Indie


Informace

Staré koloniální přísloví praví: „jestli to můžeš vařit nebo loupat, můžeš to jíst, jinak na to zapomeň“. Zelenina a ovoce by se měly oprat čistou vodou, anebo oloupat. Je třeba dát pozor na zmrzlinu prodávanou na ulici, protože už mohla být rozteklá a znovu zmražená. V Indii často vypadává proud…Ústřicím a mušlím je lepší se vyhnout, mnohdy i mletému masu. Pokud restaurace vypadá čistě a personál také, je větší pravděpodobnost, že jídlo je nezávadné.
Pravidlo č.1 je dávat si pozor na vodu a zvlášť led. Známé značky balené vody a limonády jsou zpravidla bezpečné, ačkoli jsou místa, kde se lahve mohou doplňovat vodou z vodovodu. Doporučuje se používat jen zřetelně zaplombované láhve. Opatrnost je na místě v případě ovocných šťáv – mohla být přidána voda. Při pití whisky je dobré dát pozor na led a přesvědčit se, že byl připraven z převařené vody. V horku není vhodné pít podchlazené nápoje, které bývají příčinou průjmu. Mléko nemusí být pasterizované. Nejlepší a nejspolehlivější je pít čaj a kávu. Indický čaj má světovou pověst, i když v Indii se často podává s mlékem, zvyk po Angličanech. Vyplatí se objednat si čaj v konvici a na podnosu (tray tea), což připomíná náš způsob pití čaje. Jinak čaj je vždy vhodným dárkem domů, mimo jiné i cenově. Všeobecně je možno říci, že jídlo a normální pití jsou v Indii velmi
laciné, ať v obchodě, či v restauraci. Alkohol je v Indii poměrně drahý, whisky je lehce dostupná jen z domácí provenience. Pravá skotská je neúměrně drahá, ale Indy zbožňovaná.
Večer je vhodné se napít piva, v Indii je řada poměrně kvalitních značek.