Namibie


Informace

Namibijská kuchyně
Namibijská kuchyně je velice rozmanitá a zajímavá. Je to dáno tím, že každá etnická skupina v Namibii má vlastní paletu oblíbených pokrmů.
Základem pro Owamby je mielie pap - kaše z kukuřice nebo mahango (proso), též zpracované do kaše či polévky. Obojí je většinou pojídáno s rybami, skopovým či telecím masem. Též se často používají dýně, pepř a cibule. Z alkoholických nápojů si oblíbili oshikundu. Běžně se zde vaří mataku (víno z vodních melounů) a walende (destilovaný nápoj z palem, který chutná jako vodka.
V poušti žijící Námové mají nejraději plody !nara, které připomínají meloun, a jejich každoroční sklizeň je proto malým svátkem.
Hererové většinou pojídají mléčné produkty, jako například tvaroh a máslo.
Lidé San se orientují hlavně na dostupné pouštní rostliny - divoké ovoce, ořechy, bobule a hlízy. Součástí jejich kuchyně jsou vejce (hlavně pštrosí), ještěrky, kobylky a drůbež.

Místními kulinářskými specialitami vyhledávanými turisty jsou ústřice z Lüderitzu, chřest z Swakopmundu nebo houba omajowa, která vyrůstá na termitištích po období dešťů. Výborné jsou také sýry z kozího mléka. Tradiční úpravu masa, ať již hovězího, kuřecího, rybího atd., představuje opékání na otevřeném ohni. Německý vliv zůstal zachován především v tradičních sladkostech, jako je jablečný závin nebo schwarzwäldský třešňový dort.

Ovoce a zelenina
V Namibii většina ovoce dozrává v období zimy, zhruba od května do září. V ostatních měsících musí být ovoce a zelenina importována z JAR a je poměrně drahá. Většinou dostanete jídlo bez přílohy, či je příloha z plechovky nebo rozmražená.
V době sklizně ochutnejte pomeranče nebo papáju.

Nápoje
Nealkoholické nápoje: Voda v 1 - 2 l lahvích není nijak drahá. K dostání jsou i krabice ovocných džusů. V kavárnách vám nabídnou kávu nebo čaj rooibos (červený keř), který obsahuje spoustu stopových prvků a minerálů.
Alkohol: Není prodáván v supermarketech, ale v tzv. drankwinkel, nebo běžně v barech.
Pivo: Namibie je známa výrobou kvalitního piva. Tradice jeho výroby pochází z doby, kdy země byla německou kolonií. Pivo se zde vyrábí v mnoha různých variantách, od windhoekského lehkého 4% ležáku až k 7% Urbock. Většina pivovarů vaří pivo v souladu s Reinheitsgebot (německý zákon z roku 1516, chránící čistotu piva; produkt smí obsahovat jen ječmen, chmel a vodu). Prodáváno je buď v dumpi (obsah 375 ml) nebo v půllitrových lahvích.
Víno: Najdete zde mnoho vynikajících jihoafrických vín, především červená stojí za ochutnání. Také Namibie se pokouší o pěstování vinné révy a i když je teprve na počátku, můžete ochutnat i místní víno. Výborný Cabernet produkuje vinařství Kristall Kellerei.
Likéry: Specialitou je Amarula Cream, vyráběný z plodů marula. Chutí trochu připomíná irský krém, stejně jako on se doporučuje podávat chlazený s ledem nebo s kávou.
Tradiční vařené nápoje: Liší se podle lokality, jmenujme alespoň mushokolo (pivo ze semen), tambo (nápoj z prosa a cukru), mataku (melounové víno) a walende (nápoj podobný vodce vyráběný z palmy).