Belgie


Informace

Čokoládová pěna
Suroviny
200 g čokolády na vaření
150 g sladké smetany
50 g másla
5 čerstvých vajec
špetka soli
50 g moučkový cukru


Ohřejte smetanu v rendlíku, když se začne vařit, nalijte ji na čokoládu, kterou jste předtím rozlámali na malé kousky, míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Dobře vmíchejte máslo a pak za stálého míchání jeden po druhém žloutky. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. Do bílků dejte špetku soli a utřete do tuhého sněhu, za stálého míchání přidejte cukr. Sníh za stálého šlehání vmíchejte do čokolády. Pěnu rozdělte do misek a ozdobte kousky kandované pomerančové kůry. Dejte vychladit na 12 hodin do ledničky.

Čokoládové lanýže
Suroviny
200g sladké smetany
300g čokolády na vaření
50g hořké čokolády
100g kakaa

Smetanu přiveďte k varu a pak ji dobře vmíchejte do předem rozlámané čokolády na vaření. Přikryjte a dejte vychladit do ledničky. Lžičkou vykrajujte malé kopečky ("ganache”) a v dlaních z nich dotvořte kuličky. Dejte opět vychladit na několik minut. Rozpusťe hořkou čokoládu a namáčejte do ní vychlazené kuličky napíchnuté na vidličku. Namočenou kuličku hned vyválejte v kakau. Skladujte v chladu, ale ne v ledničce.
Do hmoty náplně můžete přimíchat mleté oříšky, kousky rozinek nebo pistácií, vše podle chuti.

Tříbarevný čeknakový salát
Suroviny
4 větší čekankové puky
hlávku červeného salátu
hlávku klasického hlávkového salátu
hrst řeřichy
dresing
dvě polévkové lžíce jemného (ovocného) octa
½ lžičky soli
¼ lžičky pepře
3 lžičky olivového oleje
1 polévková lžíce hořčice
jeden rozetřený stroužek česneku

Saláty natrhejte na jemné kousky (neřezat, při krájení se ztrácejí vitamíny!), čekanku nakrájejte, řeřichu nasekejte nadrobno, smíchejte ve sklenici ingredience a dresing a zalijte jím směs zeleniny. Porce je asi pro čtyři osoby.


Krémová čekanková polévka
Suroviny
2 čekankové puky
1 bílá, nadrobno nasekaná cibule
1 rozetřený stroužek česneku
2 polévkové lžíce másla
2 větší oloupané a nakrájené brambory
2 hrnky kuřecího vývaru
1 hrnek mléka nebo smetany
sůl a pepř na dochucení
sekaná pažitka a kopr na ozdobení

Čekanku nakrájejte nadrobno, spolu s česnekem a cibulí duste 3 minuty na másle. Přidejte brambory a kuřecí vývar a vařte asi 15 minut, nebo dokud brambory nezměknou. Vše dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte mléko nebo smetanu, na talířích ozdobte pažitkou a koprem.