Mauricius


Informace

Mauricius Mauricius Imigranti, kteří na ostrov přijížděli z různých koutů světa, s sebou samozřejmě přinesli nejen svoji kulturu, náboženství, způsob života, ale i jejich tradiční kuchyni. Mnoho těchto tradičních pokrmů se přizpůsobilo zdejším možnostem. Kuchyně je plná ryb a mořských živočichů, koření a exotických pokrmů vytvořených z tropických surovin. Mauritijská kuchyně v sobě obsahuje prvky kuchyně asijské, africké, evropské, čínské nebo indické.
Základní surovinou používanou ve zdejší kuchyni jsou místní rajčata zvaná Pommes d´amour, která dávají jídlu barvu, česnek a cibule přidá chuť a zázvor exotickou příchuť. Například těžké a výživné omáčky, které byli typickým znakem francouzských přistěhovalců, se také přizpůsobily zdejšímu horku a vlhkému klimatu. Zdejší typické omáčky Rougaille a Vingaye dostaly své jméno z francouzského slova označující česnek – ail. Vingaye je zkomolenina francouzského slova Vin d´ail. Rougaille, jejíž základ tvoří rajčata se podává teplá a Vingaye naopak studená s hořčičnými semínky a vinným octem. Palmová srdíčka, divoký kanec a jiné laskominy patří také k oblíbeným pokrmům francouzských usedlíků. Indická kuchyně se zde rozšířila nejvíce okolo roku 1800, kdy nastal nejvyšší přísun indických imigrantů. Důležitou součástí této kuchyně je jak rýže, tak kari, které je i tradicí kreolské kuchyně. Indická kuchyně je plná pokrmů z ryb, zeleniny, exotického koření a masa. Výborné pokrmy dokáží kuchařští mistři vytvořit z ovoce zvaného tamarind a nebo ze sladkých rajčat. Nesporně nejoblíbenějším kořením je chilli, které roste po celém ostrově, jak divoce, tak kultivovaně. Nejoblíbenějším muslimským pokrmem je briani, což je výborný mix rýže, brambor, koření a masa. I Číňané dokázali prosadit svoje typické ostře kořeněné pokrmy.

Salát z palmových srdíček, kterému se také přezdívá Milionářský salát, je jednou z vyhledávaných specialit a palmová srdíčka se vyvážejí do celého světa. Klasického uzeného lososa zde úspěšně nahradili uzeným merlinem. Pochutnat si můžete také na výborných ústřicích. Oblíbenou zdejší pochoutkou je také divočák nebo srna. Oblíbená je také drůbež, křepelky a bažanti. Nejlepší kari na ostrově se připravuje na hladkém kameni zvaném Roche Carri, který má každá hospodyně. Kari se rozdrtí na pastu a každá hospodyně do něj přidá jiné suroviny, takže můžete ochutnávat pokaždé originální výtvor. Ochutnat můžete samozřejmě i obrovské množství ovoce – liči, mango, vodní meloun, ananas, karambolu, jack fruit, avokádo, papayu, corasol nebo zat. Pokud chcete ochutnat od každého něco, zajděte si na klasický bufet. Jistě tam najdete muslimské briani, indické kuřecí kari, čínské vepřové, kreolské grilované hovězí a francouzské zeleninové pokrmy. Servírování pokrmů je také nádhernou přehlídkou všech kultur. Vždyť, kde jinde Vám budou servírovat indické zálivky v čínském porcelánu spolu s tradičním kreolským kari.