Keňa


Informace

Staré zlaté pravidlo pro africké země praví: Pokud to můžeš uvařit, opéct nebo oloupat, pak to můžeš také sníst – na zbytek zapomeň. Ovoce a zeleninu je třeba mýt v převařené vodě nebo oloupat, pokud je to možné. Vyvarujte se zmrzliny. Krátce povařené maso, hlavně hamburgery apod., a stejně tak ústřice a mlži (pokud nejsou servírovány v důvěryhodné restauraci), jsou nebezpečné a raději zvolte jiný pokrm. Dušení též nezbaví pokrm všech bacilů a nebezpečných zárodků.

V restauracích nehrozí nebezpečí konzumace závadných pokrmů. Pečlivě však vybírejte z jídelních lístků. Některé druhy ryb nebo jiných mořských živočichů mohou být nebezpečné. Vyvarujte se pojídání syrových ústřic, mušlí a jiných lahůdek, pokud nejste dostatečně přesvědčeni o jejich kvalitě.
Buďte také pozorní, pokud si budete kupovat jídlo na ulici. Ve stáncích s rychlým občerstvením můžete rychle poobědvat, ale zvolte jen takové, kde je vidět na první pohled, že obsluha dodržuje základní hygienické návyky a kde i okolí stánku vypadá upraveně. Dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu potravin, zejména masa a ryb. Ochutnat smažené termity je sice úžasný zážitek, ale zhodnoťte nejprve, jakou pozornost věnuje jejich prodejce hygieně.

Po celé Keni se vaří načerno pivo i destiláty, které nebývyjí vždy bezpečné. Místní pivo (pombe) můžete zkusit ochutnat. Tento kvašený nápoj, vyrobený z banánů, prosa, cukru a bylinek, by vám neměl způsobit zdravotní potíže. To samé se však nedá říct o destilovaných likérech známých pod jménem chang’a, které díky své nedokonalé výrobě mohou být i jedovaté. Obsahují totiž methyl-alkohol, po kterém můžete i oslepnout nebo se otrávit. Turistům se nedoporučuje tento nápoj ochutnávat.



Voda
Vodu pijte vždy balenou nebo si ji chemicky upravujte. I když voda v Nairobi je chlorována, nedoporučuje se pít, zvláště kolem období dešťů. Všude se dá koupit voda balená, cena se pohybuje kolem 100-200 KSh za litr.
Odmítejte led do nápojů, pokud přesně nevíte, z jakého zdroje voda pochází. Pozor na ovocné džusy, mohou obsahovat závadnou vodu. Mléko pijte jen velmi opatrně, často není pasterizované. Čaj i káva by neměly být nebezpečné, protože voda na ně je převařená.

Čištění vody: Pokud se nechcete spoléhat na lahvovou vodu, můžete vodu čistit, aby byla k pití. Nejjednodušší způsob je vařit jí alespoň 6 – 8 minut. Zvažte, zda si zakoupíte vodní filtr, zvláště pokud uvažujete o návštěvě dalších zemí. Dobré filtry by měly odstranit všechny parazity, bakterie a viry, ale jsou často drahé (cenu vezměte v úvahu v porovnání s kupováním lahvové vody). Jednoduché filtry zachytí větší špínu; za pomoci chemických sloučenin jsou efektivnější. Pokud budete kupovat filtr, přečtěte si, co dokáže z vody zachytit a co ne. Mějte na paměti, že špatně vymývané filtry jsou plné zárodků bakterií.
Jednoduché filtry též nedokáží zabít všechny nebezpečné organizmy, tudíž pokud nemůžete následně vodu převařit, ošetřete jí chemicky. Chlorové tablety zabíjejí mnoho patogenů, ale některé z nich přežijí – jako například améby. Jodid je efektivnější a je též dostupný ve formě tablet. Pečlivě si přečtěte návod k použití a postupujte podle něho. Velké množství jódu může lidskému organizmu škodit.