Nový Zéland


Informace

Novozélandské mušle zapečené s bylinkami
 Použité suroviny:

10 mušlí slávky novozélandské | 2 dcl bílého vína | tymián, bílý pepř, sůl | 40 g česneku | 150 g šalotky | 100 g olivového oleje | 100 g provensálských bylinek | 100 g sekané petrželky | 200 g bílé strouhanky | 0,4 cl koňaku | citrón a sekaná petrželka

Postup:

Mušle propereme studenou vodou. Přivedeme k varu víno, tymián, dochutíme solí a pepřem. V tomto vývaru prohřejeme mušle. Oloupaný česnek a šalotku najemno nasekáme a podusíme na rozehřátém oleji. Přimícháme bylinky a strouhanku až vznikne roztíratelná hmota. Odstraníme z ohně a přidáme koňak, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 220°C. Hmotu rozetřeme na mušle a takto upravené mušle dáme gratinovat do trouby. Při podávání zdobíme citrónem a sekanou petrželkou.
Sušenky ANZAC
 ANZAC sušenky byly vynalezeny na Novém Zélandu. Jde o křupavé zákusky z ovsa, kokosu, cukru, mouky a másla, které byly posílány vojákům během 1.světové války a vzhledem ke svému složení nebyly náchylné ke zkáze během dlouhého transportu lodí do Evropy. Původně tedy byly nazývány "Sušenkami vojáků" a postupem času se z nich stala jedna z nejoblíbenějších pochoutek Australanů a Novozélanďanů.

Suroviny :
• 1 hrnek lehce pomletých vloček
• 1 hrnek hladké mouky
• půl hrnku cukru
• půl hrnku strouhaného kokosu (slunečnice)
• 150 g másla
• 2 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu
• 2 lžíce vody
• 1 a půl lžičky jedlé sody
• (lze i přidat čokoládové vločky, sušené ovoce - zkrátka co máte rádi…)

Příprava:

Smícháme vločky, mouku, cukr, kokos. V kastrůlku rozehřejeme sirup (med), máslo, horkou vodu a sodu. Tekutou část vlijeme do suché a řádně promícháme. Malou lžičkou klademe na dobře vymazaný plech malé kopečky dál od sebe. Pečeme 15-20 minut při 150C. Necháme vychladnout a pak bašťíme! Když náhodou něco zbude, tak skladujeme na chladnějším a vlhčím místě.