Singapur


Informace

Čínská kuchyně
Když turisté a návštěvníci Singapuru hovoří o čínské kuchyni, myslí spíše kantonskou kuchyni – patří k nejlepším a nejznámějším typům čínského vaření; ačkoli v Singapuru
není takové množství Číňanů kantonského původu. Jídlo proslavila různorodost a svěžest ingrediencí, bývá míchané a smažené, ovšem pouze na troše oleje, aby nebylo příliš mastné, ale křupavé.
Kantonské jídlo by mělo být přesně vyvážené – tradičně se dělí na yin (studené), např. ovoce, zelenina, některé polévky, apod. a yang (teplé). Studené jídlo by mělo být doplněno teplým; říká se, že pokud sníte mnoho z jedné nebo druhé skupiny, neprospěje to vašemu zdraví.
Další kantonskou specialitou je dis sum, též little heart (svačina, zákusek), které se jí hlavně v neděli, a to k snídani nebo obědu. Restaurace, kde si toto „jídlo“ můžete objednat, jsou obrovské, hlučné a plné lidí; řeknete jen, že chcete tohle, tamhleto, atd.; přinesou vám jej v miskách a na talířích, buď na stůl nebo přímo do košíku.
Kantonské jídlo láká nejenom různorodostí a způsobem přípravy, ale i tím, že se o něj můžete rozdělit – podává se v jedné míse a pak je na vás, jak se o něj rozdělíte s tím druhým.
K čínské kuchyni jistě patří:
nasi ayam, též nasi ayam Hainan – kuře, dušená nebo vařená rýže v kuřecím vývaru a plátky okurky, dochutit lze chilli nebo sojovou omáčkou
hokkien mee – úzké vaječné nudle s pórem, mořskými plody a zeleninou v omáčce
char kway teow – široké nudle s vejci a mořskými plody (škeblemi, mlži) v omáčce z černých fazolí nebo chilli
yong tau foo – směs fazolí plněná kousky masa, apod.

Indická kuchyně
Indická kuchyně patří v Singapuru i celém okolí k nejchutnějším a nejvyhledávanějším; říká se, že zde najdete restauraci s velmi dobrým indickým jídlem snadněji, než v Indii.
Jižní Indie
Jihoindická kuchyně bývá pálivá, kořeněná a bezmasá. Nejtypičtější pokrm se nazývá
thali – rýžový talíř; pokud si jej objednáte ve vegetariánské restauraci, nepřinesou vám rýži, zeleninu apod. na talíři, nýbrž na banánovém listu,daun pisang. Vše zamícháte s rýží a sníte – rukama – jihoindické vegetariánské jídlo se totiž nejí příbory. Jakmile se váš banánový list začne vyprazdňovat, ihned vám jej doplní – rýžový talíř patří k jídlům, tzv. „ sněz kolik můžeš “. Když už nebudeme moct, zahněte list v polovině a položte jej před sebe – tím upozorníte, že již nechcete pokračovat v jídle a už vám tedy nebude přidáno.
K dalším vegetariánským pokrmům patří: masala dosa – omeleta s pálivou zeleninou; přidává se též kořeněná polévka
murtabak – těsto plněné vejci a kousky skopového;
roti canai – těsto, které se namáčí do čočkové polévky, tzv. dhal, nebo kari; samosa – slané koláče plněné zeleninou nebo masem.

Muslimská kuchyně
Muslimská indická kuchyně bývá méně pálivá, ovšem s větším počtem masitých pokrmů.
Jedná se o směs jižních a severních indických vlivů, která se poté vyvíjela v rozdílném malajském stylu. Oblíbené muslimské jídlo – nejlevnější a zároveň nejchutnější, se nazývá biryani – své jméno dostalo po šafránově zbarvené rýži, která se podává s kuřecím nebo skopovým masem.

Severní Indie
Severoindická kuchyně se vyznačuje masitým pokrmem, tandoori, který se nazývá podle hliněné trouby, v níž se připravuje – nejdříve se ovšem marinuje ve směsi jogurtu a koření.

Malajská kuchyně
Malajské pokrmy, s kterými se jistě setkáte a určitě ochutnáte, jsou např.:
tahu goreng – sojový olej s fazolovými klíčky v kořeněné arašídové omáčce; ikan bilis – smažené, celé ančovičky;
sambal udang – pálivě kořeněné krevety;
nasi lemak – smažená kokosová rýže s celými ančovičkami, arašídy, apod.


Dezerty
Dezerty sice nejsou v této oblasti příliš známé nebo vyhledávané, ale přece jen se s nějakými těmi pamlsky setkáte a jistě nepohrdnete. K nejznámějším patří:
pisang goreng – osmažené kousky banánu;
ais kacang – zmrzlina s polevou, šlehačkou a želé;
cendol – zmrzlina, pod níž se ukrývá kokosové mléko, karamelová poleva a zelené, sladké nudle.

Nápoje
Pravidelné doplňování tekutin je obzvláště důležité, cestujete–li do tropů. Vodu lze pít rovnou z kohoutku, nemusíte mít žádné obavy, zda je či není pitná.
Dále jsou k dispozici tzv. soft drinks – coca–cola, fanta, sprite a džusy – k dostání jsou v supermarketech nebo nápojových automatech. Někteří rádi posedí v kavárnách a čajovnách. Velice oblíbené je též sojové mléko - prodává se v kelímcích nebo lahvích. Pivo je velmi rozšířené a oblíbené - najdete zde Anchor, Tiger, Carlsberg a Guiness. Singapur se proslavil koktejlem, zvaným Singapore Sling.


Singapore Sling
Sklenici naplníme z ˝ džinem, z Ľ cherry, doplníme ovocným džusem (pomerančovým, citrónovým, atd.) přidáme pár kapek Cointreau & Benedictine, Angostura Bitters, promícháme a navrch položíme třešeň nebo plátek ananasu.


Zajímavé odkazy

Odkaz na restaurace