Portugalsko


Informace

Portugalská kuchyně je velmi chutná a rozmanitá. Důvodem je mimo jiné příliv přistěhovalců, kteří do Portugalska přišli během staletí z Afriky, Asie a také z Ameriky. Přinesli s sebou vlastní kuchařské dovednosti a zvyklosti.
Prim hrají v Portugalsku jídla z darů moře, tradiční jsou zejména polévky. Typickým jídlem je polévka z korýšů podávaná s vínem (sopa de marisco) a treska připravovaná na různé způsoby (bacalhau).
Při návštěvě země byste rozhodně neměli zapomenou ochutnat kapustovou polévku (caldo verde), hustou rybí polévku (sopa rica de peixe), grilované sardinky (sardinhas assadas), solenou tresku s bramborami a zeleninou (bacalhau com todos) a uzeného mečouna (espadarte fumado).
Jedinečné jsou také místní klobásy nejrůznějších chutí. Tradiční pochoutkou jsou rovněž sýry z kozího mléka, vynikající krémové sýry a rýžové nákypy. Pro mlsné jazýčky je tu Pao-de-Ló de Alfeizerao, velmi chutný koláč, nebo různé druhy koláčů

Portugalská vína jsou proslavená na celém světě, což je důsledek příhodného klimatu, úrodné půdu a kumštu místních vinařů. Mezi nejznámější vína patří Portské a rovněž Madeirské víno. Proslulá jsou také vína z oblastí Douro, Dao, Bairrada, Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos a Vidigueira. V Portugalsku je celkem 47 vinařských oblastí, každá nabízí jiné víno.

Kromě vína si můžete dopřát celou řadu výborných lihovin a likérů, na které jsou místní lidé právem pyšní.
Střední Portugalsko
pataniscas - smažené kousky tresky
rissois - půlměsíčky plněné dary moře
arroz doce - rýžový nákyp, který se dochucuje citronovou kůrou a vanilkou, přidává se velké množství vajec
salmonete grelhado - frilovaná ryba parmice nachová - specialita podávaná s citrónovou máslovou omáčkou
acorda de marisco - hustá olévka z rozvařeného chleba, oleje, česneku a koriandru, přidávají se do ní mlži a korýši
bacalhau a Brás - směs míchaných vajec s cibulí, brambory a solenou treskou
sopa de pedra - tzv. "kamenná polévka" obsahuje velké množství zeleniny

Mousse de chocolate - tmavá čokoláda
Pastel de feijao - dortík z mandlí, vajec a fazolí
pastéis de nata - dortík plněný vaječným krémem
queijadas de Sintra - dortík ploný tvarohem a skořicí
broas - kukuřičný chléb s mandlemi

Queijo de ovelha - sýr z ovčího mléka
Papo seco - sýr
requeijao - sýr
paezinhos - sýr

Jižní Portugalsko
Ěvora a Nisa - mléčné ovčí sýry
Pao alentejano, selský chléb
sopa alentejana - polévka, jejíž základ tvoří chléb, ztracené vejce, česnek, koriandr a olivový olej
gaspacho - studená rajčatová polévka s okurkou, česnekem, paprikou a olivovým olejem

atum de cebolada - specialita z Algarve, plátek tuňáka, dušený na rajčatové omáčce a cibuli
sardinhas assada - sardinky grilované na dřevěném uhlí
coelho em vinho - úprava králika po alentejsku - je dušen na víně
cabrito assado - kůzle upečené vcelku, potřené omáčkou z červené papriky, vína, sádla a česneku
porco a alentejana - speciální směs s vepřového masa a škeblí

figos cheios - fiky ozdobené mandlemi
queijada - tvarohový koláč z Alenteja
bolo podre - medový kořeněný koláč

Severní Portugalsko
broa - kukuřičný křupavý chléb
monte - smetanový sýr z kozího a ovčího mléka
caldo verde - něcdo jako kapustová polévka, je oblíbená po celém Portugalsku
sopa de castanhas piladas - zimní polévka ze sušených kaštanů, fazolí a rýže

pastéis de bacalhau - studená chuťovka z nasolené tresky, velmi oblíbená národní pochoutka
vitela no espeto - pečená telecí ledvina pokapaná olivovým olejem
rojoes - vepřové maso dušené na víně, česneku a kmínu

sopa dourada - piškotový dort posypaný mletými mandlemi a politý žloutkem
pudim abade de prisco - dortík ochucen portským, kořením a citrónem, nese název podle opata, který vymyslel tento recept
toucinho do céu - koláček z mandlí a skořice

paio - klobása vyrobená z vepřové ledviny
morcela - hodně kořeněná jitrnice

Serra je nejlepší portugalský sýr, jehož hlavní surovinou je mléko ovcí, pasoucích se na horských loukách Serry da Estrela. Vyrábí se v zimě – jeho kvalitu kdysi určovala teplota rukou žen, které pracovaly v chladných žulových kuchyních – a mléko se již tradičně sráží pomocí flor do cardo, bodláku. Malé podniky zhotovující tento sýr v bochnících o váze 1,5 až 2 kg mají dnes certifikát, jež zaručuje jeho kvalitu a pravost (vyskytují se však i napodobeniny). Při pokojové teplotě se Serra roztéká. Sýr se vyjídá lžící otvorem v horní části.

Piri-piri můžete ochutnat téměř v každé restauraci v provincii Algarve, obzvláště kolem Monchique. Jde o speciální koření přivezené z afriky doj Portugalska již v dávných dobách. Od té doby se piri-piri stalo hitem v portugalské kuchyni.