Dovolená Kypr


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky








  Kypr - navigace  
zájezdy Kypr Hotely a ubytování Kypr
Luxusní zájezdy Kypr Informace Kypr
Last minute Kypr Fotogalerie Kypr
Víza Kypr Recenze hotelů Kypr
Mapy a průvodce Kypr Diskuze Kypr
Okružní plavby Kypr  



Kypr

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pít-->ReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Recepty kyperské kuchyně jsou ovlivněny řeckými, ale také, díky poloze ostrova, africkými a východními recepturami.
Důležitou roli tu hraje ochucení čerstvým kořením a pro přípravu salátů používání čerstvého olivového oleje. Maso na Kypru bývá velmi čerstvé, takže se nemusíte ničeho bát. Kromě ryb patří mezi oblíbené maso skopové a hovězí, ochutnat lze kozí maso.
Mezi produkty nabízené na kyperských tržištích patří různé produkty vyrobené doma například med, různé druhy oliv, domácí sýr fetta a halloumi, kyperské párky Loukanika.

Hiromeni – je uzené vepřové maso, naloženého v koření.
Lountza – vepřové maso
Pastourma – párky obsahující feferonky a pálivé koření.
Loukanika – párky ochucené koriandrem, namáčené v červeném víně a vyuzené
Koupepia – listy hroznového vína naplněné mletým masem a rýží
Lountza – uzené vepřové maso servírované jako sendvič
Halloumi – lehký sýr, většinou grilovaný, vyroben z ovčího mléka, ochucen tymiánem a mátou
Sheftalia – grilované vepřové párky
Afelia – vepřové maso marinované ve víně a koriandru
Stiphado – hovězí nebo králičí maso podávané s vinným octem, cibulí a kořením
Ofto kleftiko – naložené jehněčí maso
Kolokasi – kořenová zelenina chuti sladkých brambor
Taramosalát – typické řecké jídlo, ryba v omáčce, posypaná petrželí a cibulí, pokapaná citrónovou šťávou
Talatouri – okurkový jogurt, česnek, něco jako tzatziki
Řecký salát – rajčata, salát, papriky, fetta sýr, zelené olivy a koření
Moussaka – tradiční řecké jídlo, mleté maso s opékanými lilky a s omáčkou
Souvlakia – kebab s jehněčím, kuřecím a vepřovým masem

Dezerty:
Loukoumades – kyperská buchtička s medovým sirupem
Daktyla – dezert s mandlemi, lískovými oříšky a skořicí
Shiamali – pomerančový moučník
Kolokoti – moučník plněný dýňovou směsí a rozinkami
Pastellaki – směs sezamových semínek, burských oříšků a medového sirupu
Galatopoureko – moučník plněný krémem
Loukomia – želatina, růžová voda a cukr

Některé z řeckých receptů:

Afelia
Je pokrm z vepřového masa pečeného v červeném víně s koriandrem.
1 kg vepřového masa
200 ml červeného vína
1 – 2 lžičky koriandrových semínek, petržel, sůl
černý pepř
1 větvička skořice
6 lžic oleje (slunečnicový nebo zeleninový)

Maso pečte na víně a koření asi 4 hodiny. Pak ho vyndejte z omáčky a vysušte savým papírem. Na rozpáleném oleji opečte maso do křupava. Vylijte použitý olej. Maso zalijte omáčkou a studenou vodou tak, aby maso bylo ponořeno. Vaříte pomalu asi 30 minut, aby se omáčka vyvařila. Afelia se podává s jogurtem.

Moussaka
má původ v Řecku.
1 kg lilků
1 velká brambora, oškrábaná a nakrájená na plátky
˝ sklenice olivového nebo slunečnicového oleje
2 středně velké na plátky nakrájené cibule
500 g mletého masa
2 velká rajčata nebo 400 g naložených rajčat
˝ lžičky skořice
1/2 lžičky soli
˝ lžičky pepře
˝ lžičky oregána
˝ skleničky červeného vína

Bílá omáčka- bešamel:
4 lžičky másla
4 lžičky mouky
˝ lžičky soli
pepř, 2 vejce
1 l vroucího mléka
sýr
Na rozpáleném oleji opečte do zlatova lilky a bramboru nakrájené na plátky. Osušte je od přebytečného oleje v savém papíru. Osmažte lehce cibulku, přidejte maso a opékejte.
Přidejte rajčata, koření, víno a vařte dále ještě asi 25 minut, dokud se voda nevyvaří.
Bílá omáčka: Rozpuštěné máslo smíchejte s moukou a vařte na mírném ohni, přidejte teplé mléko. Dobře rozmíchejte. Přidejte sůl a pepř. Až se směs začne vařit, nechte ji odstát ještě asi 2 minuty. Pak přidejte vajíčka a pořádně rozmíchejte.
Na pekáč rozložte opečené lilky, brambory, maso s přísadami a zalijte omáčkou. Posypte sýrem a pečte v troubě asi 50 minut dokud nebude povrch hnědý a křupavý.

Tzatziki
500 gramů bílého jogurtu
3 stroužky česneku
˝ sklenice olivového oleje
1/ 2 okurky nakrájené na plátky
Jogurt rozmíchejte v misce s rozmačkaným česnekem. Okurku rozmixujte v mixéru a pak přidejte opatrně olej. Okurku s olejem smíchejte s jogurtem a česnekem.

Horiatiki – řecký salát
Jedna cibule nakrájená na plátky
˝ okurky
olivový olej
citrónová šťáva
nakrájená petržel nebo koriandr
nakrájený fetta sýr
sůl, pepř, oregáno
olivy
Všechny ingredience smíchejte dohromady, posypte solí, pepřem a kořením.
DOBROU CHUŤ!



© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






AZ elektro

Miele - robotický vysavač



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz