Dovolená Dominikánská republika


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Dominikánská republika - navigace  
zájezdy Dominikánská republika Hotely a ubytování Dominikánská republika
Luxusní zájezdy Dominikánská republika Informace Dominikánská republika
Last minute Dominikánská republika Fotogalerie Dominikánská republika
Víza Dominikánská republika Recenze hotelů Dominikánská republika
Mapy a průvodce Dominikánská republika Diskuze Dominikánská republika
Okružní plavby Dominikánská republika  


Naše tipy zájezdů - Dominikánská republika
Romantický hotel Sivory - speciální ceny pro rezervace do 31.10.2017
Země: Dominikánská republika
Strava: All inclusive
Doprava: pravidelná letecká linka
Cena od: 66900,-

Dominikánská republika

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pítReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Kuchyně Dominikánské republiky, ale i celé karibské oblasti je tak pestrá jako ostrovy samy. První obyvatelé ostrova – indiánské kmeny, se živily převážně zemědělství a rybolovem. Hlavní složkou jejich stravy byly však výživné kořenové hlízy – manioků a batátů. Po objevení ostrova Španěly se zde objevily především banány, manga a kokosové ořechy, ale také své oblíbené koření – skořici, hřebíček, muškátový oříšek nebo nové koření. Velmi důležitou roli hrála a hraje dodnes cukrová třtina. Dominikánskou kuchyni snad ale nejvíce ovlivnili otroci přivezení ze západní Afriky, kteří s sebou na ostrov přinesli nové koření a nové chutě – jamy, kajan, plantejny, taro – hlízy podobné jamu, dasheen a jeho listy callaloo – to všechno jsou chutě Afriky. Tím však zdaleka nekončí výčet vlivů, který působil na místní kuchyni. Židé, Britové, Indové a Číňané se také velkou měrou podíleli na formování typické karibské kuchyně. Velmi často se zde potkáte s chilli. Snad každá domácnost má svůj vlastní recept na přípravu této pálivé směsi. Hojně používané je i domácí koření orelán, které roste v celé karibské oblasti. Používá se nejen pro své barvivo, které je získáváno ze semen, ale dochucují se jím i různé pokrmy. Typickou přísadou karibské oblasti je cassareep, jež se připravuje ze šťávy manioku, která se vaří společně s cukrem, skořicí a hřebíčkem. Hojně používané je i kokosové mléko, kari, celer, cibule, česnek, chilli papriky, limety, hřebíček nebo koriandr.
Rychlé občerstvení:
Dominikánci milují rychlé občerstvení a mnohé z jejich specialit tohoto druhu nikde jinde neochutnáte. Tyto pouliční stánky s rychlým občerstvením se jmenují freidurías. Nejobvyklejším druhem rychlého občerstvení - servírovaným při jakékoli příležitosti - je pastelito (masem plněné taštičky). Pastelitos jsou tradičním jídlem generací Dominikánců, takže pokud uvidíte pouličního prodavače, vyndávajícího z rozpáleného tuku srpkovité taštičky, je vysoká šance, že prodává právě je.
Ačkoli bývají pastelitos někdy plněny bílým nebo žlutým sýrem, většinou obsahují kuřecí nebo hovězí maso. To je před naplněním taštiček nejprve dušeno s cibulí, olivami, rajčaty a variací koření, poté rozmixováno a smícháno s oříšky, hráškem a rozinkami. Mezi další tradiční jídla rychlého občerstvení patří empanaditas de catibía (taštičky z jukové mouky), quipes (lívanečky z hrubé pšeničné mouky s kousky hovězího), frituras de batata (smažené sladké brambory), fritos maduros (smažené banány), tostoncitos nebo platanitos (smažené zelené banány - podávají se i jako příloha k hlavním jídlům) nebo rosqueticos (kroužky z kukuřičné mouky). Dále můžeme ochutnat longanizas, silně kořeněné párky z vepřového masa, které se nejprve suší na slunci a potom teprve opékají. U pouličních stánků se opékají i části kuřat nebo krvavá tlačenka morcilla.

Hlavní jídla:
Nejznámějším ze všech dominikánských jídel je la bandera, někdy také bandera dominicana (dominikánská vlajka). Skládá se z bílé rýže, červených fazolí, dušeného masa, salátu a smažených zelených banánů. Většině turistů připadá jeho chuť poněkud fádní, ale je to pokrm nutričně vyvážený, levný a rychle připravený.
Bohudík, na rozdíl od tohoto "národního" pokrmu, je zbytek dominikánského jídelníčku opravdu chutný. Dominikánská varianta španělské paelly se nazývá locrío, je to vlastně rýže se zeleninou a masem, nebo s tím, co je právě po ruce. Dalším hlavním jídlem, oblíbeným celou populací Dominikánců, je sancocho de siete carnes, polévka ze sedmi druhů masa, v níž naleznete párky, kuřecí, vepřové a kůzlečí maso, solené vepřové, uzené a čerstvé vepřové kotlety. Tento výběr mas doplňuje velké množství zeleniny. Polévka ze sedmi druhů mas se servíruje při každé rodinné večeři, na každé party a oslavě. Zkusit můžete i vydatnou polévku mondongo, která se podobá naší dršťkové.
V Dominikánské Republice se velké popularitě těší kůzlečí maso, které je upravováno na mnoho způsobů. Nejchutnější je pierna de chivo asada noc ron y cilantro (pečené kůzlečí s rumem a koriandrem) a chivo guisada en salsa den tomate (kůzlečí maso dušené v tomatové omáčce).
Pokud je připraveno s patřičným množstvím oregana, olivového oleje, limetkové šťávy, česneku, rumu a jemně nasekaných koriandrových lístků, je božské.
Dokonce i dominikánská verze picadilla (hovězí hašé nebo sekaná), je exotická. K mletému masu se přidávají natvrdo vařená vejce, rozinky, olivy a kapary.
Dominikánské speciality, které se neobjevují na mnoha jídelních lístcích, jsou např. locrio de salchichas (rýže s vídeňskými párky), sancocho de rabo de vaca (polévka z hovězí oháňky) nebo patitas de puerco guisadas en slasa de tomate (vepřové nožičky dušené v tomatové omáčce).
V Dominikánské Republice nechybí ani francouzské, čínské, italské nebo švýcarské restaurace, kde můžete získat síly k dalšímu ochutnávání místních pokrmů.
Co se týče ryb a plodů moře, milovníci těchto si samozřejmě v Dominikánské Republice přijdou na své - cazuela de mariscos (směs z plodů moře), camarones a la plancha nebo al ajillo (garnáti na grilu nebo na česneku), camarones enchiladas (garnáti po kreolsku), carite frito (smažená treska) či lambi a la vinagreta nebo guisado (mušle s octovou omáčkou a mušle dušené), musí uspokojit i ty nejnáročnější. Výčet produktů moře, které se konzumují by byl nekonečný, stejně tak jako výčet způsobů úprav.

Dezerty:
Většina dominikánských dezertů je extrémně sladká a často se jim tedy, rovnou a bez příkras, říká "cukrovinky". Následuje výčet těch nejznámějších z nich, takže je snadno poznáte, když se objeví před vámi v menu.

Alegrías (cukrovinka ze sezamového semínka a melasy)
Alfajor (zázvorový puding z kasavy)
Arroz con leche (rýžová kaše)
Bizococho de azúcar prieta (koláč z hnědého cukru)
Brazo de gitano con creama (smetanová roláda)
Canquiňas (cukrové bonbony)
Casabe con piňa (kasavový chléb s ananasovou zavařeninou)
Casquitos de guayaba en almíbar (guávové lusky v sirupu)
Deditos de piňa (ananasové želé)
Dulce de leche cortada (šlehané slazené mléko, podobné jogurtu)
Dulce de tomate en almíbar (rajčata v sladkém sirupu)
Dulce de toronja en almíbar (grapefruitová kůra v sladkém sirupu)
Flan de batata (batátový puding ze sladkých brambor))
Flan de leche (mléčný puding)
Flan de piňa (ananasový puding)
Gofio (slazená pražená kukuřice)
Habichuelas con dulce (sladké fazole)
Jalaos (cukrovinka z kokosu a melasy)
Lactomarol de batata (batátový kompot)
Majarete (koláč z kukuřičné mouky s kokosem)
Mallarabia (kompot z tropického ovoce)
Piňonates (kokosové tyčinky)
Pudín de nevera (piškotový nákyp přelitý vínem)
Pudín de pan (chlebový nákyp)
Raspadura de leche (mléčná cukrovinka balená v kůře královské palmy)
Salsa de coco (kokosová omáčka)
Salsa de pasas al ron (omáčka z rumu, s rozinkami)
Suspiro o merengue horneados (sněhové pusinky)
Suspiro o meregnue para lustre (sněhové pusinky se zmrzlinou)

Ovoce:
Nezanedbatelnou součástí jídelníčku v Dominikánské republice je ovoce a zelenina. Hojnost druhů podněcuje fantazii a umožňuje nejrůznější způsob využití. Všechny trhy jsou tropickým ovocem dobře zásobeny a kromě těch obvyklých druhů (kokosy, kešu, jablka, guáve, papája, pomeranče, citrony, limetky, maliny, mango, avokádo, banány, ananas, grapefruit), můžete ochutnat i následující:
Chlebovník - velké kulovité plody s typickou vůní bílého chleba, lze opékat (pak připomíná toast). Velmi oblíbené jsou plněné chlebovníky se solenou rybou.
Caimito - kulatý plod se zelenou slupkou a bílou dužinou, chuť jemná.
Guanábana - ovoce příbuzné anoně, zelené slupky s malými trny a jemnou, velmi sladkou dužinou bílé barvy s černými pecičkami.
Jagua - ovoce světlehnědé, oválného tvaru a sladké chuti.
Mamey - kulaté ovoce s tvrdými hnědými semeny a jasně oranžovou dužinou, dobře se konzervuje.
Plantejny - zeleninový banán, dá se vařit, péct nebo smažit. Během úpravy ztratí kyselou chuť a stává se sladkým a jemným. Využít se dají nezralé i zralé, ve sladkých i slaných pokrmech.
Sapote - toto ovoce je oválné, má pevnou hnědou slupku a jeho plody jsou velké jako lidská hlava. Dužina je velmi sladká a jemná.
Sevillský pomeranč - známý také jako "kyselý pomeranč", je malý a extrémně kyselý. Jeho šťáva se používá k čištění masa a ryb, nebo jako náhražka za vinný ocet.
Tamarind - tamaryšek, rostlina původem z Asie, je lusk obsahující kolem 12ti velkých semen a jemnou a voňavou dužinu. Ta je za syrova kyselá, ale vařením získá příjemnou chuť. Používá se k přípravě nápojů, sirupů, džemů a omáček.
Také hlízy jamů, batátů nebo manioků se dají upravit na mnoho způsobů, jak na sladko, tak na slano.

Nápoje:
Nejčastěji nabízeným nápojem v Dominikánské Republice je džus, nezřídka z čerstvě vymačkaného ovoce. Občas bývá doplněn mlékem nebo špetkou soli. Ovocné šťávy s dužinou, doplněné mlékem se jmenuji batidas a přejete-li si tento nápoj bez mléka, při objednávce musíte říci "Sin leche." Některé batidas mají silné názvy, např. morir soňando (zemřít ve snu). Dalším druhem ovocných šťáv jsou refrescoes, které neobsahují ovocnou dřeň. Měli bychom ale mít na paměti, že voda se v Dominikánské republice nehodí k pití (viz. Na co si mám dávat pozor?) a měli bychom žádat nápoje bez ledu (No ponga hielos!). Stejně tak pokud si budeme přát vodu, požádáme o balenou větou "Agua purificada, por favor.". Minerální voda je agua mineral. Oblíbenými druhy nealkoholických nápojů jsou i ponche de frutas (ovocné punče), limonada (limonáda) a mabí, lahodný nápoj z kůry jedné z lián. Samozřejmě, nesmíme zapomenout na tradiční a nejznámější nápoj Dominikánské Republiky, kokosové mléko. Šťáva z nezralých kokosů je lahodná a osvěžující - je to vlastně přírodně čištěná voda s velkým obsahem minerálů. Pokud jste například na pláži daleko od civilizace a dojde vám voda, stačí srazit pár kokosů a je po žízni. Většinou se ale nemusíte namáhat - na každé pláži se potuluje několik děcek, které vám za několik DOP pomohou. Ovoce spadlé na zem nebo bez zelené slupky je nehodnotné. K dostání jsou tu také slazené limonády obvyklých druhů - Pepsi Cola nebo Coca Cola a ostatní výrobky těchto firem, málokdy ale v provedení light.
Co se týče alkoholických nápojů, nejznámějším je dominikánský rum (ron). Kvalita a ceny rumu v Dominikánské Republice jsou vysoké. K dostání jsou tucty místních značek, z nichž jsou nejlepší Brugal, Barceló a Bermudes. Kromě těchto značek si můžete vybírat další, podle toho jestli chcete blanco ron (bílý rum), tedy relativně mladý a bez přídavků barev nebo příchutí; nebo dorado ron (zlatý rum) s karamelem; nebo aňejo ron (starý rum) který opět obsahuje karamel a dozrává několik let v zvláštních podmínkách. Láhev rumu o obsahu 750 ml vás málokdy přijde na víc než 10 USD. Jestliže byste rádi ochutnali místní rum, ale nejste přílišným příznivcem ostrých alkoholů, můžete si objednat Ron y Coke, rum s colou nebo Ron punch, který chutná spíš jako směs džusů z tropického ovoce. Turisté (častěji než místní), také pijí rumové daiquiri. K dostání jsou také chilská a americká vína, která ale bývají drahá a nepříliš kvalitní. Většina barmanů také ví jak namíchat některé koktejly - ruso blanco (White Russian), ruso negro (Black Russian), naran gin (orange gin), Bloody Mary, margueritu, martini. Dominikánská piva tvoří samostatnou kapitolu - hrstka lokálních firem (Presidente, Quisquerya, Bohemia a Sobrante), svádí o trh těžký boj. Vítězí prozatím pivo Presidente. Nabízí restauracím a barům zdarma lednici, ovšem pokud budou prodávat pouze jejich značku piva. Pokud někdy vstoupíte do baru a za pultem bude stát obrovská lednice s obrazem orosené lahve piva, nořící se z hromady ledu, na dveřích, můžete si být jisti že nedostanete nic jiného než pivo Presidente. Dominikánská piva by se možná dala přirovnat chutí a kvalitou k pivům německým. Občas můžete narazit na importované značky, ale láhev piva vás vždy přijde na více než 1 USD.

Tradiční suroviny
Banány, batáty, fazole, houby, ibišek okra, kajan, kari koření, kokosové ořechy, chilli papričky, různé druhy tykví – calabash, calabaza, koriandr, muškátový oříšek, nové koření, skořice, šafrán. Orelán, tymián, vanilka, zázvor, plody chlebovníku, plantejny, maniok, limety, maranta, melasa.


Průvodci a mapy


Dominikánská...
Dominikánská republika
20 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy




AZ elektro



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz