Jihoafrická republika


Informace

To, že se Jihoafrické republice přezdívá „Duhový národ“ se samozřejmě promítá i do zdejší kuchyně. Vlny emigrantů ze zámoří sebou přinesly, jako památku na domov, jak svoji architekturu, tak svoji národní kuchyni – Angličané, Řekové, Němci, Holanďané, Portugalci, Francouzi, Španělé, Maďaři, Malajci, Indové, Číňani – ti všichni zde žijí a vychvalují svoji tradiční kuchyni. V zemi najdete samozřejmě i obrovskou škálu typických jihoafrických pokrmů a existuje zde také velká řada restaurací, které tyto pokrmy nabízejí.
Jako příklad různorodé kuchyně můžeme uvést kapské Holanďany, národnostní skupinu, která v Kapsku vznikla v 17. století a poté se šířila dále na sever. Tito zaměstnanci společnosti Dutch East India Company sebou přinesli svoji kuchyni, která se vyvinula v unikátní směs evropské kuchyně s množstvím bylin a koření. Asijský vliv také velkou měrou přispěl k formování zdejší kuchyně, zejména díky rajčatům, fazolím, sekané s cibulí a vejci, rýži, tykvi kořeněné skořicí, zázvorovými koláči, polévkami nebo masovými kuličkami. Milovníci kari koření neodolají ochutnat některou ze zdejších indických specialit, které připravuje velká populace Indů, nacházející se v provincii KwaZulu-Natal, zejména v Durbanu. Zkusit můžete „Tandorri“ – kořeněné kuřecí nebo skopové maso s rýží nebo chlebem. Pokud milujete pokrmy z ryb a mořských živočichů, jste na správném místě. Nekonečně dlouhé pobřeží skýtá dostatek ryb a dalších mořských živočichů. Protože JAR obklopují dva oceány, studený Atlantický a teplý Indický, je výběr ryb opravdu omračující. Vnitrozemí, zejména oblast Karoo, je zase proslulé vynikajícím jehněčím. Zdejší další specialitkou je skopové, dušené se zeleninou, podávané se žlutou rýží s rozinkami nebo se sladkými pečenými bramborami. V provincii Northern Province je zase hlavní surovinou kukuřice. Zde můžete ochutnat například drcenou pšenici s fazolemi.
Jihoafrická kuchyně se pyšní svoji výbornou kvalitou. Pokud chcete změnu, zkuste steak z antilopy kudu, impaly nebo ze pštrosa, který je mnohem chutnější než hovězí a má mnohem méně cholesterolu. Zajímavé jsou i sušené plátky z hovězího nebo zvěřiny, které se podávají jako malý snack, nebo jako doplněk k aperitivu. Další tradiční delikatesa se jmenuje „walkaways“, což je humorný název pro kuřecí stehýnka, s kobylkami a sušenými červy. Pro dobrodružné povahy má jihoafrická kuchyně připravená ještě mnohá překvapení podobného druhu. Pokud milujete sladkosti nechte se pozvat třeba na koeksisters – moučník se syrupem, crunchies – křupavé keksy se syrupem, souskluitjies – knedlíky se syrupem, mosbolletjies – kulaté, křupavé pečivo, soetkoeke – sladké koláčky, švestkový puding nebo mléčné dortíky. Křupavé pečivo se většinou máčí v kávě. Náš kulinářský výlet bychom nemohli zakončit bez ochutnávky barbecue, které je nedílnou součástí jihoafrického způsobu života. Kuřecí, steaky, zvěřina a další druhy masa jsou kladeny na rozpálenou plotýnku a je podáváno s různou zeleninou a často také s „pap“, jedním druhem ovesné kaše, s pyré z rajčat a cibule, fazolemi s vařenými bramborami a rybou naloženou v kari.
Teď již stačí, Vám podle jihoafrické tradice, popřát „Bon Appetit“.




Zajímavé odkazy

Informace o možnostech stravování