Namibie


Informace

Pokrmy
Staré zlaté pravidlo pro africké země praví: Pokud to můžeš uvařit, opéct nebo oloupat, pak to můžeš také sníst – na zbytek zapomeň. Ovoce a zeleninu je třeba mýt v převařené vodě nebo oloupat, pokud je to možné. Vyvarujte se zmrzliny. Krátce povařené maso, hlavně hamburgery apod., a stejně tak ústřice a mlži (pokud nejsou servírovány v důvěryhodné restauraci), jsou nebezpečné a raději zvolte jiný pokrm. Dušení též nezbaví pokrm všech bacilů a nebezpečných zárodků.

Ve stáncích s rychlým občerstvením můžete rychle poobědvat, ale zvolte jen takové, kde je vidět na první pohled, že obsluha dodržuje základní hygienické návyky a kde i okolí stánku vypadá upraveně.


Voda
Voda je v Namibii vzhledem k extrémně suchému počasí vzácná a mělo by se s ní šetřit. Většina namibijské vody z kohoutků a v horských pramenech je bez další nutné úpravy pitná. Pokud si nejste jistí, zda je voda čistá, předpokládejte raději, že není – a podle toho se zařiďte. Jsou zde určité značky minerální vody a nealkoholických nápojů (sodová voda), které jsou přijatelné, ale používejte jen vodu z balení opatřeného nepoškozenou přelepkou.

Pozor na ovocné džusy, mohou obsahovat závadnou vodu. Mléko pijte jen velmi opatrně, často není pasterizované. UHT mléko je balené hygienicky a dá se konzumovat. Čaj i káva by neměly být nebezpečné, protože voda na ně je převařená.


Čištění vody
Pokud se nechcete spoléhat na lahvovou vodu, můžete vodu čistit, aby byla k pití. Nejjednodušší způsob je vařit jí alespoň 6 – 8 minut. Zvažte, zda si zakoupíte vodní filtr, zvláště pokud uvažujete o návštěvě dalších zemí směrem od Namibie na sever. Dobré filtry by měly odstranit všechny parazity, bakterie a viry, ale jsou často drahé (cenu vezměte v úvahu v porovnání s kupováním lahvové vody). Jednoduché filtry zachytí větší špínu; za pomoci chemických sloučenin jsou efektivnější. Pokud budete kupovat filtr, přečtěte si, co dokáže z vody zachytit a co ne. Mějte na paměti, že špatně vymývané filtry jsou plné zárodků bakterií.

Jednoduché filtry též nedokáží zabít všechny nebezpečné organizmy, tudíž pokud nemůžete následně vodu převařit, ošetřete jí chemicky. Chlorové tablety zabíjejí mnoho patogenů, ale některé z nich přežijí – jako například améby. Jodid je efektivnější a je též dostupný ve formě tablet. Pečlivě si přečtěte návod k použití a postupujte podle něho. Velké množství jódu může lidskému organizmu škodit.