Thajsko


Informace

Thajské jídlo je světově proslulé a snad nikdo by neměl opouštět zemi bez toho, aby ochutnal některou thajskou specialitu. Thajci svoji kuchyni milují a jídlo je pro ně malý obřad. Je to pastva nejen pro oči, ale i pro žaludek. Už jsi jedl? To je v Thajsku asi nejčastější fráze, kterou uslyšíte. Tak jako v jiných zemích, i v Thajsku se kuchyně odlišuje podle regionů. Odlišná je také tzv. kuchyně "nízká" nebo "vysoká", něco jako pokrmy pro obyčejné lidi a pokrmy královské. Pamatujte ale na to, že naprostá většina pokrmů bývá silně okořeněna, protože všechno, co není dostatečně ostré, nepovažují Thajci za dobré jídlo. Thajská kuchyně má mnoho shodných prvků s kuchyní indickou nebo čínskou, thajské pokrmy jsou však obecně ostřejší než jídla čínská a mají kratší dobu přípravy, než jídla indická. Hojně se používá česnek a chilli, zejména Phrik khii nuu. V hojné míře se také používá kari koření – gaeng. Thajci rádi používají pepř, bazalku, zeleninu, arašídy, koriandr, kokosové mléko, citrónou šťávu, tamaryšek, citrónovou šťávu nebo rybí omáčku – náam plaa, vyrobenou z ančoviček, a další řadu exotických surovin, to vše dodá pokrmu ten správný "říz". Mezi oblíbené druhy masa patří vepřové a drůbež. Stejně tak oblíbené jsou mnohé druhy ryb a produktů moře. Jednou z nedůležitějších součástí zdejší kuchyně je rýže - khao. Podává se skoro ke každému pokrmu. Thajci si na své rýži velice zakládají, zejména dbají na správnou teplotu a dobu vaření. Normální bílá rýže se nazývá khao jao a existuje mnoho druhů a kvality. Nejkvalitnější thajská rýže je známá jako khao hawm máli neboli jasmínová rýže. Má nasládnou chuť a už při vaření láká svojí krásnou vůní. Na severu a severovýchodě země je rozšířená také lepkavá rýže, která se používá pro přípravu některých specialit. Hrubá, tmavá rýže se v Thajsku používá pouze pro vězně a prasata. Jako příbor ke konzumaci rýže se používá vidlička a lžíce, vidlička v levé a lžíce v pravé ruce. Ke konzumaci lepkavé rýže použijte klidně rukou.
Thajské jídlo je většinou podáváno s velkým množstvím různých omáček a dresinků. Je to například phrík bon – pasta z červeného pepře, thúa bon – pasta z arašídů, ocet s plátky chilly – náam som Phrík, rybí omáčka s chilli – náam plaa phrík nebo velmi ostrá oranžovočervená omáčka zvaná náam phrík sii raachaa. Dostat můžete i sójovou omáčku, ale ta se zde používá spíše k čínským pokrmům. Velký přínos pro kulinářské umění jsou i thajské polévky. Nejznámější je tom yam – kyselá polévka, která se připravuje s nejrůznějšími druhy masa, její nejznámější verze je však s krevetami – tom yam goong. Základem polévky je vývar z citrónových listů, šťáva z limetek, citronela, rybí omáčka a chilli papričky. Velmi oblíbené jsou také saláty – yam. K jejich výrobě se používá jak zelenina, tak různé druhy masa nebo ryb. Vše se dochucuje různými omáčkami nebo citrónovou šťávou. Jako dezert se většinou podává některé z místních moučníků – kanom. Připravují se nejčastěji z kokosu a bývají hodně sladké. Je proto vhodnější zakončit některým z nepřeberného druhů ovoce, vybrat si můžete banán, durian, guávu, liči, jack fruit, mango, papayu, ananas, rambutan, broskve, jahody, kokos nebo některé exotické ovoce, jako je star fruit, tamaryšek, sapoddila, santol, jujube, tangerine a další. Rovněž zeleniny je zde nepřeberné množství – hlávkový salát, okurka, dýně, paprika, cibule, česnek, ředkev, kapusta, celer, zelí, žampióny, fazole, kukuřice, hrách, špenát, rajčata, baklažán nebo taro. Samozřejmě, že nesmíme zapomenout na speciality pro opravdové labužníky. V Thajsku můžete ochutnat vše od sarančat po žáby. Můžeme tvrdit, že zdejší kuchyně je opravdu fascinující, a již mnoho návštěvníků se přesvědčilo, že také velmi zdravá. Můžete jíst až k prasknutí, a většinou nepřiberete ani kilo, spíše naopak. Stačí se v Thajsku jen rozhlédnout a pak odpovědět na otázku: Jak často jste zde viděli tlustého Thajce?

Zajímavosti:
Kuchyně jižního Thajska
Kuchyně jižního Thajska je poměrně odlišná od zbytku země. Stejně tak jako místní kultura, tak i kuchyně nese v sobě prvky čínského, indického a malajského vlivu. To vše ovlivňovalo tradiční thajskou kuchyni a výsledkem je delikátní kuchařské a labužnické dobrodružství.
Kuchyně jižního Thajska je velmi kořeněná a obsahuje mnoho kari. Velmi oblíbené jsou zde plody moře a ryby vůbec - krabi, ústřice, humři, chobotnice a škeble. Dobré kvality dosahuje i místní vepřové, kuřecí a kachní maso. Mezi speciality se zde řadí muu yaang, pokrm, který se obyčejně konzumuje ráno (jedná se o vepřové pečené na medu), společně se silnou ko-pii - kávou. Mezi velmi oblíbené pokrmy se řadí také malajské kari kaeng kari kai, s kuřetem a kořeněná, kyselá garnátová polévka tom yam goong. Ochutnat zde můžete i celou rybu - pečenou, grilovanou nebo dušenou s česnekem, zázvorem a zeleninou. Velmi typické jsou i saláty z plodů moře. Tom pla muk se skládá z osmažených sušených chobotniček s plátky manga, cibule, ořechů, chilli a limetkového džusu, zatímco yam pla muk sok je uvařená čerstvá chobotnička s rajčaty, chilli a limetkovým džusem. Goong tort gatiam jsou grilované krevety se smaženým česnekem a yam wun sen je nudlový salát s kraby a garnáty.
Nápoje
Je možno zakoupit velké množství ovocných džusů. Velmi oblíbené jsou také nápoje z mixovaného ovoce v kombinace s vodou nebo džusem. Thajci přidávají do ovocných džusů vždy trochu soli. Velmi oblíbený je džus z cukrové třtiny. V Thajsku je možné dostat i kávu. Většinou se jedná o instantní nebo espesso. V zemi se na některých místech káva i pěstuje, většinou však nemá tak plnou chuť jako ostatní světové kávy. Čaj zde dostanete jak černý – indický, tak zelený – čínský. Alkohol je v Thajsku poměrně drahý. Pivo je dostupné ve třech místních značkách – Singha, Kloster a Amarit. Nejsilnější a nejoblíbenější je Singha se 4,6 procenty alkoholu. Typické pro Thajsko jaou i různé druhy lihovin. Velmi oblíbená je Mekongská rýžová whisky. Levnější variantou je takzvaný bílý likér. Vyskytuje se zde legální, ale i pašovaný. Legální je vyroben z rýže a nelegální z mnoha surovin, jako je kokosové mléko, cukrová třtina, z palmové mízy nebo rýže. K dostání je také celá řada bylinných likérů. Pomalu, ale přece, se začíná zvyšovat i spotřeba vína, i když je drahé. Díky velmi horkému thajskému klimatu se nedoporučuje pít velké množství džusů. Vhodná je balená voda, studený čaj nebo slabý koncentrát whisky se sodou.


Vaření jako umělecké řemeslo
Mnoho návštěvníků Thajska je fascinováno nádherně vyřezávaným ovocem a zeleninou, které zdobí většinu thajských jídel. Zdejší umělci vytvoří například z jarní cibulky krásný střapec nebo chryzantému, z mrkve a chilli překrásné květiny a rajčata jako kouzlem přemění v růže. Toto umění bylo velmi pečlivě střeženo a používalo se jen na královském dvoře. Nicméně dnes již mnoho thajských kuchařů disponuje základními znalostmi této techniky, ale jen několik má potřebnou zručnost a techniku k vytváření opravdových skvostů, které berou dech nejednomu labužníkovi. Praktické zkušenosti, nutné k vytváření těchto zázraků jsou v Thajsku velmi ceněny.


Školy vaření
Mnoho profesionálních kuchařů, ale i amatérů přijíždí do Thajska pouze za jedním účelem. Pochopit a naučit se taje thajské kuchyně. Velký výběr škol je k dispozici zejména v Bangkoku.

Etika stolování
V Thajsku se vidlička drží v levé ruce, nůž se téměř nepoužívá, vše je většinou nakrájené na malé kousky. V pravé ruce držíte lžici, vidličkou si jídlo na lžici nahrnete, a je to. Pokud jíte levou rukou, považují to Thajci za neslušné. Všechny jídla se většinou podávají najednou. Všichni si společně berou z misek na stole, na co mají chuť. Snažte se chovat tak, jak se chovají Thajci, i když vám třeba bude připadat divné, jíst nudlovou polévku hůlkami. Velkým zážitkem je způsob stolování, při kterém si jídlo sami uvaříte v hliněném hrnci, který máte postavený na stole. Nejčastěji se takto připravuje polévka. Na stůl vám donesou všechny Vámi objednané suroviny a můžete začít.