Omán


Informace

Tradiční ománská strava je velmi jednoduchá a používá hojně různých přísad, jako je koření, marinády, které činí pokrmy chuťově velmi lákavými. Běžně používanými surovinami jsou kuřecí, rybí a skopové maso. Pokud jde o nápoje, velmi oblíbený tzv. laban - slané podmáslí nebo nápoje na bázi jogurtu smíchané s kardamonem a pistáciovými oříšky.

Maqbous - pokrm skládající se z rýže obarvené šafránem do žluta a vařené spolu s kořeněným masem (červeným nebo drůbežím).

Aursia - sváteční jídlo servírovaní během oslav, sestává z rozmačkané okořeněné rýže

Shuwa - sváteční pokrm, jedná se o velmi pomalu pečené maso v podzemní peci. Maso je pak velmi jemné a před vařením je silně ochuceno kořením a bylinami, čímž získá velmi delikátní chuť.

Mashuai - pokrm připravovaný z pečené tresky, která se servíruje s rýží ochucenou citronem.

Rukhal - tenká, kulatá chlebová placka, která se peče na ohni z palmových listů. Jí se běžně s mnohými jídly, tradiční pokrm je rukhal s ománským medem podávaný k snídaní.

chai - čaj
qahwa - káva