Dovolená Finsko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky

Aston-eco






  Finsko - navigace  
zájezdy Finsko Hotely a ubytování Finsko
Last minute Finsko Informace Finsko
Víza Finsko Fotogalerie Finsko
Mapy a průvodce Finsko Recenze hotelů Finsko
Diskuze Finsko Okružní plavby Finsko



Finsko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Co tam nesmím jíst a pít-->ReceptyCeny jídelFinská vodka
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Recepty
Vánoční cukroví s povidly (Joulutortut)



máslové těsto: (lze nahradit i listovým těstem)

* 300 g másla

* 5,5 dl pšeničné mouky (polohrubé)

* 1 lžička prášku na pečení

* 2 dl vody



náplň: švestková povidla



Vypracujte těsto a nechte ho odležet v chladu. Potom ho rozválejte na cca půl centimetrovou tloušťku a vykrajujte z něj hvězdičky. Ty potom naplňte švestkovými povidly. Taštičky se pečou při 200°C. Hotové se potom cukrují práškovým cukrem.




Strouhaný salát (Raastesalaatti)



* 3 červené řepy střední velikosti

* 2 mrkve

* 1 celer

* 1 kyselé jablko



zálivka
:
* 1 střední cibule

* 2 lžíce majonézy

* 3 dl bílého jogurtu

* 4 lžíce ostrého kečupu (chili)

* 1 lžička nastrouhaného křenu

* 1/2 lžičky sladké papriky

* špetka soli, špetka bílého pepře, špetka cukru




Vařená ryba s hořčicovou omáčkou (Keitettyä kalaa sinappikastikkeen kera)



asi kilová ryba: treska, štika, candát, pstruh



Na vaření: 5 dl vody, 1 a půl lžičky soli, 4-5 kuliček bílého pepře, 1 bobkový list, kousek cibule nebo pórku, kopr, 2 lžíce citrónové šťávy



Omáčka: 1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 3 dl rybího vývaru, 2 dl šlehačky, 2-3 lžíce jemné hořčice, sůl, bílý pepř



Ryby vykucháme, zbavíme šupin a rozkrájíme na čtyři plátky - podkovy. Vodu na vaření s přísadami dáme do hrnce a několik minut povaříme, pak tam vložíme plátky ryby a na mírném plameni pod pokličkou necháme 5-8 minut. Měkkou rybu vyndáme. Máslo na omáčku v hrnci rozpustíme, zavaříme mouku a vmícháme rybí vývar. Dvě minuty povaříme, pak přidáme smetanu, hořčici, sůl a bílý pepř.




Cibulové bifteky (Sipulipihvit)



* 1/2 kg hovězího svíčkové

* bílý pepř

* sůl

* 1-2 cibule

* máslo, olej nebo margarín



Maso nakrájíme na 2-3 cm silné plátky, rozklepeme. Popepříme bílým pepřem a posolíme. Opečeme po obou stranách na pánvi na tuku. Nepečeme déle než tři minuty, aby bifteky nebyly tvrdé. Osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Bifteky narovnáme na teplou mísu a zalijeme cibulí a vypečenou šťávou.



Plněný pstruh (Täytetty kirjolohi)



* 800 gramový vykuchaný pstruh

* sůl

* bílý pepř

* 6 velkých brambor

* 1 cibule

* 2 lžíce másla

* kousek pórku svazek kopru



Z vykuchaného pstruha můžeme použít kosti na zhotovení vývaru, který použijeme k podlévání masa při pečení. Postačí však i voda. Rybu okořeníme zevnitř i zvenku a připravíme na vymazaný pekáč. Brambory uvařené do poloměkka a cibuli poduste v hrnci, osolte a opepřete a přidejte najemno nakrájený kopr. S takto připravenou nádivkou naplňte ryby a pečte v troubě asi při 200 stupních. Často podlévej rybím vývarem, nebo vodou. Vypečenou šťávu lze podávat jako omáčku. Servírujte s nakrájenými rajčaty.



Vánoční nápoj (Jouluglö gi)



* 3 dl vody

* 1 dl cukru

* 5 hřebíčků

* kousek skořice

* 12 čajové lžičky semínek kardamonu

* 1 láhev červeného vína

* 1 dl vína z černého rybízu nebo čirého alkoholu (vodky)



Rozmíchejte cukr a koření do vody v hrnci a přiveďte k varu. Nechte chvilku vařit pod pokličkou, potom zmírněte plamen a přidejte víno a alkohol. Opatrně přiveďte k bodu varu, ale už nevařte. Podávejte s rozinkami a mandlemi.



Zelné závitky (Kaalikääryleet)



1 velká hlávka zelí, voda, sůl

Náplň: 1/2 dl rýže, 400 g mletého masa, 1 najemno nakrájená cibule, 1 vejce, 1 dl smetany nebo tučného mléka, nakrájené zelné listy, sůl, paprika



Celou hlávku zelí krátce povařte ve slané vodě. Malé listy zevnitř nakrájejte. Do mletého masa zamíchejte cibuli, vejce, mléko či smetanu a koření. Nakonec přidejte rýži a nakrájené zelné listy. Nádivku zabalte do velkých listů a vyskládejte do vymazané zapékací misky. Zlehka potřete máslem. Pečte asi půl hodiny na 225°C a další půl hodinu na 185 – 200°C. Během pečení závitky převracejte a podlévejte zelným vývarem. Do vypečené šťávy dolijte masový vývar a zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně.




© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






Miele - robotický vysavač



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz