Argentina


Informace

Dulce de Leche
Je neodmyslitelnou součástí jejich kuchyně. Je to jakási pasta ze zkaramelizovaného mléka a cukru.
Je to typická argentinská sladkost. Argentinci ji přidávají do zákusků, mažou si ji na chleba nebo ji pojídají samotnou.

2 l mléka
0,5 kg cukru
jedlá soda, vanilková esence

Do hrnce vsypeme čtyři lžíce cukru a na mírném ohni jej roztavíme, abychom tím získali tmavou barvu. Přidáme mléko a zbytek cukru. Necháme povařit, podle potřeby zamícháme, vaříme asi čtvrt hodiny do té doby, než pasta začne houstnout. Zkuste, zda se kapka rozlije na talíři nebo ne. Pokud zůstane tuhá, je to hotovo. Necháme vychladnout.

Carbonada criolla

1 kg hovězího masa nakrájené na kostky
2 cibule
1 stroužek česneku
2 papriky
3 rajčata
˝ celeru
4 brambory
1 konzerva sterilované kukuřice
2 chilli papričky
1 bobkový list, 1/ lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře
petrželka, pažitka
Ľ bílé víno
˝ l vývaru
200 g hroznového vína
2 nakrájenájablka a 2 broskve nakrájené

Maso osmažíme dohněda, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, papriky, rajčata, celer, brambory, kukuřici a chilli papričky. Ochutíme petrželkou a pažitkou a přidáme ostatní ingredience. To vše osmahneme a zalijeme ˝ vývaru a Ľ bílého vína, osolíme a podusíme pod pokličkou až maso změkne. Vložíme 200 g hroznového vína, pokrájené ovoce a ještě krátce povaříme. A je to hotovo!


Omáčka Chimichurri
1 rajče
1 zelená paprika
2 středně velké cibule
2 stroužky česneku
1/ 2 šálku (125 ml) olivového oleje
˝ šálku octa
2 kávové lžičky petržele
sůl, pepř

Rajče, papriku a cibule nakrájíme na kostičky a poté rozmixujeme. Přidáme česnek, olivový olej, ocet a petržel. Ochutíme solí a pepřem. Důkladně rozmixujeme. Necháme vychladit a servírujeme s oblíbeným pokrmem.


Argentinská omáčka ke kuřeti nebo k darům moře

1/2 čajové lžičky šafránu
1 lžička citronového džusu
1/2 šálku olivového oleje
1/2 šálku bílého octa
1 cibule
2 stroužky česneku
1/ šálku petržele
1 lžička timiánu
sůl, pepř

Naložte šafrán na 5 minut do citrónové šťávy. Smíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte přikryté. Přidává se ke kuřecímu masu nebo k darům moře.
Empanadas

Těsto:
3 ˝ hrnku mouky
2 lžičky prášku do pečiva
˝ hrnku másla
˝ hrnku tuku
5 lžic studené vody a 1 lžičku soli

Nádivka:
400 g mletého hovězího masa
1 cibule nakrájená nadrobno
2 uvařené a nakrájené brambory
1 lžíce olivového oleje
čili koření, mletý kmín, sůl, pepř

Na rozpálené pánvi opečte mleté maso, přidejte přísady a vařte dokud vše nezměkne. Dochuťte a nechte vychladnout.
Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva a za pomalého míchání přidávejte postupně máslo, tuk a studenou vodu. Nechte těsto odpočinout na 15 minut, pak ho uválejte a vytvořte asi 15 cm placky. Doprostřed nich dejte nádivku a zabalte. Upečte v troubě při 200°C asi 15 min.