Sýrie


Informace

Arabská káva
Má specifickou chuť, která je daná kardamonem, jenž se do ní přidává během mletí. Arabská káva se vaří v džezvě a to tím způsobem, že do vroucí vody vsypeme potřebné množství kávy s cukrem a chvíli ji vaříme. Arabská káva se pije zásadně sladká, množství cukru lze zvolit dle libosti. Podává se v charakteristických malých porcelánových koflíčcích.

Shawarm
Jedná se o arabskou obdobu gyrosu. Jedná se o plátky kuřecího nebo skopového masa, které jsou spolu se zeleninou a majonézou vkládány do typického arabského chleba, čímž vznikne sendvič. Maso je grilováno na vertikálním rožni, z něhož je postupně okrajováno. Obvyklá cena Shawarmy je 25 SYP.

Homos
K přípravě pokrmu použijeme rozemletá semena cizrny, ze kterých připravíme pyré, to smícháme s tehinou (kaše ze sezamových semen), vše promícháme a přidáme sůl, citrónovou šťávu a olivový olej.

M´tabal
Připravuje se obdobně jako homos, kaše ze sezamových semen (tehinah) se však smíchá s kaší z umletých lilků. Přidá se citrónová šťáva, sůl, česnek. Pro ozdobení se používají lístky máty.

Džus z granátových jablek
Pro přípravu 1|2 litru džusu je třeba asi 10 granátových jablek, ze kterých se šťáva vymačká na lisu.