pastu. Přidáme maso a opékáme asi 5 minut. Přidáme vodu a uvedeme do varu. Zmírníme žár a přidáme bambusové výhonky, baklažán, zelené fazolky a chilli papričky. Vaříme na mírném ohni 10 minut. Přidáme rybí omáčku, šťávu z citronu, palmový cukr a bazalku.
Tip:
Místo baklažánu můžete použít lilek.


Thajská jasmínová rýže vařená v páře
Příprava 5 minut, doba vaření 40 minut, pro 4 – 6 osob

Suroviny:
225 g jasmínové rýže
6 dcl vody

Příprava:
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Vmícháme rýži a přikryjeme poklicí. Zmírníme žár a mírně vaříme 10 minut, dokud rýže nepojme veškerou vodu. Do bambusového košíku rozestřeme plátno nebo utěrku a nasypeme rýži. Košík přikryjeme a zavěsíme do hrnce s vařící vodu. Rýži vaříme nad párou 30 minut. Rýži necháme chvíli stát, aby z ní unikla pára, pak ji načechráme vidličkou.


Zelená a červená kari pasta
Doba přípravy je 15 minut, množství 4 lžíce

Suroviny:
Na zelenou kari pastu:
12 nakrájených malých zelených chilli papriček
3 stroužky prolisovaného česneku
2 stvoly citrónové trávy nasekané nahrubo
3 jarní cibulky nasekané najemno
1 lžička nastrouhaného kořenu zázvoru
1 lžička semen koriandru
1 lžička kmínu
4 hřebíčky
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička trassi (pasta z garnátů)
3 lžíce oleje
Na červenou kari pastu:
12 malých nakrájených červených chilli papriček
3 stroužky prolisovaného česneku
1 stvol citrónové trávy nasekané nahrubo
1 menší cibule nasekaná nejemno
1 lžička zázvoru nastrouhaného
2 lžičky najemno nasekaných lístků koriandru
špetka mletého kmínu
1 lžička trassi (pasta z garnátů)
2 lžíce oleje

Příprava:
Postup při přípravě zelené i červené kari pasty je shodný. V hmoždíři rozmělníme chilli papričky, česnek, citrónovou trávu a cibulku. Vzniklou směs doplníme o zbylé ingredience, kromě oleje. Směs třeme paličkou, dokud nevznikne hladká pasta. Pak přidáme olej. Kari pastu můžeme připravit i v malém mixéru. Veškeré suroviny mixujeme současně.




Salát s pečenou kachnou
Salát s pečenou kachnou Salát s pečenou kachnouDoba přípravy 20 minut, 3 hodiny marinování, doba vaření 40 minut, pro 4 – 6 osob

Suroviny:
4 ks kachních prsou
1 lžička mleté červené papriky
1 menší plechovka mandarinek (300 g)
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
půl lžíce sušené chilli papričky
115 g strouhaného kokosu
55 g pražených oříšků kešu
strouhaný kokos na ozdobu

Příprava:
Kachní prsa vložíme do pekáče a posypeme mletou paprikou. V předehřáté troubě pečeme při 200 °C do měkka asi 35 – 40 minut. Po vychladnutí nakrájíme kachnu na tenké plátky. Slijeme šťávu z mandarinek a necháme je okapat. Šťávu smícháme s octem, ústřicovou omáčkou, olejem a sušenou chilli papričkou. Vzniklou marinádu zalijeme plátky kachny a necháme nejméně 3 hodiny uležet. Krátce před podáváním posypeme plátky kachny v marinádě nastrouhaným kokosem a oříšky kešu. Navrch naskládáme mandarinky. Přizdobíme plátky kokosu.


Thajské lumpie
Doba přípravy 20 minut, doba vaření 20 minut, náplň cca do 12 kusů

Suroviny:
2 lžíce oleje
1 lžička nastrouhaného kořenu zázvoru
1 stroužek prolisovaného česneku
1 lžíce čerstvého koriandru nasekaného nadrobno
115 g libového vepřového masa nakrájeného najemno
1 lžička rybí omáčky
2 mrkve nakrájené na nudličky
55 g vařených nudlí mie
2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na nudličky
cca 12 plátků těsta na lumpie
1 červená nebo zelená chilli paprička nasekaná nadrobno
olej na fritování
4 jarní cibulky nasekané nadrobno
čerstvé lístky koriandru na ozdobu

Příprava:
Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme česnek, maso, mrkev, celer, chilli papričky tak, aby maso a zelenina změkly. Přidáme cibulku, zázvorový kořen, koriandr, rybí omáčku a mie. Na mírném ohni prohřejeme. Plátek těsta na lumpie položíme na čistou pracovní plochu. K jednomu roku prátku dáme náplň. Srolujeme a rohy přehneme tak, aby byla náplň uzavřena v trubičce. Srolované lumpie ukládáme pod vlhkou utěrku, aby nevyschly. Lumpie fritujeme těsně před podáváním, 3 - 4 minuty. Ozdobíme je čerstvým koriandrem a hned podáváme. Podávat můžete i s různými omáčkami.
Tip:
Do náplně můžeme použít i jemně nasekané vařené garnáty a sójové klíčky. Rybí omáčku zakoupíme ve specializované prodejně, ale můžeme si ji vyrobit i sami. Sardelové řezy z konzervy rozetřeme s trochou cukru. Přidáme několik lžic sójové omáčky a necháme 30 minut uležet. Rybí omáčku před použitím přecedíme.
Tofu s křupavými rýžovými nudlemi milhoen
Tofu s křupavými rýžovými nudlemi milhoen Tofu s křupavými rýžovými nudlemi milhoenDoba přípravy 10 minut, doba vaření 10 minut, pro 4 osoby

Suroviny:
olej na fritování
1 cibule nakrájená na kousky
115 g rýžových nudlí (milhoen)
1 lžička pasty z garnátů (trassi)
225 g tofu nechat okapat, osušit
2 lžíce lehké sójové omáčky
2 mrkve oloupané, nakrájené na kolečka
3 lžíce bílého vinného octa
85 g růžiček brokolice
2 lžíce tmavého nerafinovaného cukru
2 řapíky celeru
1 lžička nastrouhaného kořene zázvoru

Příprava
V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme rýžové nudle. Nudle na pánvi obracíme a několik vteřin fritujeme. Nudle okamžitě nabydou na objemu. Nudle sesypeme z pánve na kuchyňský papír, který vsákne přebytečný tuk. Tofu nakrájíme na kostky a několik minut opékáme dozlatova. Vyjmeme z pánve a odstavíme. Z pánve slijeme tekutinu z tofu. Na pánev přidáme mrkev, brokolici, celer a cibuli. Opékáme asi 2 minuty, dokud zelenina nezměkne. Vmícháme pastu z garnátů, sójovou omáčku, ocet, cukr a zázvor. Znovu přidáme na pánev opečené kostky tofu a nudle milhoen. Lehce promísíme, prohřejeme a ihned podáváme. Pokud místo obyčejného tofu použijeme tofu uzené , získáme výraznější chuť.