Vietnam


Informace

Vietnamské závitky
Co potřebujete:
1/2 kg mletého masa
2 vejce
1 mrkev
1 kedlubna
1 cibule
glutasol
houby (Jidášovo ucho)
rýžové nudle
rýžový papír

Jak na to:
Houby přibližně na půl hodiny namočte, mezitím nadrobno nakrájejte cibulku, nastrouhejte zeleninu a spařte rýžové nudle. Vše dejte do misky, přidejte posekané houby, vejce, mleté maso, koření, sůl dle chuti a důkladně promíchejte.
Takto vzniklou směs zabalte do namočeného rýžového papíru, snažte se vytvořit jakési „psaníčko“ a dávejte pozor, aby se rýžové pláty neprotrhly. Závitky smažte na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Rolky se podávají teplé i studené, jako příloha se hodí zeleninové saláty nebo zelenina.

Vietnamské kuře na kari
Co potřebujete:
kuřecí prsíčka nakrájená na kousky
olej na opékání

Kari marináda:
2 lžičky kari koření
mletý pepř
šťáva a kůra z jedné limetky

Jak na to:
Z uvedených ingrediencí připravte marinádu, do níž maso naložíte a necháte několik hodin uležet - nejlépe přes noc. Naložené maso osolte a orestujte na oleji, pak dle potřeby přidejte trochu vody a nechejte několik minut vařit, dokud se voda neodpaří. Pokrm podáváme teplý, jako příloha je vhodná rýže nebo rýžové nudle.

Kuře v omáčce s kari a kokosem
Co potřebujete:
kuřecí prsíčka nakrájená na kousky
2 jemně pokrájené cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky kari
1 bobkový list
1/2 lžičky kurkumy
1-1/2 balení kokosového mléka
1 dl smetany
1 polévková lžíce sojové omáčky
4 plátky ananasu
150g fazolových lusků
sůl
mletý pepř
olej na smažení

Jak na to:
Pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek orestujte a zasypte kari kořením, přidejte bobkový list, kurkumu, kokosové mléko, smetanu a sojovou omáčku. Vařte několik minut, dokud šťáva nezhoustne. Přidejte orestované maso, nakrájený ananas a fazolové lusky.Vařte, dokud fazolky nebudou měkké. Nakonec vše smíchejte s vařenými rýžovými nudlemi a ozdobte čerstvým koriandrem.