Island


Informace

V samoobsluhách se doptejte na tradiční islandská jídla, mezi ně patří například lunda – papuchalk (vodní pták), rjúpa (bělokur), selsheifar (tulení ploutve)
hrútspungar (beraní varlata nakládaná v syrovátce a slisovaná do koláče nebo různá jídla zakysaná syrovátkou, která se islandsky nazývají mysa.
Normální typické jídlo pro island je skyr – netučný jogurt zředěný mlékem nebo smetanou. Jí se s ovocem nebo s cukrem.
Mysingur a Mysoustur – syrovátkové sýry s nízkým obsahem tuku. První se maže a druhý se krájí.
Aromatický žitní chléb – napařuje se 24 hodin v horském prameni.
Kotasela – domácí sýr.

Hákarl – snihlé žraločí maso, které se zahrabe do písku a zůstává tam šest měsíců. Tento pokrm silně zapáchá asi jako čpavek.
Svid - skopová hlava i s očima, pouze bez mozku, vařená nebo naložená.
Svidasulta – maso oddělené od kostí a tvarované do želatinových šišek naložených do syrovátky.
Slátur – míchanice ze zbytků skopového, svázaná do ovčích žaludků a takto uvařená.
Jeden druh je blódmor – puding v ovčí krvi s loje, který je zašitý do bráníce nebo žaludku
Druhý druh se nazývá lifrapylsa – místo ovčí krve s používají ovčí játra.

Tradiční vánoční pokrm – hangikjot – uzené skopové maso.
Faltkokur – nekynutý chléb opečený bez tuku na grilu nebo pánvi.
Hardfiskur – treska skvrnitá očištěná a vysušená do křehka na vzduchu. Potom se naporcuje na proužky a pojídá se s máslem a sklenicí mléka nebo piva.

Nápoje
Národním nápojem je káva. Nealkoholický tradiční nápoj je na ostrově „vánoční pivo“ jólaol. Podává se však jen o vánocích. Cizincům většinou nechutná.
Islanďané pijí většinou o víkendech. Alkoholické nápoje se smí prodávat jenom ve státních monopolních prodejnách. Ty mají otevřeno velmi krátce. Pít alkoholické nápoje je dovoleno od 20-ti let, ale tento zákon se příliš nedodržuje.
Alkohol je vlastně na ostrově velkým problémem – v současnosti s ním bojuje přes 12 % mužů a žen. Něco ze statistik: dospělý občan utratí za rok za alkohol asi 50 tisíc Kč.
Ani prohibice alkoholu z roku 1915 nezabránila tomuto problému. V roce 1922 byla vyhlášena výjimka pro španělské červené víno hlavně z důvodu obchodních styků se Španěly.
V roce 1935 byla prohibice zrušena ale zůstal zákaz dovozu piva. Někteří obyvatelé ostrova si míchali pivo bez alkoholu s vodkou.

Povolení prodej piva projednával mnohokrát parlament, po 74 letech, v roce 1989 byl opět povolen.
Dovoz a prodej alkoholu je monopolem, ceny jsou vysoké. Se stoupajícím obsahem alkoholu v nápojích stoupá i daň. Tuto daň však místní obyvatelé ochotně platí.

Brennivín – pálené víno. Jakýsi druh kořalky z brambor, která je ochucená kmínem, je to tradiční alkoholický nápoj na ostrově. Nazývá se také daudi – černá smrt. Má celkem dobrou chuť.


Zajímavé odkazy

Odkaz na restaurace