Dovolená Finsko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Finsko - navigace  
zájezdy Finsko Hotely a ubytování Finsko
Last minute Finsko Informace Finsko
Víza Finsko Fotogalerie Finsko
Mapy a průvodce Finsko Recenze hotelů Finsko
Diskuze Finsko Okružní plavby Finsko



Finsko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Co tam nesmím jíst a pítReceptyCeny jídelFinská vodka
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Kuchyně
Finská kuchyně nabízí četné speciality. Důraz je kladen na jídla z ryb. K nejoblíbenějším patří losos (lohi), pstruh (kirjolohi) a finská bílá ryba (siika). Dále se na finských stolech objevují úhoři (ankerias), štiky (hauki), candáti (kuha) a marény (muikku). Za absolutní specialitu se považují vybrané druhy jiker (mäti) a říční raci. Méně často to bývají mořské ryby, jako jsou sledi nebo šproty. Masové pokrmy s výjimkou sobího masa a zvěřiny jsou upravovány jako ve střední Evropě, tedy převážně pečené. Dezerty jsou připravovány tradičně z finských jahod (mansikka) a dalších lesních plodů. Na finskou kuchyni je patrný skandinávský vliv a vliv Ruska. Zabydlel se tu například způsob servírovaní pokrmů formou švédských stolů.

Nejběžnějším nápojem podávaným k jídlu je čistá voda, která se často servíruje automaticky. K rybám a zvěřině jsou také vhodná vína, nebo pivo. Finskou specialitou je sekt s bílého rybízu (Kavaljeeri), nebo angreštu(Elysée). K dezertům je ve Finsku nejběžnější káva a mléko.



Mezi finské speciality patří



Lenkkimakkara – pečená stočená klobása, která se s oblibou připravuje v sauně

Mäti – jikry bílých ryb

Kalakukko – je trvanlivý pokrm, který se Finové berou s sebou na delší túru. Je to zapečená ryba v chlebovém těstě. Většinou maréna, nebo okoun.

Karjalanpiirakat – plněné pirohy. Náplň většinou tvoří maso, brambory, nebo rýže. Tato specialita pochází z oblasti Karélie.

Poronkäristys – na másle dušené sobí maso, často dochucované brusinkami.

Graavi lohi – losos s čerstvým koprem




© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






Miele - robotický vysavač

Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz