Malajsie


Informace

Mnohonárodnostní Malajsie se svými kulturními tradicemi dává tušit, že i v oblasti kuchařského umění půjde o jedinečný gastronomický zážitek. Rozmanitost různých národních kuchyní, použitých surovin i koření činí z malajsijské kuchyně skutečně ráj pro milovníky cizokrajných jídel. Jídlo je fantasticky kořeněné, výběr obrovský a ceny příznivé. Znalci soudí, že právě v Malajsii se soustřeďují všechny chutě a vůně jihovýchodní Asie. Základ malajsijské kuchyně samozřejmě tvoří jako u většiny asijských národů rýže, která se nejčastěji konzumuje s rybami, zeleninou a různými omáčkami. Malajci dovedou vyrobit z této suroviny úžasné kulinářské variace. V Malajsii tvoří nezbytnou součást přípravy jídel nejrozmanitější druhy koření - skořice, zázvor, anýz, chilli, kari a mnoho dalších, které u nás ani nejsou známé.
Mezi oblíbené místní pokrmy patří zejména nejrůznější rybí speciality, které se mohou podávat teplé jako hlavní jídlo se salátem, rýží nebo smaženými nudlemi nebo studené v podobě pikantního sendviče.
V malajských restauracích není jednoduché nalézt skutečně pravé malajské jídlo, protože jednotlivé kuchyně tohoto mnohonárodnostního státu se úzce prolínají. Můžete ochutnat čínská, nyonská (kombinace čínského a malajského jídla), indická, indonéská jídla. Restaurace nabízejí samozřejmě i jídla mezinárodní kuchyně.


Oblíbené pokrmy
Rýže (nasi) a nudle (mee) jsou hlavními součástmi jídelníčku. Rýže se vaří, smaží, rozvařuje na sladkou či slanou kaši atd.
Ryby se připravují většinou vcelku, plněné různými druhy koření a k nim se servírují různé omáčky, především z tamaryšku nebo kokosového mléka.
Plody moře se servírují zamíchané do rýže či smažených nudlí, v omeletách nebo s různými přílohami.
Kuřecí maso patří k nejoblíbenějším potravinám. Servíruje se především s rýží, ochucené chilli a zázvorem.
Připravuje se také hovězí a vepřové maso, ovšem existují zde náboženská omezení. Muslimové mají vepřové maso zakázáno, a tak zůstává oblíbeným jídlem především pro Číňany.
Oblíbená je i soja a další luštěniny.
Používá se hodně sojové omáčky, ústřicové a rybí omáčky, dále cibule a česnek, zázvor, lemon grass, chilli, koriandr, skořice, kari, citronová šťáva, kokosová smetana a celá řada dalších surovin.
Malajsijská kuchyně se liší také v různých státech a oblastech, kde najdete různé krajové speciality.

Satays - masové kebaby v aromatické arašídové omáčce jsou malajského původu a patří k oblíbenému občerstvení.
Otak-otak – je ryba zabalená v banánových listech a grilovaná.
Rybí nebo kuřecí kari, pálivé kari krevety, aromatické maso na kari v kokosové marinádě – jídla připravená na tomto koření jsou také velmi oblíbená.
Oblíbenými moučníky jsou zejména želé a rýžové kaše, ochucené různými příchutěmi. Na první pohled zaujme modrá barva rýžových moučníků, kterou získávají díky modrým květům místní rostliny bunga telang.

Je zde také vynikající nabídka nealkoholických nápojů. Alkoholické nápoje jsou běžně k dostání, ale jsou drahé. Třetinka značkového piva se dá sehnat v supermarketu cca za 4 MYR, v restauraci za 6 MYR. Velká láhev (0,75 l) přijde v pouliční restauraci asi na 10 MYR. Skvělé je místní rýžové víno, stojí za ochutnání.

Malajci se velmi rádi a často stravují v restauracích, takže jich tu najdete velké množství a můžete si tak vybrat podle své chuti. Musíte však počítat s místními zvyklostmi především náboženského charakteru.V muslimských restauracích nehledejte vepřové maso nebo alkohol, hinduisté vás zase rozhodně neuctí hovězím masem.
Nejlevnější stravování se nabízí v nespočetných pouličních restauracích. Oběd na ulici stojí od 2 MYR výše.


Tropické ovoce
Malajsie V Malajsii najdete bohatý výběr ovoce a zjistíte, že řadu druhů vůbec neznáte. Už jenom pohled na všechny ty barvy a tvary je velikým zážitkem. Určitě navštivte některý z mnoha trhů, pořídíte tam úžasné fotografie a můžete některý druh pro nás neznámého ovoce zkusit ochutnat. Banány, papayu a ananas zakoupíte všude za velmi nízké ceny. Banány jsou ovšem jiné, než ty, které se k nám dovážejí ze Střední Ameriky. Jsou mnohem menší a mnohem více aromatické, s výraznější chutí. Samozřejmostí jsou kokosové ořechy, které si ovšem můžete opatřit přímo pod palmou, protože je málokdo sbírá. Doporučujeme vyzkoušet durian, protože je to skutečně nezapomenutelný zážitek.
Připravili jsme pro vás přehled některých zajímavých druhů.
Jackfruit je ovoce, které svým tvarem připomíná nám známý vodní meloun. Roste však na stromech, je žluté a váží až 20 kg. Uvnitř plodu najdete oranžovožluté dílky. Ve stáncích většinou prodávají jednotlivé dílky napíchnuté na špejli, protože představují oblíbenou pochoutku. Toto ovoce je však využívané hlavně v teplé kuchyni. V některých omáčkách nahrazuje maso. Hlavní sezóna je od června do prosince, ale k dostání je po celý rok.
Rambutan znamená v malajštině “trnitý a přesně tak toto vynikající ovoce vypadá. Je pokryté červenými ostny, které jsou ale příjemně měkké. Velikostí připomíná malinkou mandarinku. Uvnitř je pecka obalená chutnou dužinou. Hlavní sezóna je od června do září. Rambutan má velmi zajímavou a zvláštní chuť, výborný je čerstvý i v kompotu.
Durian je ovocem, které prostě musíte ochutnat, i když vaše první reakce asi nebude pozitivní. Většině lidí totiž zachutná až na druhý pokus, pokud jim vůbec zachutná. místní ho ovšem pokládají za skutečnou pochoutku. Velká žlutozelená koule s ostrými bodlinami trochu připomíná obří kaštan. Uvnitř jsou v jakýchsi komůrkách velké pecky obalené mazlavou světlou dužinou. Pouliční prodavači dokážou plod geniálně rozkrájet a nabízejí tak pouze plátky připomínající dílky melounu bez slupky. Dají vám ho do kousku papíru a můžete si pochutnávat, chuť je smetanová s příchutí cibule. To hlavní jsme však ještě neřekli – durian se proslavil svým příšerným zápachem, který je skutečně nepřehlédnutelný. Lidé, kteří jej jedí poprvé, si většinou zacpávají nos. Během sezóny, kdy dozrává, najdete v malajských hotelech nápisy, které zakazují, abyste si toto ovoce přinesli s sebou dovnitř, a je s ním zakázáno vstupovat i do veřejných prostor a dopravních prostředků. Sezóna je od června do srpna a od listopadu do února. Pozor však na účinky tohoto ovoce – jedná se prý totiž o afrodiziakum!
Mangosteen bývá označován za nejkrásnější tropické ovoce především díky tmavě rudé slupce. Velikostí připomíná pomeranč. Uvnitř také najdete dílky, ale mají bílou barvu a silně připomínají svým vzhledem česnek. Nenechte se ale odratit, je to skutečně ovoce s vynikající sladkokyselou chutí připomínající hroznové víno.
Papaya má svůj původ ve Střední Americe, ale rozšířila se také do jihovýchodní Asie, kde se jí velmi daří. Papaya je dlouhá cca 30 cm, má světle oranžovou dužinu. Zatímco vzhledem připomíná dýni, chuť je spíše melounová, ale mnohem výraznější. Papaya je k dostání po celý rok. Skvělá je nakrájená na kousky a pokapaná citronovou šťávou.
Starfruit, který vděčí za jméno svému nezaměnitelnému hvězdicovitému tvaru, má průsvitnou zelenožlutou barvou. Toto ovoce je velmi křehké a šťavnaté. Má příjemnou nakyslou osvěžující chuť. Zakoupit si jej v Malajsii můžete po celý rok.
Custard Apple pokrývá bradavičnatá, zelená slupka a svým vzhledem připomíná mango. Stejně jako toto ovoce musí být hodně vyzrálé. Podobnost s mangem však končí při pohledu dovnitř plodu, protože dužina je bílá. Má trochu krémovou konsistenci, ale je velmi osvěžující.
Pomelo připomíná vzhledem obrovský pomeranč, který může vážit hodně přes 1 kg. Slupka je však zabarvena více do zelena. Plod ukrytý uvnitř má růžovofialovou barvu a chutí připomíná grapefruit.
Mango patří k oblíbeným druhům ovoce. Pokrývá jej silná tmavě zelená slupka a uvnitř se ukrývá skvělá oranžová dužina. Výborné je jako papaya s citronovou šťavou, skvělý je také džus.