Lucembursko


Informace

Lucemburská kuchyně je podobná té v Belgii, najdete tu také německé vlivy – knedlíky se zelím apod. Můžete tu najít také mnoho portugalských a francouzských restaurací.
V restauracích je vždy lepší si objednat doporučené jídlo než pokrm v normálním menu.

Národním lucemburským jídlem je „judd mat gaardebounen“ – je to uzené vepřové maso podávané s krémovou omáčkou a s bramborem a fazolemi.

Mezi další speciality patří:
Ferkelsrippchen – grilovaná ažebra
Liewekniddelen mat sauerkratu – játrové kuličky se zelím
Traipen – černý pudink
Kuddelfleck – vařené držky (střeva)
Kachkeis – vařený sýr

Nápoje
Nejoblíbenější kávou v Lucembursku je „café au lati“ – káva s vařeným mlékem, dále kapučíno a klasické espresso.
Samozřejmě, že se tu běžně pije pivo. Lokální značky jsou: Bofferding, Diekirch, Mousel a Simon Pils. Obsahují 4,8 % alkoholu. Gambrinus má 5,2 % alkoholu a Diekirch´s Grand Cru 5,1 % alkoholu.

Víno pochází většinou z oblasti u řeky Mosell. Většinou mají ovocnou chuť. Mezi známé firmy patří Bernard Massard z Gravenmacheru a St. Martin v Remichu. Tyto firmy patří mezi ty nejlepší. Pokud je víno označené nápisem „Marque Nationale du Vin Luxembourgeois“ znamená to, že víno prošlo kontrolou a je kvalitní.
Najdete tu také bohatou nabídku likérů vyrobených z ořechů, medu, vína, a různých ovocných plodů. Mezi nejznámější patří: Elixir de Mondorf (podobný koňaku), Quetsch nebo Nössdrëpp.


Zajímavé odkazy

Lucemburská piva
Oficiální stránky lucemburského pivovaru Bofferding