Maledivy


Informace

Nejběžnějším jídlem Maledivanů je ryba s rýží. Maso a kuře je připravováno jen pro speciální příležitosti. Jestliže se rozhodnete vyzkoušet místní jídlo, připravte se na tento výběr: kari ryba, rybí polévka a další rybí variace. Důkladná jídla, s rýží a roshi (jakýsi chléb) se nazývají „long eats“ (dlouhá jídla). „Short eats“ (krátká jídla) neboli hedhikaa je výběrem malých sladkostí a rozličných pochoutek vystavených na pultu místního tea shopu. Vyberete si jedno z dobře vypadajících jídel a odnesete si ho ke stolku. V zásadě platí to, že všechno malé a hnědé je velmi chutné a obsahuje rybu a všechno světlé či světle zbarvené je sladké.

Nápoje:
Výběr nápojů je velmi omezený. Tea shopy obvykle servírují bor feng (pitná voda) a také samozřejmě sai (čaj). Pokud si neřeknete, dostanete černý čaj s hakuru –cukrem.Kiru (mléko) se obvykle nepodává, jen někdy je k dispozici mléko v prášku. V místních vesničkách můžete dostat raa (míza z kokosové palmy).
Raa je název nápoje, který se připravuje vypouštěním tekutiny (toddy) z palmového kmene a to v místě, kde rostou kokosové ořechy. Každá ves má svého toddy muže nebo-li raa veri. Raa je sladký, delikátní nápoj, který nejen že pronikavě voní, ale i chutná. Měl by se pít bezprostředně po tom, co byl z kmene vypuštěn. Jinak se Raa stává lehce alkoholickým nápojem tím, jak začnou fermentovat cukry.


Rozumný výběr z nealkoholických nápojů je především v Male, zahrnuje některé výrobky Coca-Cola vyráběné v zemi z pitné vody. Minerální voda je zde mnohem levnější než v turistických rezortech. Některé podniky nabízejí nealkoholické pivo Amstel, které přijde vhod pokud nemáte chuť na nic sladkého. Cizinci, kteří nemají lihoviny povolené, nemají v Male dovoleno alkoholické nápoje pít. Povolenky jsou zahraničním residentům vydávané v jejich zemi. Nejbližší bary jsou v novém letištním hotelu a na blízkých turisticky významných ostrovech.
Alkohol v turistických rezortech není k dispozici pro muslimské hosty a je velmi výdělečnou komoditou.
V turistických oblastech není Maledivanům povoleno nalévat alkoholické nápoje a barový personál tvoří většinou zahraniční pracovníci, obvykle z Indie nebo Srí Lanky. Maledivan může vzít vaši objednávku a přinést vám nápoj ke stolku, ale otevřít láhev nebo připravit nápoj mu je zakázáno – to musí udělat cizinec.
Bohužel je ve většině turisticky vyhledávaných oblastech servírována pouze instantní káva.
Až donedávna byl na všech výletních lodích alkohol neomezený, tzn. že podávání alkoholických nápojů skončilo až tehdy, když byli pasažéři dostatečně osvěženi. Nyní je v platnosti regulace tohoto povolení, které platí pro výletní lodě standardně disponující barem. Tento bar musí být kompletně zavřený, jakmile loď vpluje do přístavu v Male.

V turistických rezortech se jen zřídka servíruje maledivské národní jídlo, s výjimkou maledivského barbecue bufetu, který bývá velmi oblíbený, ne-li autentický. Převládá zde mínění, že západní žaludky si nedokáží poradit s kořeněnými, ostrými jídly. V malých turistických rezortech můžete požádat kuchařský personál, aby vám připravil kari rybu nebo ochutnávku některého z krátkých jídel – kterou vám nabídnou kdekoliv. Jinak vaší nejlepší volbou může být návštěva některého z místních tea shopů.

Základním jídlem je ryba s rýží. Každé větší jídlo s rýží a s roshi se nazývá dlouhé jídlo – long eat a většinou sem patří:

Mas – smažená ryba
Valo mas – uzená ryba
Mas huni  hana kuri mas – sušená, konzervovaná, smažená nebo studená ryba smíchaná s kokosovým ořechem, cibulí, chilli a kořením
Mas riha – kari ryba
Kandukukulhu – speciální kari tuňák
Garudia – základní dieta z rybí polévky, často s rýží, citrónem a chilli
Rihakuru – vařená garudie,v slané omáčce
Bai – rýže
Roshi – placatý, nekynutý chléb
Modunu – jednoduchý salát
Aluvi – brambory
Paan – chleba
Bis – vajíčko

Krátká jídla neboli hedhikaa jsou výběrem z malých sladkostí a chutných věcí, která jsou vystavována na pultech místních tea shopů.

Gulas – smažená rybí koule, obalovaná v mouce a v listovém těstě
Bondi bai – rýžový puding, někdy s rozinkami
Kastad – sladký vaječný krém
Kuli boakiba – ostře kořeněné rybí koláčky
Foni boakiba – kokosové méko s rýžovým pudinkem
Kiru Sarbat – sladký mléčný nápoj


Většina druhů ovoce je dovážena, ale následující druhy se pěstují na Maledivách:

Kurumba – kokosové ořechy
Donkeo – malé banány
Bambukeyo – chlebovník
Bambukeyo bondibai – chlebovník jako desert
Bambukeyo hiti – chlebovník používaný do kari

Po hlavním jídle mnoho Maledivanů žvýká betelové listy v kombinaci s foah (arekové ořechy), s trochou hřebíčku a citrónové pasty, vše je smaženo v bileily (olej).

Zajímavé odkazy

Odkaz na restaurace
Odkaz na společenskou etiketu