Dovolená Bulharsko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Bulharsko - navigace  
zájezdy Bulharsko Hotely a ubytování Bulharsko
Last minute Bulharsko Informace Bulharsko
Víza Bulharsko Fotogalerie Bulharsko
Mapy a průvodce Bulharsko Recenze hotelů Bulharsko
Diskuze Bulharsko  



Bulharsko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Všeobecné informace-->Recepty
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Studený předkrm
Vejce se sardinkou
Suroviny pro jednu porci:
1/2 vejce, 20g sardinek, 10g majonézy, 10g citrónu, 40g ruského salátu a dekorace.

Natvrdo uvařená vejce oloupeme a umyjeme ve studené vodě. Rozřežeme je na dvě poloviny po délce. Na žloutek stříkneme růžičku z majonézy, nahoru položíme sardinku a na ni kousek citrónu s kouskem rajčete a lístkem petržele. Vejce položíme na ruský salát. Kraje ozdobíme nastříkanou majonézou a můžeme ozdobit různými druhy zeleniny.

Teplý předkrm
Kopřivy s vejci
Suroviny pro jednu porci: 200g kopřiv, 20g mouky, 20g oleje, 3g česneku, 2g soli, 2ml octu, saturejka, jedno vejce, 20g ořechů.

Očištěné a opláchnuté kopřivy spaříme v horké, osolené vodě a vaříme 15 minut. Kopřivy nožem nasekáme nebo rozmixujeme. Do horkého tuku vysypeme mouku a zapražíme do růžova. Přidáme nasekané kopřivy a rozředíme vývarem z uvařených kopřiv. Ochutíme saturejkou, česnekem, octem a vaříme 10 minut. Porce položíme na talíř, posypeme ořechy a dokola ozdobíme nakrájeným vejcem, posoleným a posypaným červenou paprikou a mletým pepřem.


Polévky
Kurban
120g masa (jehněčího, telecího), 50g vnitřností, 3g soli, 3g pepře.

Maso nakrájíme na kousky po 40g, zalijeme studenou vodou a zahříváme do varu. Sbíráme pěnu, osolíme, opět sebereme pěnu a necháme povařit na mírném ohni. Vnitřnosti umyjeme, zalijeme studenou vodou a vaříme zvlášť oddělené od masa. Po varu odpěníme, osolíme a znovu odpěníme. Vaříme do poloměkka. Nakrájíme na drobné kousky, přidáme k vařenému masu zároveň s pepřem. Povaříme do úplného změknutí masa a vnitřností. Dochutíme pepřem.


Selský tarator
300g okurky, 1 hlava česneku, 2 polévkové lžíce nastrouhaných ořechů, 1 polévková lžíce octu, kopr a sůl.

Česnek rozlisujeme a promícháme se solí. Přidáme oloupanou a na kousky nakrájenou okurku, nasekaný kopr, ocet a sůl. Rozmícháme a zalijeme 600ml studené vody. Před podáváním posypeme nastrouhanými ořechy.

Kopřivová polévka
Suroviny pro jednu porci: 80g kopřiv, 10ml oleje, 20g cibule, 10g mrkve, 10g celeru, 20g rajčat, 8g rýže, 1/7 vejce, 5g mouky, 40g kyselého mléka.

Očištěné a omyté kopřivy vložíme do horké vody a vaříme 10 minut. Scedíme je. Kopřivy rozmixujeme. Do studeného tuku s malým množstvím vody vložíme nadrobno nakrájenou cibuli,nastrouhanou mrkev s celerem a podusíme. Přidáme rozmixované kopřivy, uvedeme do varu. poté přidáme rýži a vaříme 10 minut. Přidáme rajčata nadrobno nakrájená a vaříme dalších 10 minut. Hotovou polévku zahustíme v kyselém mléku rozšlehaným vejcem a moukou.





Bezmasá jídla
Gjuveč z brambor
Suroviny pro jednu porci: 200g brambor, 30g cibule, 25g paprik, 50g rajčat, 26 ml oleje, 1g sladké papriky, 5g zelené petržele, 2g soli.

Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Následovně přidáme část rajčat a papriky nakrájené nadrobno, brambory nakrájené na plátky po délce a několik minut podusíme za častého míchání. Nakonec přisypeme sladkou papriku, rozmícháme a zalijeme horkou vodou. Vsypeme do pečící misky a zapečeme. Před dokončením poklademe rajčaty a zelenou petrželí.

Kačamak (1.způsob)
1kg mouky kukuřičné, 3l vody, špetka soli,600g kaškavalu nebo balkánského sýru (nadrobený), 200g másla, 100g slaniny.

Do horké vody nasypeme sůl a mouku, uprostřed vytvoříme důlek, přes který prochází pára z vody. Takto necháme vařit 1,5 hodiny, nádobu sejmeme z ohně a vše rozmícháme, až se těsto začne odlepovat z nádoby. Vsypeme jej do široké nádoby, vytvoříme v rovnoměrnou vrstvu, posypeme nastrouhaným sýrem a pomastíme olejem. Nahoru posypeme nakrájenými kousky opečené slaniny.

Kopřivy s rýží
1 kg kopřiv, 200g rýže, 100ml oleje, 100g pórku, 2 rajčata, 1 lžička sladké papriky, sůl.

Nadrobno nakrájenou cibuli podusíme v tuku do změknutí a zahustíme sladkou paprikou. Přidáváme postupně rajčata nakrájená nadrobno, omyté a nakrájené kopřivy, které zalijeme teplou vodou. Při varu vložíme rýži. Jídlo osolíme a vaříme na mírném ohni. Podáváme s jogurtem.

Kopřivy s bramborami
1kg kopřiv, 1kg brambor, 150g másla, sůl.

Kopřivy několikrát propláchneme v horké vodě, nakrájíme nadrobno, zalijeme malým množstvím horké vody. Počkáme až voda začne vřít a potom přidáme oloupané brambory, nakrájené na malé kousky. Po uvaření brambor vodu slejeme. Jídlo rozmixujeme a zalijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s jogurtem.


Maso
Monastýrský gjuveč
Suroviny pro jednu porci: 140g masa (jehněčí, vepřové, telecí), 20g tuku, 20g cibule, 50g hub, 20g oliv, 50g rajčat, 30g paprik, 30g rýže, 10ml vína, 2g soli, 0,2g pepře, 0,5g sladké papriky, 5g petržele.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do části tuku a lehce zapečeme. Postupně přidáváme cibuli nakrájenou nadrobno, špetku soli a podusíme, část rajčat nakrájených nadrobno a znovu podusíme. Posypeme sladkou paprikou a rozředíme horkou vodou. Přilijeme víno a vaříme do poloměkka. Přeložíme do zapékací misky spolu s nakrájenými paprikami, houbami (podušené v tuku a malém množství vody), olivami a zbytkem rajčat nakrájených nadrobno. Jídlo dopečeme, vyjmeme z trouby, opepříme, posypeme nasekanou petrželí, přikryjeme poklicí a necháme uležet 20 minut.

Radomirska kavarma
500g vepřového masa, 4 vejce, 80g sádla, 500g pórku, 4 naložené papričky, sladká paprika, sůl.
Maso nakrájíme na kousky, osmažíme v tuku a vyjmeme. V tuku podusíme pórek a přidáme sladkou papriku, zamícháme, přidáme maso, osolíme a podusíme do úplného změknutí. Nakonec jídlo polijeme rozmíchanými vejci a dáme zapéct na 2 až 3 minuty. Ozdobíme naloženou papričkou.

Karbanátky na čirpánský způsob
Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 10g cibule, 20g chleba, 12 ml mléka, 1/8 vejce, 4g zelené petržele, 8g mouky, 0,1 mletého pepře, 2g soli, omáčka (20g tuku, 25g cibule, 5g mouky, 25g mrkve, 20g celeru, 50g brambor, 20g papriky, 60g rajčat, 5g pálivé papriky, 0,2g mletého pepře, 1g sladké papriky).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou mrkev a celer a podusíme do změknutí. Přidáme rajčata, mouku, sladkou papriku a rozředíme horkou vodou. Uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a po patnácti minutách kousky brambor, zpola usmažené karbanátky, mletý pepř a rajčata. Pálivou papriku, pokud je čerstvá, přidáváme do vaření stejně jako ostatní zeleninu, a pokud je sušená, zároveň s karbanátky. Dovaříme na mírném ohni. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

Musaka z mletého masa s lilkem nebo tykvičkami
100g mletého masa, 25 až 30g tuku, 25g cibule, 10g lilku nebo tykviček, 80g rajčat, 6g petržele naťové, 6g kaškavalu (tvrdého sýru), 2g soli, 0,2g černého pepře, 10g mouky, 1/4 vejce, 50ml čerstvého mléka.

Připravujeme stejně jako musaku s bramborami ale brambory zaměníme za lilek. Lilky umyjeme a celé oloupeme. Nakrájíme po délce na plátky, osolíme a necháme 15 minut uležet. Potom je umyjeme a opražíme. Tykvičky umyjeme a nakrájíme na plátky. Posolíme, obalíme v mouce a opražíme. Další postup je stejný podle předchozího receptu.

Kuře s rajčatovou omáčkou
1 kuře okolo 800g, 100 ml oleje, 100g jitrnice, 50g cibule, 400g rajčat, 10g cukru, 3-4 stroužky česneku, zelená petržel a sůl.

Celé kuře osmažíme na tuku, vyjmeme a osolíme. Ve stejném tuku podusíme nakrájenou cibuli, potom vložíme na kousky nakrájenou jitrnici, nadrobno nakrájený česnek, rajčata na kousky, cukr a sůl. Smícháme, necháme povařit na mírném ohni do zhoustnutí a vložíme kuře. Vaříme dalších 15 až 20 minut. Nakonec posypeme zelenou petrželí.





Ryby
Ryba plakija
200g kapra, 80g cibule, 25ml oleje, 30g rajčat, 3g mouky (+ 5g na obalování), 20g celeru, 20g mrkve, 5g česneku, 10g citrónu, 5g zelené petržele, víno, 0,2g pepře, 2 bobkové listy, 2g soli.

Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer na malé kousky, podusíme na oleji s malým množstvím vody a soli do změknutí. Poté přidáme část nakrájených rajčat, podusíme, posypeme moukou, rozmícháme, vložíme plátky česneku, víno s vodou a další zeleninu. Uvedeme do varu. Očištěnou a omytou rybu nakrájíme na kousky, které necháme jednu hodinu uležet v chladničce, obalíme v mouce a položíme na plech pomaštěný olejem a pečeme. Jídlo podáváme chladné.

Trácký gjuveč z ryb
1kg ryb, 100 ml oleje, mrkev, celer, 0,5kg paprik, 200g rajčat, 150g cibule, 150g rýže, zelená petržel, citrón, sůl, pepř na ochucení.

Do horkého tuku postupně vkládáme a pečeme nadrobno nakrájenou cibuli, celer, mrkev, papriku, kousky rajčat a rýži. Vše zalijeme bujónem z ryb nebo teplou vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni 10-15 minut, poté vsypeme do zapékací misky. Poklademe kousky očištěné, omyté a osolené ryby. Jídlo pečeme v troubě asi třicet minut. Podáváme posypané nakrájenou zelenou petrželí a mletým pepřem. Zvlášť podáváme kousky nakrájeného citrónu.




Dezerty
Tutmanik
250ml mléka, jedno vejce, 1/2 rovné čajové lžičky soli, 30g kvasnic, mouka (dle potřeby cca 500g), 170g tuku, 250g sýra, poleva z 60g másla a 5 rovných polévkových lžic strouhanky.

Do misky s kulatým dnem vložíme rozdrobené kvasnice se špetkou soli, s cukrem a promícháme. Přilijeme mléko, přidáme vejce a přisypeme mouku v takovém množství, aby nám vzniklo měkké těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a vytvoříme placky o tloušťce cca 2 mm. Placky namažeme rozměklým tukem nebo olejem a posypeme strouhaným sýrem. Těsto přeložíme na polovinu nebo zavineme do roličky a položíme na vymaštěný plech. Všechny bochánky natřeme rozpuštěným máslem smíchaným se strouhankou. Vložíme do horké trouby a pečeme při 230 stupních.

Kaval banica
250ml mléka, 2 vejce, 1 rovná polévková lžíce cukru a soli, 30g kvasnic, 250g tuku (máslo, sádlo, margarín), 200g sýra, mouka dle potřeby.

Z kvasnic, vajec, cukru, soli a mouky zamícháme měkké těsto. Necháme vykynout. Rozdělíme na 18 dílů, ze kterých vytvoříme placky o průměru cca 20 cm. Namažeme rozměklým tukem a položíme na sebe 6 placek. To ještě zopakujeme dvakrát. Necháme odležet 15 minut. Z každé hromádky vytvoříme jednu placku, kterou namažeme tukem a posypeme nastrouhaným sýrem. Položíme na sebe. Necháme ještě 15 minut odležet a smotáme do ruličky, kterou válíme na konečný průměr 3 cm. Na namazaném plechu svineme rolku do spirály, ale mezi spirálou musíme ponechat mezeru. Znovu necháme vykynout 10 až 15 minut a pečeme při 250 st. po dobu 30 minut.

Šupla
600g mouky, špetka soli, 60g másla, 200 nastrouhaného sýra.
Z mouky, soli a vody zhotovíme těsto na hustotu těsta palačinkového. Vlijeme v tenké vrstvě na plech, namazaný máslem, posypeme sýrem a upečeme.

Tutmanik s jogurtem na selský způsob
500g mouky, 4 vejce, 200ml oleje, 200g nastrouhaného sýra, 200g jogurtu, prášek do pečiva.

Rozmícháme tři vejce, přidáme mléko, ve kterém je jedna lžička prášku do pečiva, olej, sýr a mouku. Vznikne středně tvrdé těsto, které rozprostřeme na máslem potřený plech. Namažeme vajíčkem a pečeme v mírně teplé troubě.





TYTO RECEPTY BYLY VYBRÁNY NA WWW.BULHARSKA-KUCHARKA.CZ




Zajímavé odkazy

Tyto a jiné recepty najdete zde

Průvodci a mapy



© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz