Nový Zéland


Informace

Velice oblíbené jsou pokrmy z mořských a sladkovodních ryb s bohatou zeleninovou přílohou. Tradičním masem je bezesporu jehněčí, které je připravováno s aromatickými bylinami. Místní si jej rádi dopřeji s mátovou omáčkou nebo mátovým želé. Další možností je jehněčí pečeně s ostrou marinovanou omáčkou z tropického ovoce.

Jinými oblíbenými masy jsou kuřecí, hovězí, ale také zvěřina, která se tu chová ve velkém na farmách.

Vody kolem Nového Zélandu nabízí pestrou směs mořských živočichů. Loví se jakubské mušle, langusty, ústřice a tresky. K lahůdkám novozélandské kuchyně patří také patés z plodů moře, pečené langusty nebo uzený úhoř. Vynikající předkrmy se dělají z terakihi – ryby (většinou makrela) naložené v citrónové šťávě a servírované na kokosovém mléku.

Každý návštěvník by měl alespoň jednou vyzkoušet typicky maorský oběd nebo večeři, která se skládá z masa (často z mořských živočichů). Jídlo je připravováno v přírodní zemní peci, které se říká „hangi“. Do velké jámy v zemi se položí nahřáté kameny a na ně se potom pokládá jídlo v plátěných sáčcích. Ty se pokrývají listím a mokrými hadry. Následně je vše zasypáno vrstvou zeminy a podrobeno procesu dušení.

Pouliční stánky nabízejí také velice chutné a navíc rychlé občerstvení. Nejznámější je asi klasika – čerstvá smažená ryba s hranolky nebo pečené ústřice. Samostatnou kapitolu tvoří prvotřídní mušle. Např. mušle toheroa se vyhrabávají dřevěnými lopatkami z písku na plážích. Toheroa se dají opékat nebo obalovat v těstíčku a následně smažit. Další chutné mušle se jmenují tuatua.

V oblibě jsou tu také rychlá občerstvení v americké stylu – hamburgery a mléčné koktejly.