Dovolená Dominikánská republika


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky








  Dominikánská republika - navigace  
zájezdy Dominikánská republika Hotely a ubytování Dominikánská republika
Last minute Dominikánská republika Informace Dominikánská republika
Víza Dominikánská republika Fotogalerie Dominikánská republika
Mapy a průvodce Dominikánská republika Recenze hotelů Dominikánská republika
Diskuze Dominikánská republika Okružní plavby Dominikánská republika



Dominikánská republika

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pít-->ReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Špagety s krevetami, langustami a mořskými šneky
(pro 4 osoby)
Suroviny: 1 balíček špaget
1 malá nadrobno nakrájená cibule
3 rozdrcené stroužky česneku
600 g masa z langusty, mořských šneků a oloupaných krevet
mletá paprika, sůl a šafrán podle chuti
1,5 dl bílého vína, olivový olej
Postup: Na olivovém oleji osmahnete krátce cibulku, přidáte, rozmačkaný česnek a poté libovolné mořské plody, podle chuti (alespoň však jmenované), zasypete paprikou, solí a špetkou šafránu a podusíte na troše bílého vína. Do vydušené směsi přidáte uvařené špagety a podle chuti důkladně posypete čerstvou petrželkou. Vše pořádně zamícháte ještě na pánvi a servírujete.

Páliví garnáti
(pro 4 osoby)
Suroviny: 500 g velkých garnátů
2 lžíce chilli omáčky
1 lžíce červeného vinného octa
50 g másla
3 rozdrcené stroužky česneku
sůl podle chuti
- na ozdobení: citron nakrájený na dílky, hrst sekané petrželové natě
Postup: Ve větší pánvi rozpusťte máslo, krátce na něm orestujte česnek a odstavte. Poté smíchejte v misce chilli omáčku, ocet a garnáty. Restujte asi 1 minutu. Přendejte garnáty i s omáčkou na ohnivzdornou misku, vložte do grilu a 3 minuty zapékejte (ne déle). Ozdobte petrželkou a dílky citronu. Podávejte ihned s rýží.

Karibská „Rychlovka“
(pro 2 osoby)
Suroviny: 225 g hovězího, jehněčího nebo vepřového masa
1 nadrobno nakrájená střední cibule
1 rozdrcený stroužek česneku
2 listy zahradního celeru nakrájené na proužky
1 zelená paprika zbavená semen a nakrájená na proužky
225 g ananasového kompotu (kostky)
1 lžíce barbecue omáčky
100 g předvařené rýže
300 ml vývaru
sůl a pepř podle chuti
Postup: V hluboké pánvi smažte maso, cibuli, česnek, celer a papriku do zhnědnutí. Promíchejte s barbecue omáčkou a restujte 2 minuty. Pak přidejte zbylé ingredience a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 20 minut. Jídlo je hotové, když změkne rýže. Před podáním můžete pokrm posypat nadrobno nakrájenou cibulkou a přidat můžete salát.

Sladkokyselé kuře
(pro 4 osoby)
Suroviny: 1 kg kuře
2 rozdrcené stroužky česneku
2 lžičky soli
1 lžička pepře
1 šálek hladké mouky
2 šálky oleje na smažení
Postup: Očištěné kuře nakrájejte na jednotlivé porce, potřete česnekem, posypte kořením a obalte v hladké mouce. Smažte ve vyšší vrstvě oleje, na mírném plameni a delší dobu, aby se kuře opravdu propeklo. Hotové osušte v ubrousku, přelijte sladkokyselou omáčkou (viz další recept) a podávejte s brambory nebo rýží.

Sladkokyselá omáčka
(pro 4 osoby)
Suroviny: 1/2 šálku ananasového kompotu (kostky)
4 tenké plátky čerstvého zázvoru
¨ 1/4 šálku nahrubo nastrouhané mrkve
1 a 1/2 šálku vody
2/3 šálku bílého vinného octa
1 a 1/2 šálku cukru
1/2 šálku kečupu
2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
Postup: V hlubší pánvi smíchejte vodu, cukr, ocet a kečup. Do směsi přidejte zázvor a mrkev a povařte 5 minut. Můžete zahustit (podle chuti) Maizenou. Do hotové omáčky vmíchejte část ananasu, zbytkem posypte kuře, přelijte omáčkou a servírujte.

Dominikánské kuře – Pollo loco
Suroviny: 6 kuřecích prsou nakrájených na nudličky
Vývar z kuřete
1 čajová lžička koření dle Vašeho výběru
1 lžice oleje
Ľ šálku rozinek
˝ šálku majonézy
1 malá cibule
2 čajové lžičky práškového kari
1 lžíce tomatové omáčky
˝ šálku červeného vína
1 bobkový list
Ľ šálku tymiánu a Ľ šálku oregána
sůl a pepř na dochucení
Postup: Rozehřejte si polovinu dávky oleje na pánvi. Nakrájená kuřecí prsa posypte kořením dle výběru. Osmažte kousky masa asi 3 minuty z každé strany. Přidejte ˝ šálku vody a polovinu kuřecího vývaru. Maso vařte ještě dalších 8 minut. Poté vyjměte kousky masa z omáčky, kterou si uschovejte. Položte kuřecí kousky na papírový ubrousek, abyste vysušili přebytečný olej.
Na další pánvi si rozehřejte zbylý olej. Osmažte cibuli a přidejte kari, tymián, oregáno a omáčku, ve které jste vařili kuřecí kousky. Můžete přidat ještě ľ šálku vody, červené víno a 1 lžíčku limetové šťávy. Povařte několik minut na mírném ohni.
Do mísy dejte majonézu, limetovou šťávu, rozinky, sůl a pepř. Dobře zamíchejte. Sceďte omáčku a vlijte ji do této majonézové směsi. Poté přidejte kousky kuřete.
Vaše kuře je hotové.

Salát „Reggae Boys“
¨ (pro 6 osob)
Suroviny: 1 balíček velkých těstovin (penne, ...)
1 střední sladká paprika, očištěná a zbavená semen
1 nadrobno nakrájená malá cibule
2 nahrubo nastrouhané střední mrkve
1 lžíce jemného margarínu
1 konzerva sterilovaného hrášku
1 konzerva sterilované kukuřice
1 šálek bílého vinného octa
1 lžička soli
1 lžička pepře
250 g sýra, podle chuti
10 lístků hlávkového salátu
Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na balíčku, sceďte, nasypte do větší mísy a prolijte trochou oleje. Papriku a cibuli restujte v margarínu do zhnědnutí. Smíchejte těstoviny, papriku, cibuli, hrášek, kukuřici, mrkev, ocet, sůl a pepř a dobře zamíchejte. Posypte sýrem a znovu zamíchejte. Servírujte na listech hlávkového salátu.

Kreolská omeleta
(pro 2 osoby)
Suroviny: 4 vejce
2 dl mléka
2 lžíce cukru
¨ 4 lžíce polohrubé mouky
10 dkg strouhaného kokosu
na ozdobení: mango, banán nakrájené na plátky
Postup: Z vajec, mléka, cukru, mouky a kokosu zpracujeme těsto jako na palačinky, které smažíme na másle (4 kusy). Hotové posypeme kokosem, event. ozdobíme plátky banánu nebo zralého manga.

Avokádový dip z krémového sýra
(pro slavnostní příležitosti)
Suroviny: 1 středně zralé avokádo
¨ 190 g krémového sýra (Gervais, Lučina)
1/2 lžičky nastrouhané cibule
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce mléka
sůl podle chuti
Postup: Avokádo podélně rozpůlíme, odstraníme pecku a opatrně, abychom nepoškodili slupku, vydlabeme dužinu. Prázdnou slupku (dvě misky) uschováme. Avokádo rozmixujeme se sýrem a ostatními ingrediencemi. Sáčkem nastříkáme zpět do slupek a podáváme jako slavnostní pohoštění – v Dominikánské republice se podávají smažené lupínky z chlebovníku, zelených banánů nebo batátů, nám musí stačit různé druhy silnějších slaných tyčinek, malé toasty (z krajíčků rohlíku nebo veky) nebo vařená či syrová mladá zelenina

Dominikánské Habichuelas – červené fazole
Suroviny: 1 plechovku červených nebo černých fazolí (bez nálevu)
3 proužky slaniny nakrájené na malé kousky
kuřecí vývar (muže být sušený)
1 lžička koření dle výběru
3 rajčata zbavená slupek a nakrájená
1 lžička tomatové šťávy
červený pepř
˝ lžičky soli
˝ středně velké cibule
2 malé dýně
2 lístky koriandru
sůl a pepř na dochucení
Postup: Na pánvi osmahněte plátky slaniny.
Do čisté pánve vložte česnek, sůl pepř, cibuli a kuřecí vývar. Přidejte také tomatovou šťávu, koření, oregáno, koriandr a dýně. Toto všechno duste na mírném ohni asi 1 minutu.
Poté přidejte fazole a vodu. Přikryjte poklicí a duste dalších 20 minut. Poté přidejte plátky slaniny a můžete podávat.


Průvodci a mapy


Dominikánská...
Dominikánská republika
20 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






AZ elektro

Miele - robotický vysavač



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz